Slovenski pari zadovoljivo. Peticija proti ruskemu predsedniku.

Zoran Plohl in Tatjana Lahvinovič sta postala evropska prvaka.

Rdeča dvorana v Velenju je bila za večerni polfinalni in finalni del napolnjena skoraj do zadnjega kotička. Očitno je, da ljudje pogrešajo tovrstne dogodke, ki so bili v polpretekli zgodovini atraktivni in predvsem redni. Organizatorji so se spomnili prvega turnirja Evropa pleše leta 1967, ki je bil organiziran prav Velenju. Miha Verbič in Avgust Tanšek, ki sta takrat organizirala prireditev, sta bila prisotna tudi na sobotni prireditvi, in Verena Šulek, glavna vodja projekta, se jima je zahvalila za njun doprinos k športnemu plesu. Naj kar na začetku pohvalim zakonski par Verena in Drago Šulek, ki sta odlično pripravila tekmovanje, in prav žal nam je, da se v tem stilu ne morejo organizirati tudi državna prvenstva.

Verena in Drago Šulek sta odlično organizirala prvenstvo, a se bosta morala navaditi, da finančni podatki tovrstnih prireditev niso skrivnost.
Seveda ne smemo prezreti dejstva, da je bil projekt Evropa pleše vključen v programski sklop prireditev v okviru Evropske prestolnice kulture in je prejel okroglih 80.000 evrov sredstev za izpeljavo evropskega prvenstva za profesionalce. Nekaj so primaknili še sponzorji Premogovnik Velenje kot generalni pokrovitelj in Nova Ljubljanska banka pa Selmar d.o.o., in s takšnim budgetom najbrž ni problem organizirati res dobro prireditev. No, predsednik Plesne zveze je imel zavoljo objave teh podatkov na naši strani histerični izpad, a se je na sprejemu po koncu tekmovanja že pomiril. Ja, treba se bo navaditi, da če si funkcionar, kot je Drago Šulek (predsednik Plesne zveze Slovenije), in če dobiš državna sredstva, potem ni kaj skrivati. Če imaš pri tem seveda čisto vest. In kot mi je zatrdil, sta z ženo Vereno prvenstvo organizirala brez honorarja, saj sta finančno preskrbljena in nimata nobene potrebe po kakšnem zaslužku. Verena si je preprosto želela organizirati to tekmovanje, ker kot blagajničarka profesionalne divizije čuti željo, da umesti ta del sekcije enakovredno med ostale sekcije WDSF. Zakonca Šulek sta svoje delo odlično opravila in prireditev se je začela samo z nekajminutno zamudo.
Plesalke so dobile v dar čokoladni plesni čevelj.
Nataša Ambrož in Joachim Llambi sta moderirala tekmovanje, slednji v angleškem jeziku, kar je po pravilniku Mednarodne plesne zveze. V uradnem protokolu odprtja so se zvrstili govorniki od župana Velenja Bojana Kontiča do predsednika Mednarodne plesne zveze Carlosa Freitaga, pa obvezna zaprisega plesalcev in sodnikov do predstavitvenega mimohoda plesnih parov.
Župan mestne občine Velenje Bojan Kontič je odprl prvenstvo.
Potem pa je šlo zares. Na parket so se podali najprej polfinalisti v latinskoameriških in standardnih plesih. Slovenijo so zastopali štirje pari, in edini, ki ni uspel priplesati v polfinale, je bil Andraž Snoj z Olgo Muravsko v standardnih plesih. “Tako so sodniki odločili. Midva sva dala vse od sebe, ampak sodniki vedno rečejo zadnjo. Atmosfera je bila zelo dobra, najin ples pa tudi,” sta komentirala svoj nastop Andraž in Olga, ki je blestela v modri obleki, za katero je odštela natančno 2700 evrov.
Andraž Snoj, ki živi v Moskvi, je s soplesalko Olgo Muravsko obtičal v četrtfinalu.
V polfinale pa sta priplesala Miša Cigoj in Nika Bagon v latinskoameriških plesih in samo za las zgrešila finale. Temperamentni Miša je na plesišču požel velik aplavz, saj je še posebej z jiveom navdušil. Mojster šova je komentiral nastop. "Že to, da sva sploh tukaj, oba s svojimi prigodami in pavzami brez plesa, je za naju zmaga brez primere. Že pred tekmo se je vedelo za prva tri mesta, za ostala mesta v finalu pa se bo pet šest parov borilo. Nama sta zmanjkala dva križa, to pa sploh ni pomembno, kot je pomemben dober ples, in predvsem bi se rada zahvalila vsem podpornikom, prijateljem, staršem, da so naju podpirali in čestitava Zoranu in Tatjani za fantastično zmago."
Miša Cigoj in Nika Bagon sta zasedla osmo mesto.
