Svetovna prvaka Domen Krapež & Nataša Karabej. Tekma med profesionalci v standardnih plesih velja za najtežjo na svetu!

Domen Krapež in Nataša Karabej v Blackpoolu (foto: osebni arhiv)

Domen Krapež, ki sicer pleše za Nemčijo, je s soplesalko in partnerico Natašo Karabej osvojil še eno titulo v nizu naslovov tega leta!

Dragi Domen, čestitke še za osvojeni naslov najboljšega para med ‘profiji’ v standardnih plesih v Blackpoolu, kjer sta že pred časom zmagala blackpoolski festival. Je to zdaj češnja na torti tega leta ali še kaj čaka?
Hvala za čestitke, in ja, mogoče naju čaka še eno svetovno prvenstvo, in sicer 19. decembra v Varšavi na Poljskem, ki ga bo organizirala plesna zveza WDO, če bodo razmere dopuščale. To svetovno prvenstvo bi moralo biti oktobra v Moskvi, a so ga zavoljo pandemije odpovedali. Sicer pa velja naše svetovno prvenstvo v standardnih plesih za eno najtežjih. Plesali smo namreč pet rund, z dvajsetminutnimi odmori, glasbena spremljava je orkester v živo in vse skupaj se konča v štirih urah in res ni časa za počitek.

Nataša in Domen


Se mi takoj poraja vprašanje, kako zdaj še eno svetovno prvenstvo? Ali to pomeni, da boš dvakratni svetovni prvak?
Obe naši plesni zvezi, tako WDC kot WDO, ne prepovedujeta udeležbe na eni ali drugi tekmi. Kot pravimo, spoštujeta načelo ‘freedom to choose’ oz. ‘freedom to dance’. Trenutno se je pač pojavila še ena titula, ki bi jo imel. Je vsekakor pomembna tekma, in kolikor je znano, nanjo pridemo vsi finalisti s svetovnega prvenstva v Blackpoolu. Vsekakor je to pomembna tekma.


Kakšen je torej komentar ob vseh teh treh zvezah, ki so aktivne?
Najbolje za nas bi bila seveda samo ena zveza, da bi se lahko vsi funkcionarji usedli za mizo, rešili težave in tekmovalci bi plesali oz. tekmovali. To se seveda ne bo zgodilo. Po drugi strani pa bo uspešnejša zveza tista, ki bo ponudila višje denarne nagrade, se bo trudila, da so na tekmi odlični sodniki, da bo tekma kakovostna, in tja bomo šli tekmovalci. S tega vidika se mi zdi v redu. Za plesalce pa ni najlažje izbirati med eno, drugo in tretjo. Nekateri smo se pač odločili, da bomo plesali vse, kar pač lahko.
Kakšno je torej vzdušje na športno tekmovalnem polju?
Vsi smo sicer veseli, da tekmujemo, da se tekme organizirajo in odvijajo. Prej je bilo seveda vse nemogoče. Še vedno tekmovalci pogrešamo tekme v Aziji. Veliko tekem tudi manjka, ampak glavne so bile. Zasluge gredo organizatorjem, ki so se povezali med sabo, saj ti dogodki veliko stanejo oz. so ogromen finančni zalogaj, če bi ga organiziral samo en organizator.

Letos sta osvojila tudi Blackpool

A kljub temu bi dejala, da je to leto najbolj bleščeče in najbolj uspešno v vajini karieri, kajne? Toliko naslovov sta osvojila.
Ja, v bistvu ni bilo sploh leto, ampak trije oz. štirje meseci intenzivnih tekmovanj. Sva zmagovalca: British Open Professional Champions, International Open Professional Champions, European Professional Ballroom Champions, World Show Dance Champions, European Show Dance Champions, German Professional Champions in pravkar World Champions in Professional Ballroom. Od nemške plesne zveze in mesta Bonn pa sva pred dnevi tudi prejela priznanje za vse dosežke, ki sva jih prispevala k nemškemu športnemu plesu. Prvič sva Nemčiji priplesala naslov najboljšega para v profesionalni konkurenci v standardnih plesih in prvič zmago v isti kategoriji v Blackpoolu. Teh priznanj nisva pričakovala in zveza je to naredila prvič v svoji zgodovini, da so to podelili.

Potem pa čestitke tudi za ti dve priznanji in seveda dobrodošla tudi v Sloveniji, kamor za praznike zelo rad prideš, kajne?
Ne samo za praznike, vedno je fenomenalno priti domov. Sploh me še vedno navduši dejstvo, da si v roku pol ure na drugem koncu Slovenije (smeh).
Hvala in vse dobro, in upam na srečanje tudi v živo!
Hvala tudi tebi, in ja, se vidimo.