Slišim te plesati. Gibalno veselje in okultna manifestacija istega telesa

Kja-Ksi, Kaj bi, če …

Pod umetniškim in programskim vodstvom Nataše Tovirac so v Plesnem studiu Intakt po celoletnem plesnem programu šolskega leta 2014/15 uprizorili živahno predstavo mladih plesnih spodbud poetičnega naslova Slišim te plesati. V skoraj enournem plesnem programu, ki je stekel ob šesti uri popoldan 11. junija v Španskih borcih in v prepolni Veliki dvorani, se je na odru zvrstilo enajst krajših sodobnih koreografij v izvedbi desetih plesnih generacij.

… Le Faboulous 7´Variacija …
V svojem zastavljenem programskem sklopu se Intakt posveča malčkom in mladostnikom, ki se s sodobnim plesom spoznavajo in urijo po njihovem programu, tudi generaciji, ki ji ples pomeni rekreacijo in gibalno izražanje. Letos so se še posebej posvetili ravno malčkom, ki že predstavljajo številčno skupino in plešejo v skupini Bube1 v starosti 4-5 let, pod vodstvom plesne pedagoginje Dominike Kacin, in Bube 2
(starost 6-7 let) v skupini mentorice Nataše Tovirac, pedagoginje in vodje PS Intakt, tudi plesne pedagoginje na SVŠGL – programa plesne gimnazije; njeni so tudi Modrini, skupina predšolskih in šolskih otrok v starosti 7-9 let. Pedagoginja Dominika Kacin je bila petnajst let vse od svojega sedmega leta uspešna športnica odličnih rezultatov v kategoriji ritmične gimnastike, potem pa se je posvetila sodobni plesni umetnosti in pozneje še starodavnim vzhodnim terapevtskim znanjem.
Skupino mlajših plesalcev  – Friksi vodi mentorica Sabina Schwenner, plesna pedagoginja na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana, oddelek za sodobni ples. Najmlajšim v starosti 2-4 let pa se v plesnem objemu skupaj s starši posveča Maja Kalafatić v programu Triples, sicer plesalka, koreografinja, ki je svoje plesno znanje, pridobljeno v Plesnem forumu Celje, nadgradila na plesni akademiji SEAD v Salzburgu, v Intaktu vodi še delavnice improvizacije in sodobnega plesa. Sodobni ples je tudi domena njihove pedagoginje Nataše Živković.
… Veronika Valdes, Sabina Schwenner, Nataša Tovirac, Igor Sviderski,Jasna Knez,Aleksandar Denić, Dominka Kacin in Špela Repar Lomovšek ….
Zavzeto indigo plesno generacijo je v tem letu po koreografskih vijugah vodila Veronika Valdés, plesalka, koreografinja KUD Radiator. Igor Sviderski, znani pedagog in koreograf, deluje ter ustvarja s skupino Sodobni ples 2, s tistimi, ki so že pridobili ustrezna plesna znanja na področju sodobnega plesa. Da pa bi plesalci lahko širili kakovost pridobljenega plesnega znanja, so organizirane tudi ure klasičnega baleta, ki jih vodi balerina in pedagoginja Špela Repar Lomovšek.
Skupino plesa željnih odraslih, ki so se v svojih mlajših letih s plesom tudi že srečali in ustvarjali, pa vodi Jasna Knez, plesalka, pedagoginja in koreografinja, ki se še posebej posveča improvizaciji, izhaja pa  iz zvrsti izraznega plesa, predhodnice modernih in sodobnih plesnih oblik pri nas. Jasna posameznikom na široko odpira vrata v svet ustvarjanja in gibalnega izražanja, iz njenih vrst je vzniknil tudi učitelj shakti plesa ali plesne joge Aleksandar Banić, ki je ples v sebi odkril na njenih urah, se mu posvetil, pridobil in se usmeril v vzhodna plesna znanja, v plesno jogo, ki jo skupaj z Natašo Tovirac poučuje v PS Intakt. No, v Intaktu teče tudi jutranja kundalini joga pod vodstvom Nataše Tovirac. Na zaključni produkciji PS Intakt 2015 pa so se predstavili plesni dosežki in presežki njihovih plesalcev ter ustvarjalcev v koreografijah posameznih mentorjev.
