Slovenska misica Mihaela Novak Marlis pri 47-ih na pragu nove kariere. Sita sem imitacije mladosti, v katero nas ‘forsira’ družba.

Nekdanja slovenska miss Miša Novak, v Grčiji znana kot Mikaela Novak Marlis, se je pri 47-ih podala na nenavadno avanturo, in sicer je sodelovala v resničnostnem TV-šovu Grški model skupaj s hčerko. Šov ji prinaša nove karierne priložnosti, ki jih bo lepa Ptujčanka, živeča v Solunu, izkoristila.

Draga Miša, en lep pozdrav v Grčijo. A veš, da so me že septembra ‘moji’ domačini v Tertsi na jugu Krete spraševali o tebi, če te poznam, da so te videli, da si vstopila v šov Greece’s Next Top Model, in to ne sama, ampak s hčerko. Ko sem jim povedala, da se seveda poznava, sem bila še bolje zapisana. Torej gre za šov, ki je v Grčiji zelo popularen, kajne?
Greece’s Next Top Model je eden najbolj gledanih resničnostih šovov v Grčiji. Meseca maja sem spremljala svojo hčerko Maro na avdicijo v Atene, ker ji je bilo neprijetno potovati sami. Medtem ko je izpolnjevala obrazec za prijavo, je k nama pristopila odgovorna za kasting produkcijske hiše in vprašala, če sva mama in hčer. Vztrajala je, da grem z Maro pred žirijo, a sem mislila, da bi me samo radi spoznali. Ko so naju zagledali, so bili tako navdušeni, da so me tri četrt ure prepričevali, naj se udeležim tudi jaz. Po pogovoru z možem Georgom in hčerko Maro sem se vendarle odločila za sodelovanje. Mož Georg mi je rekel: “V Sloveniji si pustila vse zame, tega ne boš pustila. Življenje ti je dalo novo priložnost, da dokončaš to, kar si začela pred dvajsetimi leti, a si opustila, ker sem si jaz želel družino in otroka.”

Miša in njena hčerka Mara pred žirijo

Kaj te je pri 46-ih vodilo, da si vstopila v šov, ki pa je zahteval od tebe tudi bivanje v skupni hiši, če se ne motim? Kako je na šov gledal tvoj mož?
Bivati v vili skupaj s 25 najstnicami ni bilo lahko. Poskušala sem skrbeti zanje kot mama, da mi bi čas lažje mineval. Veliko sem telovadila, plavala in tekla vsak dan, medtem ko so dekleta spala do popoldneva in ponoči ‘žurala’, tako da sem bila pogosto ob spanec. Nisem se hotela razburjati in jih kregati, ker bi tako spravila Maro v težek položaj. Dejstvo, da sem morala biti tiho glede stvari, ki so me motile, je bila velika preizkušnja zame. Ker mi je šlo dobro pri fotografskih preizkušnjah in sem dobivala zelo pohvalne kritike žirije in gostov, so se nekatera dekleta začela vesti zelo tekmovalno do mene kot nasprotnice. To je bilo zelo neprijetno za Maro, ki je bila tako med dvema ognjema, a se je izvrstno znašla. Vsi so jo imeli radi, vsi so jo spoštovali. Nobena je ni ne obrekovala niti se ni skregala z njo v nasprotju z večino ostalih deklet. To je zame največja pohvala in za Maro največja nagrada. Mož Georg, s katerim sem srečno poročena 25 let, se je odlično odrezal v tej preizkušnji. Govorila sva enkrat do dvakrat na mesec, imeli smo namreč dovoljen en klic na mesec. Našel si je sezonsko delo, tako da mu ni bilo dolgčas, in posvojil je enega slepega mucka in zapuščeno pitbul terierko, saj sva aktivna člana društva za zaščito živali v Solunu in hodiva enkrat na teden čistit ter sprehajat živalce. Družbo je imel, časa ne veliko, tako da je lažje prestal to obdobje brez žene in hčere. Nama z Maro je bilo težje brez njega.

