Superlativi za mariborskega Don Kihota!

Asami Nakashima in Yuya Omaki (foto: Slavko Rajh)

Še danes in jutri ogled predstave Don Kihot!

Don Kihot je zadnja predstava iz cikla tednov belega baleta mariborskega baleta. Včerajšnja predstava je navdušila vse v dvorani in ogledate si jo lahko še danes ob 17.00 in jutri ob 19.30 na Velikem odru SNG Opera in balet Maribor.

Don Kihot

Zakonski par Širola je recimo prišel z Reke in na družbeno omrežje twitter zapisal: “Že dolgo sva si želela pogledati en dober beli balet in po ogledu sva čisto navdušeana. Prekrasna izvedba, Japonci niso plesalci, ampak akrobati, ki izvajajo v zraku neverjetne akrobacije; prekrasna izvedba, dober orkester, luč, zelo všečno. Slovenci vse delajo zelo resno. In na koncu še aplavz; takšnega iskrenega aplavza s strani publike že dolgo nisva doživela. Takšne predstave na Reki ne moremo doživeti.”

Da vam osvežimo spomin na balet. “Prva pomembnejša baletna produkcija Don Kihota, ki se je v bolj ali manj enaki obliki ohranila vse do danes, je bila v moskovskem Carskem gledališču leta 1869. Ustvarila sta jo libretist in koreograf Marius Petipa ter skladatelj Ludwig Minkus. Cervantesov roman Don Kihot, ki velja za prvo moderno literarno delo svoje zvrsti, predstavlja idejno in vsebinsko izhodišče baletne koreografije. Četudi je v središču pozornosti ljubezenska zgodba med Kitri in Basiliem, predstavljata Don Kihot in njegov oproda Sančo Pansa nekakšen idejni okvir in tragikomični ambient baletne predstave, poleg njiju pa ustvarjajo špansko vzdušje še drugi plesni liki, kot so Antonina, Lorenzo, Gamache, Kitrine prijateljice, Basilijeva prijatelja, toreadorji, cigani idr. Don Kihot velja za enega od zahtevnejših baletov, saj združuje elemente dramske komike tragedije in ironije z virtuozno in tehnično zahtevno koreografijo.

Aktualno produkcijo Baleta Maribor je zaznamovalo umetniško sodelovanje med koreografom in mednarodno uveljavljenim plesalcem Krysztofom Nowogrodzkim, ki je znan po svojih svežih in dodelanih modernizacijah klasičnega repertoarja,” so zapisali v PR-sporočilu Mariborčani.

(foto: Slavko Rajh)

V glavnih vlogah boste občudovali v vlogi Kitri Asami Nakashimo, Basilia pleše Yuya Omaki, Don Kihot, vitez iz Manče je Sytze Jan Luske in njegov oproda Sančo Pansa Mircea Golescu. Fotografije pa so delo Slavka Rajha. Predstava traja dve uri in petdeset minut ter ima dva odmora. A verjemite, čas vam bo minil ena, dve, tri!