Predstava Slišim te plesati se je začela že pred vstopom gledalcev v dvorano, ko so se na odru poigravali in poplesavali otroci, zares pa ko se je ugasnila luč in je oder na novo obsijal sij reflektorjev (oblikovanje svetlobe Luka Curk), na sredi pa bile že posejane barvite blazine. Počasi in ena  za drugo so ljubko priletele Bube 1, Morgana Maia, Ela, Ljudmila, Eva  Luna, Zora, Brina, kar dve Juliji in dve Lini, in se spustile v svet vilinskih sanj, v koreografiji Dominike Kacin Vilinska dežela. Ptički so napovedali jutro in otroško veselo rajanje je navdušilo gledalce.
… Indigo Crescendo …
Mentorica Veronika Valdés je svojo skupino v koreografiji Indigo Crescendo vodila po sferah gibalnega opazovanja in osredotočenja na posamično obliko, tokrat so to bili likovno zarisani vzgibi rok, prostorsko pa prepleteni z zahtevnejšo sodobno pesno formo, ubrano pa zaplesali: Zala Bajda, Tara Felgner Ferbežar, Maša Grce, Maruša Hočevar, Petja Križmančič, Ema Pezdir, Zala Pribakovič, Jakob Sinčič in Ajda Valentinčič, mednje pa se je ob koncu kar vrinil radovedni in razigrani Friksi trio. Apolon in Dafne je naslov naslednje Veronikine koreografije, zasnovane na medsebojnem odnosu dueta in spletu mladostnega prijateljevanja: Indigo-duet, ki sta jo dojemljivo in slikovito prav dobro zaplesali Tara Felgner Ferbežar in Ema Pezdir.
… Trio Friksi …
Sabina Schwenner je svoje friksice, Moniko Babin, Pio Ilovar, Aizeo Gutierrez Barlič, Živo Koder Zarjo Marincelj in Živo Ponikvar, oblekla v kostume kostumografinje Mateje Svet ter upodobila njihov svet zvedavih in nadobudnih animacij v koreografiji Friksi izginevanje.
… Le Faboulous 7´Variacija …
Maja Kalafatić je svojo skupino sodobnega plesa spodbudila k ideji in ustvarjanju, koreografsko pa zaobjela v scenski dogodek poimenovan Le Faboulous 7´Variacija, kjer se upočasnjuje in dramatizira gibalna forma, ko pavze potencirajo moč izraznosti, njih sedem pa se docela spoprijema s sodobno plesno formo: Anja Guid, Phillipp  Haselwarter, Katja Jarm, Maša Kafel, Danijel Kurinčič, Jerca Lieber in Nika Rupnik. Kja-Ksi, Kaj bi, če … nosi naslov koreografija Igorja Sviderskega, postavljena za skupino Sodobni ples 2: Kristina Egumenovska, Katerina Ferkov, Ana Inkret, Janja Bulc, Svetlana Ponorac. Koreografija izpostavlja individualne različice v skupini, tudi posamične grupacije, ki se izolirajo in poglabljajo v svoj okvir.
… Tu in zdaj …
Tu in zdaj je po prostoru zavela svoja vrtinčenja in gibe plesno razdajala po prostoru v obliki skupinske improvizacije Jasnina skupina v sestavi: Irena Gubina, Magda Lapajne, Maja Nemec, Senka Ciuha, Darka Podmenik, Neža Drobnič, Jerca Jerman in Aleksandar Banić, ob glasbeni spremljavi v živo Mihe Krakerja. Skupina Bube 2: Ivana, Tiana, Ines, Zala, Mila Sofija, Ela in Ela, ki jih vodi Nataša Tovirac, pa so si tudi v plesu lahko izbojevale svoj prav, hkrati pa se spoznavale s svetlobo, v svetlobi senc tudi ter za povrh še posamično zaplesale otroško prisrčno in zavzeto plesno skico Barvica Ica. Za Bube 2 je kostume oblikovala Irena Tozon Mrhar.
