Svetovno v šovu. Slovenci petkrat na tronu, Rusi pretepali svoje plesalce

Čarovnice v koreografiji Mimi Marčac Mirčeta so najboljše pionirke na svetu med malimi skupinami.

Kot že več let zapored se je tudi letos slovenska reprezentanca odpravila na svetovno prvenstvo v show danceu v Nemčijo, v majhno mestece Riesa, ki ima veliko športno dvorano Erdgas arena, kjer se zberejo plesalci s celega sveta – iz ZDA, Kanade, Južne Afrike, Azerbajdžana, Kazahstana, Japonske, iz številnih evropskih majhnih in velikih držav … Ravno ta tradicija botruje temu, da ne gre za tekmo, ki bi bila sama sebi namen, ampak za pravi plesni dogodek, ki si ga ogledajo številni obiskovalci in na tisoče gledalcev prek spleta. Tako se temu primerno izpeljejo vsi finali, še posebej zadnji dan, in članski finale, kjer se dvorana napolni do zadnjega sedeža, organizator pa poskrbi, da je odprtje vedno nekaj posebnega.

Neja Horvat, svetovna podprvakinja iz PK Urška Ljubljana.
Prve dni na svetovnem prvenstvu so tekmovali otroci, ki so se prebijali iz četrtfinala vse do finala in tudi na stopničke. Najbolj so presenetile solistke, saj so se vse tri iz slovenske reprezentance uvrstile v finale. Neja Horvat (PK Urška Ljubljana) je postala svetovna podprvakinja, Lana Klemen (PD Kazina) je zasedla 4. mesto, Neli Crnkovič (PD Kazina) pa je bila 7. Tudi pri parih so bile naše punce zelo uspešne, saj sta Neli Crnkovič in Brigita Krašovec (PD Kazina) postali svetovni podprvakinji in tako napovedali uspešno pot po stopinjah svojih sester Patricije Crnkovič in Barbare Krašovec, ki sta uspešni in izkušeni plesalki v članski konkurenci. Omembe vredna je tudi dvojica Gaja Šalamun in Tina Razpotnik (PK Miki Domžale), ki si je priplesala 6. mesto. Največje presenečenje se je zgodilo pri malih skupinah, saj sam ne bi nikoli finalnih uvrstitev razvrstil po takšnem vrstnem redu, kot so bili končni rezultati. Mala skupina Mermaids and … (PD Kazina) je tako osvojila 6. mesto, slavila pa je mala skupina Witches (PK Urška Ljubljana), ki je poskrbela, da se je slišala slovenska himna. Zaradi zlata je bila vidno presenečena in vesela tudi koreografinja, trenerka ter tudi vodja slovenske reprezentance Mimi Marčac Mirčeta. "Kot vodja letošnje slovenske reprezentance moram pohvaliti vse naše plesalce in trenerje, saj smo zares delovali kot ekipa. Potovali smo skupaj po izvrstno narejenem planu Jadrana Živkoviča. Pomagali smo si pri rekvizitih, navijali za vse. Ko sem prosila za slikanje celotne reprezentance, smo se zlahka zmenili in naredili posnetke. Res smo bili utečen tim. Manjkajo nam samo še reprezentančne trenirke, saj bi se tako v dvorani lažje našli. Ker sem bila že velikokrat vodja v Riesi, mi dvojna vloga vodje reprezentance in trenerja ni delala težav, saj bolje funkcioniram, ko imam veliko dela. Kot trener sem bila izredno vesela zmage mojih najmlajših. Predvsem zato, ker so zares pridno trenirale in ker sem z njimi lahko do potankosti razdelala točko. Plešejo s srcem in to se je videlo na odru. Zelo sem bila vesela tudi za uspeh Neje Horvat, vice prvakinja, ki je letela po odru in povedala celotno zgodbo. Po mojem mnenju bi morala zmagati. Ruska plesalka je imela točko, ki ni primerna za otroke. Je pa tudi izvrstna in zelo talentirana plesalka. Za ušesa bi samo njenega trenerja," se je pošalila Mimi in dodala: "Čestitala bi rada vsem slovenskim plesalcem za njihove uspehe in res pravi športni duh." V finalu pri otrocih pa na žalost nismo videli slovenske formacije, saj so vse tri naše ostale v polfinalu.
Objokana in srečna svetovna prvakinja Arnika Matko Juvančič iz PD Kazina.
Nato so s tekmovanjem nadaljevali mladinci, ki so imeli še številčnejšo konkurenco, saj so se prebijali iz osmine finala, kjer tekmuje tudi 50 in več plesalcev, do finala, kamor pride le najboljših šest ali sedem. Številka ena med slovenskimi reprezentanti je bila nedvomno Arnika Matko Juvančič (PD Kazina), ki je postala nova mladinska svetovna prvakinja. To je punca, ki pleše s srcem, ima neverjeten občutek za gib, čuti glasbo in vsak del telesa posebej. Plesalka, ki je vedno prva v dvorani namazana, urejena in prepotena, saj se že pripravlja na svoj nastop, delavna, pridna, uspešna, vendar zelo preprosta punca, ki ve, da se "brez muje še čevelj ne obuje". Zato ni dvoma, da si ni naslova svetovne prvakinje priplesala, ampak prigarala s pomočjo koreografa in trenerja Mitje Popovskega
Mala skupina My diary – my journey iz PK Miki Domžale.