Zoran Plohl in Tatjana Lahvinovič res nista imela konkurence na parketu. Mogoče edino Tatjana v obleki Viktorije Tatarenko, ki se je enako kot Tatjana nekajkrat preoblekla. Obe pa sta imeli enak princip oblačila, enak kroj, na katerega sta dodajali novo plast.
Viktorija Tatarenko je s Sregejem zasedla drugo mesto in navdušila z atraktivnimi oblekami.
Tatjana in Zoran sta zmago na evropskem prvenstvu primerjala z občutki pred leti na svetovnem prvenstvu v Mariboru, kjer sta bila druga. "Občutki so zelo podobni, še boljši pa seveda z boljšim razpletom na koncu. Ampak za nič nama ni žal, vse je za nekaj dobro. Publika je bila fenomenalna, naju je spodbujala, lahko rečem, da sva se dobro počutila v svojih telesih in v najinem plesu. To je pomembno za plesalce, ko je baza tako močna, lahko narediš res performans in se lahko igraš z glasbo, s publiko, z vsem. Midva sva danes uspela in res sva uživala v plesu. Bila sva zelo sproščena, sploh pa moram pohvaliti izbor glasbe, ki je bil res fenomenalen, in potem še, ko stojiš na vrhu na stopničkah. Res fenomenalno!"
Zoran Plohl in Tatjana Lahvinovič sta usklajen dvojec, za katerega nekateri menijo, da je škoda, ker ne pleše v drugi plesni zvezi.
Zmago v standardnih plesih pa je slavil italijanski par Paolo Bosco in Joanne Clifton v prekrasni obleki izdelovalke plesnih oblek Silvije, ki kreira tudi za Tatjano Lahvinovič. "Jaz sem sedemkratni evropski in šestkratni svetovni prvak, skupaj pa pleševa eno leto. Trenirava v Team Diablo v Bologni in sem kompletno spremenil način življenja. Z Joanno, ki prihaja iz Anglije, sva ves dan v studiu, in zelo sva vesela današnje zmage," je pripovedoval simpatični Paolo.
Paolo Bosco z Joanne Clifton pleše leto dni in postala sta evropska prvaka med profiji v standardnih plesih.
Za nekaj mest višje pa bi se lahko uvrstila Luca Bussoletti in Tjaša Vulič, ki sta precej hitro zapustila prizorišče dogajanja. Tjašo smo ujeli na sprejemu in za naš portal je tudi povedala, da se pripravlja peticija proti predsedniku profesionalne divizije, nekdanjemu plesalcu in zdaj trenerju Aleksandru Melnikovu. "Peto mesto je že nekaj časa najino mesto. Zadovoljna sva s plesom, zadovoljna sva, kako je publika sprejela najin nastop. Vedno bolj glasni pa so tudi glasovi, da bi bilo treba nekaj zamenjati v vrhu plesne zveze, ker se pač dogajajo malo nenavadni rezultati. Pa ne samo nama, tudi drugim parom. Tudi danes je bilo zelo očitno, da le ni bilo vse tako, kot bi moralo biti. Mi kot tekmovalci smo se že začeli ukvarjati s peticijo, da je treba zamenjati ljudi, ki so v vrhu plesne zveza, ne WDSF, ampak v vrhu naše profesionalne divizije. Moti nas to, da je predsednik naše divizije tudi trener, kar se nam zdi popolnoma neprimerno, moti nas dejstvo, da se določeni ljudje povezujejo v nekakšne skupine z njim. Veliko je stvari, ki nas motijo. Dokler se to dogaja na nacionalni ravni, da je trener tudi sodnik na tekmah ,je to še v redu, ampak, ko je to na svetovni ravni, ko je predsednik neke divizije trener, to pa je preveč."
Luca Bussoletti in Tjaša Vulič nista bila zadovoljna z doseženim petim mestom.
Že nekaj časa pa je tudi govora o vojni med dvema plesnima zvezama in načinih pristopanja k plesu ene in druge. V Velenju je bil prisoten predsednik WDSF zveze, ki nam je odgovoril, zakaj z WDC-jem ne najdejo skupne poti. "Stvar je zelo preprosta. Naša zveza skrbi za šport, oni skrbijo, da je ples zabava, umetnost in biznis. To je velika razlika. Mi sledimo pravilom olimpijskega komiteja, pri nas gre za tekmovanje in tako ne najdemo skupne poti. Mi se borimo, da pridemo med olimpijske športe. Najprej moramo priti na “short list”, mogoče pa se zgodi leta 2024, da postanemo olimpijski šport, ampak najprej se mora spremeniti mentaliteta ljudi, ki o tem odločajo."
Predsednik mednarodne plesne zveze WDSF Carlos Freitag je razložil, zakaj divja vojna med dvema plesnima zvezama.
Sicer pa je bil navdušen nad organizacijo prvenstva in predvsem nad atmosfero v velenjski Rdeči dvorani. Da bi le večkrat bilo tako.
Foto: Marko Mesec www.fotomesec.com

View Gallery 11 Photos