Šova je konec in tvoje 7. mesto ter 5. hčerkino seveda ni kar tako. Kaj vama prinaša ta šov v nekem komercialnem smislu, če kaj?
Če bi bili bolj ‘tračasti’ in bi bolje prodajali plat resničnostnega šova, bi se lahko uvrstili višje. Mari so vsi gostje napovedovali uvrstitev med prve tri, če ne zmage, a je bila preveč diskretna in ‘low -profile’. Po koncu šova je dobila takoj kup ponudb. Največja modna agencija v Grčiji jo vabi v svoje kroge, ima snemanja in kampanje, modne revije, ponudbe za v tujino. A bo zaenkrat ostala v Grčiji, da zaključi študij tujih jezikov. Jaz pa bom ‘poskusni zajček’ za grški trg, ki šele odpira vrata zrelim modelom. V tujini srečujemo starejše ženske na modnih revijah znanih oblikovalcev in v modnih kampanjah, reklamah za kozmetiko itn. Kar je tudi prav, saj je čas, da pridejo v ospredje malo drugačni vzori za nas zrele ženske. Sita sem imitacije mladosti, v katero nas ‘forsira’ družba. Mladost ni zdravilo za vse! Štiridesetletniki in čez imamo pogosto več energije, volje in veselja do življenja kot marsikateri 20-letnik. Ženske pri 50-ih skrbijo zase, negujejo telo in videz ter so videti odlično. Zakaj bi se morale zgledovati po mladini. Osebno bi si želela, da mi promovira oblačila zrela, starejša privlačna ženska. Absurd je, da kreme proti gubam promovirajo 20-letnice! Tukaj ni nobene logike. Po šovu sem deležna takšne naklonjenosti, da se čutim dolžna spopasti z diskriminacijo starosti v industriji mode. Poizkusila bom postati model pri 50-ih, manekenka novega kova, nove realnosti. Zaenkrat sem v pogovoru z vodilno modno agencijo v Grčiji in upam na podpis pogodbe.

Imaš krasno telo in sodeč po objavah na družbenih omrežjih zanj tudi intenzivno skrbiš. Kaj vse počneš, da ohranjaš formo?
Šport imam v krvi, v celicah. Brez gibanja ni življenja. Od lani sem tudi aktivna atletinja v teku na 200 metrov. Na balkanskem prvenstvu veteranov v atletiki sem v starostni kategoriji 40–45 let osvojila bronasto kolajno. Treniram skoraj vsak dan, tečem, pilates, joga, uteži, crossfit, boks, atletika, poleti plavanje, ples … Sanjam o svojem prvem maratonu in triatlonu v prihodnosti. Prehranjujem se zdravo, sanjam o svojem zelenjavnem vrtu in sem naklonjena bio in veganski prehrani.

Že nekaj časa pa si se z otoka Zakintos preselila v Solun. Zakaj?
Dve leti je, odkar ne bivam več na otoku. Moževa starša sta potrebovala pomoč pri obdelovanju površin kostanjev, ki so odslej v najini lasti, tako da smo po novem tudi kmetovalci. Hčerka Mara je bila sprejeta na univerzo v Solunu, in ker imamo v Solunu svojo hišo, medtem ko smo na Zakintosu bivali kot najemniki, smo se odločili, da je čas za odločilno potezo, selitev v velemesto.

Miša na eni od plesnih nastopov na otoku Zakintos

Se še vedno ukvarjaš tudi s poučevanjem plesa poleg svojega uradnega poklica – poučevanja angleščine?
Plesa ne poučujem od preselitve v Solun, ker žal ni časa. Vsako prosto minuto namreč posvetim atletiki, ker sem v tekmovalni kategoriji in je treba kar neutrudno trenirat, da se lahko kvalificiram na evropsko prvenstvo veteranov, kar je velika zelja.

Grčija ima seveda cel kup prekrasnih koreografov, ki v tem trenutku rišejo plesni zemljevid sveta. Kako gledajo Grki na ples ne glede na stil, ampak mogoče s kulturološkega vidika?
Ples je v Grčiji ena od izjemno cenjenih umetnosti. Imajo izjemne koreografe in plesalce, boljši so seveda v tujini, ker jih država ne spodbuja finančno.

Seveda imajo tudi veliko tradicijo ohranjanja svojih folklornih plesov. Ali tudi ti obvladaš kakšnega?
Želim se naučiti peščico foklornih plesov, ker na porokah in zabavah sedim kot kup nesreče, ker ničesar ne znam. Vpisala se bom v kulturno društvo, da bom vsaj do hčerine poroke znala zaplesati eno pravo grško kolo. Ker sem opravila izpit za plesno inštruktorico po IDSF-u, se želim gotovo vrniti k poučevanju latinskoameriških in standardnih plesov. Pa tudi zumbo sem zelo rada poučevala. V Grčiji so zelo popularni družabni plesi, hip-hop in folklora. Učenci se v osnovni šoli in gimnaziji pridno učijo tradicionalnih grških plesov, saj so zelo zahtevni. Sirtaki je igračka v primerjavi s preostalimi grškimi plesi.

(foto: osebni arhiv)


Kdaj prideš v Slovenijo?
Domov pridem poleti.
Vse dobro draga Miša oz. kot ti pravijo v Grčiji, Mikaela.