Tudi med solisti smo imeli v finalu fanta Tiana Ramčiloviča Čehiča (PK Bolero Ljubljana), ki je pokazal neverjeten napredek in si priplesal 5. mesto. Da imamo Slovenci res dobre posameznike, kaže tudi to, da so se že drugo leto zapored vse male skupine iz Slovenije uvrstile v finale in se razvrstile na 5. mesto – My diary – my journey (PK Miki Domžale), 6. mesto – Shadows (PD BPS Radovljica) in 7. mesto – Wallpaper (PK Bolero Ljubljana).
Mladinska formacija Evropska unija iz PK Bolero.
Finala med mladinskimi formacijami pa se je neizmerno veselila formacija European union (PK Bolero Ljubljana), ki si je priplesala 6. mesto.
Mala skupina iz PK Forma.
                    
Zadnji dnevi so bili namenjeni članom. Pri solistkah je evropska prvakinja Ingrid Tušar (PK Urška Ljubljana) na žalost ostala v polfinalu. Patricija Crnkovič (PD Kazina) pa se je po evropskem srebru v finalu borila še za svetovne stopničke. V Riesi je vse mogoče, saj se vedno znova poskrbi za kakšno presenečenje, in tudi tokrat je bilo tako, saj je svetovna podprvakinja postala Belorusinja, ki je s samosvojo tehniko, neverjetnim imidžem in močno energijo, kljub temu, da se je videlo, da baletnega klasa verjetno še ni obiskala, prepričala sodnike. Patricija se je tako uvrstila na 4. mesto takoj pred solistko iz Bosne in Hercegovine, čeprav bi si po mojem mnenju obe zaslužili stopničke. Med članskimi pari smo po dolgem času spet gledali ločene pare, saj so ženski pari tekmovali v svoji kategoriji, in tako sta si lahko priborili finale in 5. mesto Ajda Vičič in Špela Urbančič (PK Forma). Nataša Potočnik, koreografinja, trenerka in vodja PK Forma, ki je vsako leto boljši, nam je sporočila: "Za nami je tretje svetovno prvenstvo v nemškem mestu Riesa in tudi tokrat smo vsekakor ponosni na dosežke naših plesalcev. Konkurenca je bila izredna, število sodelujočih držav je dalo pravi pomen svetovnega prvenstva. Skupaj s plesalci smo prepričani, da je konkurenca vsako leto močnejša in bolj pestra, saj v ospredje prihajajo tudi drugi dejavniki, ki vplivajo na celostno podobo. V finalu pač poleg plesa lahko občuduješ modno revijo bogato okrašenih kostumov, virtuozno sprehajanje pompozno grajenih scenografskih del. Ko po ogledanih finalnih točkah potegneš črto, lahko preprosto rečeš: to je pač show …, in po tej logiki je nekako prav, da naslov svetovnih prvakov – hočeš nočeš – osvojijo Nemci, ki na oder privlečejo pravo gledališče, se v treh minutah dvakrat preoblečejo. V pompoznosti pač prepričajo bolj kot tretjeuvrščeni Južnoafričani, ki jih lahko občuduješ v vsej njihovi veličini plesa. Če stremiš zgolj k osvajanju žlahtnih mest, potem se verjetno moraš podrediti tem smernicam. Če pa je prvenstvo zgolj stopnica višje na poti do višje kvalitete plesa tvojih plesalcev, potem se že ne glede na uvrstitev veseliš prihodnjega svetovnega prvenstva."
