Tja med zvezde. Baletniki navdušili lendavsko občinstvo

Umirajoči labod; Jelena Lečić (foto: Tomaž Galič)

Lendavčani, okoličani, turisti in drugi naključni obiskovalci še kar naprej uživajo v bogatem kulturnem programu v okviru festivala Poleti v Lendavo. Vrhunec predzadnjega avgustovskega vikenda na omenjenem festivalu pa je mesto brez dvoma dočakalo minulo soboto zvečer, ko se je  na Letnem odru Gledališke in koncertne dvorane odvil koncert Društva baletnih umetnikov Slovenije z naslovom Tja med zvezde,  na katerem so nastopili plesalci obeh slovenskih nacionalnih baletov, neodvisni plesalci, učenci mariborskega konservatorija in študenti ruskih plesnih akademij.

Gusar; Antoneta Turk in Theo Šišernik

Gledalci, ki so dodobra napolnili prireditveni prostor pred odrom, so lahko uživali v desetih koreografijah, v katerih so se ustvarjalci sprehodili skozi širok razpon klasične in sodobne baletne ustvarjalnosti.

Radio and Juliet; Assija Sultanova in Jan Trninič
Paquita; Nina Bačani

Plesalci so začeli z variacijami in pas de deuxi iz klasičnih baletov Gusar, Bajadera, Paquita in Faraonova hči ter nadaljevali z dvema vrhunskima sodobnima stvaritvama, Tangom Valentine Turcu in duetom iz predstave Radio and Juliet Edwarda Cluga.

Bajadera; Neža Rus
Tango; Jelena Lečić in Filip Jurič

Sledile so nove koreografije Šavrin-Oljka Siniše Bukinca ter Carmen in Dama s kamelijami Tomaža Rodeta. Večer se je zaključil s prelepim Fokinovim Umirajočim labodom, ki ga je priredila in odplesala skoraj eterična Jelena Lečić.

Carmen; Nina Noč in Filip Jurič
Šavrin-Oljka; Siniša Bukinac

Ob njej so na odru nastopili plesalci obeh slovenskih nacionalnih baletov, neodvisni plesalci, učenci mariborskega konservatorija in študenti ruskih plesnih akademij: Antoneta Turk, Neža Rus, Nina Bačani, Nina Noč, Assija Sultanova, Aleks Theo Šišernik, Filip Jurič, Siniša Bukinac in Jan Trninič.

… (foto: Tomaž Galič)

Organizator je z baletnim koncertom gotovo zadel v polno. Očitno je, da imajo Lendavčani radi balet, saj so se večera udeležili v polnem številu, opaziti pa je bilo pisano paleto vseh generacij, od najmlajših, ki plesno umetnost srkajo z vsemi čuti, do njihovih staršev in starejših ljubiteljev umetnosti. Gotovo so bili med njimi tudi taki,  ki jih je mikalo, pa doslej niso imeli priložnosti v živo spoznati te vrhunske umetnosti. Domačinom so se pridružili številni gostje iz širše regije, vsi skupaj pa so uživali v bleščečih predstavah, zato so plesalce nagradili z dolgim aplavzom in navdušenimi vzkliki.

 

View Gallery 9 Photos