Slovenske balerine zavrtele hrvaško žirijo in pobrale večino nagrad

Najvišja baletna nagrada je odšla na Japonsko k Rieki Suzuki in v Rusijo k Dmitryju Timofeejevu.

Ekspedicija štirih slovenskih balerin v sestavi Barbara Potokar in Tasja Šarler iz Ljubljane ter Tjaša Lešnik in Janja Sahornik iz Maribora se je udeležila mednarodnega baletnega tekmovanja, ki je prejšnji vikend potekalo v Zagrebu. Organizator, Hrvaško Društvo profesionalnih baletnih umetnikov, Hrvaška glasbena mladina in HNK Zagreb, kjer je tekmovanje tudi potekalo, je pod pokroviteljstvom predsednika Hrvaške Ive Josipoviča pripravil simpatično tekmovanje. Organizacijska ekipa je svoje prvo mednarodno baletno tekmovanje poimenovala po prvi primabalerini v zgodovini hrvaškega baleta Mii Čorak Slavenski. Mia se je rodila v Slavonskem Brodu pred štiriindevetdesetimi leti, Hrvati pa so nanjo zelo ponosni, čeprav doma ni plesala ravno veliko. Njen talent so namreč raje izkoristili kar čez lužo, ko je nastopala v vseh bolj pomembnih ameriških baletnih skupinah in navduševala z ognjeno rdečimi dolgimi lasmi. Leta 1954 je postala prva plesalka v baletu metropolitanske opere. Umrla je leta 2002 v Los Angelesu, stara šestinosemdeset let,  in njej v čast bodo Hrvati prirejali vsaki dve leti baletno tekmovanje.

Hrvaška balerina Mia Čorak Slavenska je ponos hrvaškega baleta, čeprav je več nastopala na tujih kot domačih odrih.
Letošnjega se je udeležilo šestindvajset baletnih plesalcev iz desetih držav, ki so tekmovali v treh starostnih kategorijah. Najmlajša je bila kategorija A, in sicer so lahko plesali vsi stari do 18 let, v kategoriji B je bila starost omejena med 18 in 22 let, najstarejša pa je bila kategorija C, v kateri so plesali plesalci med 22 in 28 let. Mednarodni žiriji, ki je bila sestavljena bolj iz hrvaških vrst, je predsedovala Sonja Kastl, ob njej pa še Jozo Borčič, Maja Bezjak, Ljubinka Dobrijevič, Tatjana Lučič-Šarič, Pavel Rotaru, Patricia Deane-Gray in Svebor Sečak. Po ogledu vseh nastopov so se najbolj navdušili nad Dmitryjem Timofeevim iz Rusije in Japonko Rieko Suzuki, ki sta prejela najvišje priznanje, in sicer Grand Prix. Slovenske baletne plesalke, žal se nobeden od moških ni odločil za tekmovanje, so bile zelo uspešne. Predstavnici Konzervatorija za glasbo in balet Ljubljana Barbara Potokar in Tasja Šarler sta si priplesali lepe nagrade. Barbara Potokar je diplomantka četrtega letnika in je pod mentorskim vodstvom Marinke Ribič z Auroro iz Trnuljčice in Medoro iz Gusarja prejela srebrno kolajno in 300 evrov nagrade. Tasjo Šarler, ki je končala drugi letnik Srednje baletne šole Konzervatorija za glasbo in balet Ljubljana, je na tekmovanje pripravljal Matej Selan. S Chopiniano in Odalisko je navdušila žirijo, ki ji je dodelila bronasto kolajno in 200 evrov nagrade.
Barbara Potokar je prejela srebrno kolajno …
… njena kolegica Tasja Šarler pa bronasto.
Matej Selan, vodja baletnega oddelka na Kozervatoriju za glasbo in balet Ljubljana, je za naš portal povedal: ”Obe balerini sta nagrajenki slovenskega tekmovanja TEMSIG in z zagrebškim tekmovanjem smo nekako zaključili obdobje dveh tekmovalnih let. Za dijake in dijakinje je pomembno, da se udeležujejo tekmovanj, saj tako preizkušajo svoje sposobnosti in zmožnosti, se primerjajo s konkurenco. Mislim, da smo bili zelo uspešni in aktivna dva meseca priprav za Zagreb se je obrestoval.”
S štajerskega konca pa sta v Zagreb pripotovali Janja Sahornik in Tjaša Lešnik, varovanki Helene Krieger, vodje baletnega oddelka na mariborski baletnih šoli. Tjaša je prejela bronasto kolajno in dvesto evrov nagrade, Janja pa je prejela posebno nagrado za umetniški vtis.
Mariborčanka Janja Sahornik je svojim nagradam dodala še nagrado za umetniški vtis …
… Tjaša Lešnik pa je prejela bronasto kolajno.
Zanimivo pa je, da v kategorijah A in B žirija ni podelila zlate kolajne, to so storili samo v najstarejši kategoriji, prejela pa sta jo Yuka Ebihara z Japonske in George Stanciu iz Rumunije.
Uvrstitve po posameznih kategorijah:
Kategorija A:
Anja Garašič (Hrvaška) – bronasta kolajna in nagrada Carlotta Grisi
Tasja Šarler (Slovenija) – bronasta kolajna
Tjaša Lešnik (Slovenija) – bronasta kolajna
Barbara Potokar (Slovenija) – srebrna kolajna
Kategorija B:
Natalia Horsnell (Avstralija) – bronasta kolajna
Lucija Radič (Hrvaška) – bronasta kolajna
Ovidiu Chitanu (Rumunija) -srebrna kolajna
Kategorija C:
GRAND PRIX – Dmitry Timofeev (Rusija) v kategoriji B in (Japonska) v kategoriji C
Posebne nagrade:
Janja Sahornik (Slovenija) – kategorija A / Nagrada za umetniški vtis
Takahiro Tsubo (Japonska) – kategorija B/ Nagrada za tehnično dovršenost
Marko Micov (Makedonija) – štipendija za poletno baletno solo na otoku Visu
Anja Garašič, Tina Hatlak in Valentina Štrok (Hrvaška) – štipendija HDPBU-a za  poletni baletni seminar na madžarski plesni akademiji v Budimpešti
Fotografije: foto Novkovič
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
   

View Gallery 6 Photos