Urška preseljena. Akademija za ples prodana. Odletela tudi Janja Zupan

Bo Akademija za ples obstala na Štihovi v Ljubljani ali se bo preselila v Maribor?

Pravijo, da so spremembe stalnica v naših življenjih in za ekipo Plesnega kluba ter Plesne šole Urška se v teh mesecih po smrti plesnega guruja in večinskega lastnika Urška d.o.o. Tomaža Ambroža dogajajo ogromni premiki. Pred kratkim, natančno 3. februarja, je kot nov direktor in zastopnik podjetja Urška d.o.o. vpisan delničar Boris Prokofjev, ki nam je potrdil, da je na skupščini podjetja prejel glasovalno večino za prevzetje funkcije direktorja. Torej je zanj glasovala Mimi Marčac Mirčeta kot 10-odstotna delničarka, mladoletni Tomažev sin Tom, za katerega delež (35,50 odstotka) je po zakonu odgovorna socialna služba, ki jo zastopa odvetnik, in Boris sam z 19 odstotki. Izvenzakonska partnerica Sabina Žabjek je s 35,50 odstotka še vedno delničarka Urška d.o.o. Je pa kot dedinja po pokojnem Tomažu podedovala lastništvo Akademije za ples, ki  je z 19. januarjem letos zamenjalo lastnika. Akademijo za ples je namreč kupil nekdanji rektor mariborske univerze, zdaj pa lastnik Evropske administrativne akademije Ludvik Toplak. Akademijo za ples je preimenoval v AMEU – Akademija za ples.

Boris Prokofjev (na fotografiji z ženo Matejo) fura vse niti podjetja Urška d.o.o.
Akademija za ples je registrirana na dosedanjem naslovu Štihova 7 v Ljubljani, če bodo tam tudi prostori za izvajanje akademskega programa, pa ni znano, saj Boris Prokofjev še ne ve, kaj bo naredil s temi prostori, kjer je imela do zdaj Akademija svoj domicil. Boris je namreč vso dejavnost Urška d.o.o preselil na staro Urškino lokacijo na Gospodarsko razstavišče. "Prostore na Štihovi sem zaprl, še preden se je zgodila skupščina, ker moram rešiti vse tehnične težave. To je del sanacijskega programa družbe.
Prostori na Štihovi čakajo nove lastnike ali najemnike.

Prostori na Štihovi niso bili najbolj primerni zaradi stanovalcev, lokacije sredi stanovanjskega naselja, in sedaj smo tam, kjer smo bili od začetka. V starih prostorih na Gospodarskem razstavišču. Vsi smo ostali skupaj, delujemo po ustaljenem načrtu z vsemi projekti od maturantskih plesov do Maturantske Parade v maju, tudi Plesni klub nima težav. Plače sodelavci prejemajo redno, določene stvari se bodo sanirale. Kje pa je Sabina (Žabjek; op.a.), pa ne vem. Ponudil sem ji zaposlitev, a je želela drugače,"
je Prokofjev za naš portal komentiral trenutno stanje v Urški.
Barbara Močan naj bi zamenjala pokojnega Tomaža Ambroža in postala dekanja Akademije za ples pod novim lastnikom.
Sabina Žabjek za naš portal ni želela preveč komentirati dogajanja, ker so se menda dogovorili na Urški, da do nadaljnjega ne dajejo izjav. Na vprašanje, ali je prodala Akademijo za ples glede na to, da je po javno dostopnih podatkih že vpisan nov lastnik, pa se je začudila. "No, tega pa ne vem, to sem izvedela od tebe. Posel še ni zaključen in upam, da ne pade v vodo, ker nismo še sklenili dogovora." Tudi dosedanja tesna sodelavka Tomaža Ambroža in vodja Akademije za ples Barbara Močan je bila precej skrivnostna :"Kakšnih izjav ne morem dajati, ker res ne vem, kaj bo z Akademijo. Pa tudi Ludvik Toplak mora odobriti tvoje pisanje." No, tega pa jaz nisem vedela, da bi morala za odobritev pisanja vprašati nekdanjega veleposlanika in poslovnega menedžerja.
Poslovnež Ludvik Toplak je kupil Akademijo za ples.
A sprenevedanja bo kmalu konec, saj je javno obelodanjen tudi razpis za vpis na Akademijo za ples in objavljeno vabilo na dva informativna dneva, ki se bosta odvijala ta vikend, in sicer v petek in soboto. Tudi lokacije so čisto natančno določene. V Mariboru bodo informativni dnevi potekali na stalnem naslovu AMEU-ECM na Gosposki, v Murski Soboti na AMEU-ECM, Lendavska cesta 9, na Ptuju na Ljudski univerzi Ptuj na Mestnem trgu in v Ljubljani kar na Štihovi 7. Toplak očitno misli zelo resno in tudi pravilno. Akademija za ples so bile realizirane sanje Tomaža Ambroža in prav je, da se akademsko šolanje plesalcev nadaljuje. Menda pa bo Barbara Močan postala tudi dekanja akademije.
Janja Zupan je odšla na svoje.
Je pa Urškin kolektiv takoj po novem letu zapustila njihova dolgoletna pedagoginja in plesalka Janja Zupan. "Ne poznam ozadja. Zame je bil šok, saj sem na Urški s Tomažem delala 12 let, prav tako sem 12 let plesala za Urško. Poučevala sem ples individualno, imela sem nekaj parov in nekaj skupinic nad 30 let pa nekaj maturantov. S Tomažem nikoli nisem imela težav. Odločila sem se, da grem na svoje. Vsi moji tečajniki so šli z mano. Zaenkrat poučujem v Sunnyju in še na dveh lokacijah. Iščem pa svojo dvorano. Kaj več pa zaenkrat še ne vem. Vsekakor te mora v življenju nekaj doleteti, da odrasteš, " razmišlja Janja, ki velja za eno najbolj simpatičnih pedagoginj individualnih ur.
"Janje nisem odpustil, to mora biti jasno. Ona in njen mož Igor Gajič sta se tako odločila, da gresta svojo pot. Mi nismo veliko izgubili, njeni tečaji so bili bolj drobižek," komentira Boris govorice, da naj bi Janjo odpustil. Res se potrjuje dejstvo, da na Urški nikoli več ne bo, kot je nekoč bilo.

View Gallery 6 Photos