Naš mešani par Tina Turk in Matej Voušek (PD Kazina) pa je s čisto tehniko, iskrenim plesom in preprostostjo pustil pečat ter postal svetovni podprvak. Tina in Matej sta izjemna plesalca, ki jima manjka le še malo več poguma, da stopita na najvišjo stopničko.
Tina Turk in Matej Voušek, svetovna podprvaka iz PD Kazina.
Članska mala skupina Not all gold that shines (PK Bolero Ljubljana) in formacija Wine (PK Bolero Ljubljana), ki sta imeli najhujšo konkurenco, sta bila finala izredno veseli in obe sta se uvrstili na odlično 5.mesto.
Članska mala skupina Ni vse zlato, kar se sveti iz PK Bolero si je priplesala 5. mesto na svetu.

Organizacija tekmovanje je potekala tekoče in brez posebnosti, kar je za Rieso tudi pričakovati. Tako so imeli plesalci med tednom tudi forum, kjer so s predstavniki IDO (mednarodna plesna organizacija) delili mnenja in misli o tekmovanju. Predavanje o doping kontroli, ki jo bo IDO začel izvajati prihodnje leto, pa je potekalo za vse trenerje in koreografe. Sodniške barve iz Slovenije sta zastopala Meta Zagorc in Miha Lampič. Konkurenca je bila pri otrocih in mladincih močna s strani Rusov, saj je ruska šola jemala pozornost vsem v zaodrju, kjer smo bili priča pretepanju plesalcev s strani trenerja in treningu z utežmi na nogah. Zagotovljen uspeh prakticirajo tudi Južnoafričani, ki na avdiciji izberejo najboljše plesalce, ki predstavljajo njihovo državo, kar pa bi bilo v poplavi vseh plesnih šol pri nas skoraj nemogoče. Vendar smo Slovenci znova pokazali, da smo tudi mi v show danceu med najboljšimi v svetu. Preveč smo lepi in premalo kičasti z veliko plesa in očitno še premalo showa ter denarja. Še vedno zelo izstopajo Nemci, ki so tokrat dobesedno čarali in si pričarali srebrno ter zlato medaljo pri članskih formacijah. Tako si je nemška plesna skupina Ragazzie, kjer je povprečna starost plesalca okoli 30let, po več letih končno priplesala naslov svetovnih prvakov. Občudovanja vredni so predvsem zato, ker že toliko let vztrajajo, saj sem še sam tekmoval proti njim. Očitno je bila res letos v zraku magija, saj so tudi slovenske čarovnice pričarale zlato. Priznam, da sem utrujen in izčrpan, vendar mi ni žal niti minute treninga, vložene energije in vseh besed, ki sem jih namenil svojim plesalcem, in vse zato, da sem lahko zdaj ponosen in vesel, ker smo se z vsemi koreografijami, ki so bile uvrščene na svetovno prvenstvo, priborili do finala in odličnih rezultatov. Bravo, vsi plesalci, in seveda moji Bolerovci.

View Gallery 8 Photos