Slovo para Arh & Matečko. Velika škoda za slovenski rokenrol.

Evelin in Matej sta že preteklost. (Foto: ArhPhotoTeam)

"Živijo! Prosim, če hitro zbrišete članek o nama z Evelin (Arh, op. a.), ker gre za kršenje avtorskih pravic. Lep pozdrav. Matej (Matečko, op. a.)."  Takole mi je pisal na socialno omrežje FB zdaj že nekdanji plesalec rokenrola Matej Matečko, ko sem včeraj objavila članek z izjavami njegovega trenerja Marka Hrena , kjer razlaga, zakaj par že drugič odpoveduje snemanje že dogovorjenega intervjuja ,ter pojasnjuje razpad para Evelin Arh in Matej Matečko. V dolgoletni karieri sem seveda navajena na takšne odzive, ko so želje po neobjavi t. i. "neprijetnih" novic silne, a nekako se plesalci in njihovi trenerji ter starši ne naučijo osnovnih novinarskih pravil. Za neobjavo je potrebno nujno pripisati "ni za objavo" oziroma "off the record", in to takrat, ko podaš oziroma pošlješ izjavo. Poznejše reklamacije se ne upoštevajo, bi dodala recimo temu v tržnem dialogu.

Marko Hren in Anita Vihtelič iz Plesnega mesta, v katerem je treniral par Arh & Matečko.
Matejev trener Marko Hren je, čeprav ima najeto PR-ovko, reagiral prepozno. Zato kakršenkoli umik članka, ki ga zahteva Hrenova ekipa, seveda ne pride v poštev. Javnost pa mora biti obveščena tudi zato, ker je bil par član Plesne zveze Slovenije, ki je financirana iz davkoplačevalskega denarja. In tudi posebnega razloga za skrivanje ni, ker smo na veliko pisali o uspehih tega para, ki je osvojil tudi titulo mladinskega svetovnega prvaka v rokenrolu.
Mirjam Kerpan Izak drži vajeti mednarodnega in slovenskega rokenrola. (Foto: Marija K. Orašanin)
Škoda za slovenski in rokenrol ples pa je narejena. Zato sem "pobarala", kaj o razpadu para Arh & Matečko meni predsednica mednarodne rokenrol plesne zveze Mirjam Kerpan Izak: " Novica o razpadu para Arh & Matečko me je presenetila kot vse druge, saj tega res nisem pričakovala. Žal ne poznam vseh razlogov in ozadja, da bi lahko podala verodostojen komentar, se pa to žal večkrat zgodi, ko uspešni mladinski pari prehajajo v člansko kategorijo. Pri nekaterih je to strah pred neuspehom med člani, a sem prepričana, da to tukaj ni mogel biti vzrok, saj sta imela krasne možnosti za uspehe tudi med člani, vendar počasi, ker je Evelin res še zelo mlada.
Bo Evelin Arh našla zamenjavo za Mateja Matečka?

Škoda za slovenski
R ‘n’ R , saj smo izgubili enega od najbolj talentiranih parov. S parom ne sodelujem, zato nisem tista, ki bi lahko vplivala na njuno odločitev, vendar imam iz preteklosti izkušnje, da praviloma prepričevanje vodi k enakemu koncu samo z malo zamika. Res škoda za vse skupaj, morda pa je vsem treba dati malo časa, da prespijo in se Matej vseeno še premisli."
Predsednik sekcije za rokenrol Boštjan Pavček upa na boljše čase za celotni rokenrol ples.

Za komentar sem prosila tudi Boštjana Pavčka, enega od trenerjev Evelin in Mateja: "Seveda mi ni vseeno, da sta Matej in Evelin končala skupno plesno pot. Kot trenerju in nekomu, ki je zaljubljen v ples, mi je žal vsakega para, ki preneha s plesom. Z Matejem in Evelin sem, kot njun koreograf in eden izmed trenerjev, preživel veliko časa. Nisem slutil takega razpleta. Vendar razumem. Razumem, da imajo vsi ljudje tudi druge cilje in želje v življenju. Nekaterim ples ne pomeni tako veliko kot na primer meni. Pride čas, ko se nehamo primerjati z nekom, ki nam je bil morda vzornik, idol in poiščemo svojo pot, to je življenje. Pomembna je pot! Imamo veliko parov, ki plešejo že skoraj vse življenje in nimajo namena prenehati (Jaka Južnič, Jure Markič, Luka Brulc …). Plesalci pač prenehajo, a za njimi pridejo novi. Tako pač je. Svetovna R ‘n’ R zveza se trudi, da z novim tekmovalnim sistemom ta šport približa večjemu številu gledalcev in ga naredi zanimivejšega. Prepričan sem, da bo naš šport v bodoče še bolj popularen. Barbara, bi pa želel, da pišeš tudi o dobrih stvareh, ne samo o slabih! Luka Brulc in Julija Horvat, Jaka Južnič in Maja Narobe so v letu 2015 dosegli prav tako vrhunske rezultate v članski B-kategoriji, kar ni zanemarljivo dejstvo in že od malih nog vztrajajo v tem športu. Kako to da Jure Markič tako dolgo vztraja …"  Če bi Boštjan kot predsednik sekcije za rokenrol bolj redno spremljal portal, bi videl, da trditve o slabih in dobrih člankih ne zdržijo. Seveda pa ne moremo mimo dejstva, da je Plesna zveza Slovenije pač organizacija, v kateri se non stop nekaj dogaja. Tudi stvari, ki bi jih funkcionarji najraje skrili pod preprogo.  

View Gallery 5 Photos