… Friksi izginevanje …
Simpatično je Tovirčeva svoje Modrine – Klaro Drolc, Saro Hojnik, Jasno Krek, Mithro Stojan Rot, Tajdo Strojan Rot in Tasio Freia Tozon – popeljala v iluzijo iskanja, preže in strahu, ko so poplesavale in se pogumno soočale z neznanim, Zmeda v gozdu, zaplesale pa v kostumih Irene Tozon Mrhar & Metke Megušar Bizjan – One Fiction Factory.
Skupina Barka je prejela jubilejno nagrado za plesne zasluge v PS Intakt.
Ta prijeten produkcijski večer je zaključila Plesna skupina s posebnimi potrebami Gibalnega društva Barka, ki deluje tudi pod mentorstvom  Nataše Tovirac. Pripravili so skupinsko s plesom prepleteno gibanje in zajeli prostor, ko se je nosilo še velikansko jajce v koreografiji Tovirčeve Zvito naokrog, zaplesali pa: Janika Antonič, Maja Beden, Oksana Magur, Kristina Cerar, Rok Dokl, Lucija Pezdirc, Slavko Škrl, Mateja Tomšič De Zarate.
Živa koder in …
… Maja Nemec sta prejeli bronasto priznanje.
Skupina Barka je ob koncu programa prejela tudi jubilejno nagrado za plesne zasluge v PS Intakt v obliki priznanja in bronaste značke, ki se dodeli plesalcem, ki zavzeto plešejo najmanj pet let v določeni skupini, oni pa že celih sedem let. Bronasto priznanje sta si prislužili tudi Živa Koder in Maja Nemec.
… #41 – okultna manifestacija …
Po zaključku produkcijskega plesnega programa in po burnem aplavzu ter kratki pavzi je na vrsto prišel plesni prvenec Ciprčanke Georgije Kapodistrie, ki živi in plesno deluje na Danskem (produkcija PS Intakt in JSKD, mentorsko vodstvo Nataša Tovirac, Nina Meško). Na lanskoletnem OPUSu1 si je Kapodistria s svojim odličnim nastopom na tem tekmovanju mlade ustvarjalnosti prislužila produkcijsko nagrado in poustvarila izredno plesno kompozicijo, ki posega v razmišljanja o vesoljnih začetkih življenja na našem planetu. Začne se tako kot domnevni začetek – z glasbenim pokom in šumi megle, ki vznikne na odru (glasba Yamashiro Shoji, Soren Bebe, svetloba Luka Curk) ter se prikaže androidna človeška podoba v plesnem kostumu kožne barve (kostumografija G. Kapodistria).
Georgija je svoja razmišljanja o začetkih življenja nenavadno in domiselno zapredla v osnovne zametke plazme, v prvobitna bitja in sila domiselne insekcidne gibalne oblike, še posebej v prežah preživetja, tudi v glasovnih niansah, ki v prostor zarišejo sliko velikega legvana, še veliko tega se je po odru pretakalo ob njeni izredno koncentrirani gibalni animaciji, ko se je na sceni skicirala in razvijala slikovita specifika koreografskega  izražanja. Repriza je stekla še 13. junija na odru Plesnega Foruma Celje. Na odru manjšega obsega, kot je v PFC, je predstava delovala še  kompaktneje, kajti na veliki prostornini odra Španskih borcev je v zastavljenem trenutku lok njene hoje po obodu odra in v tišini, čeprav ob notranjih čutnih preobrazbah, ki jih je plesalka navzven koncentrirano zračila, le bil preveč razvlečen in je intenziteta predstavitve začela upadati, saj tišina in enakomerno gibanje le zahtevata svoj odrsko-dramski "timing".
Plesna produkcija PS Intakt 2015 je vnesla v naš plesni prostor veliko gibalnega veselja, predstava #41 – okultna manifestacija istega telesa Georgije Kapodistrie pa ga obogatila s svežino plesne in umetniške nadgradnje.  

View Gallery 20 Photos