Bolero odlično organiziral Državca 2015. Med starejšimi mladinci preobrat.

Volodimir Nielienson in Naja Dolenc zmagovalca med st. mladinci. (Foto: Ksenija Ostrelič)

Že drugo leto zapored se je Plesna zveza Slovenije odločila, da bo organizirala skupna državna prvenstva vseh treh sekcij. Tako se že od sobote, 20. junija, odvijajo "borbe" za naslove najboljših plesalcev in plesalk v državi v sekciji moderni tekmovalni plesi, rokenrol in standard ter latin, ki bodo trajale do nedelje, 28. junija. Kombinacija je bila na sporedu peti dan plesnega maratona, in ko boste brali zapis, bo pod streho že skoraj večina tekmovanj in doseženih okoli 110 naslovov državnih prvakov.

Državno v kombinaciji desetih plesov je bilo združeno z državnim v nekaterih street disciplinah.
O tej množici kategorij, ki se je skozi leta dobesedno razplamtela, sem že veliko pisala, konkretno o državnem v modernih tekmovalnih plesih pa bo članek napisal moj sodelavec Matevž Česen. Udeleženci kombinacije smo bili deležni bučnega nastopanja v street plesih, a zdi se, da so se latinarji in standardaši prijetno počutili v tej pisani množici. Sama lahko le komentiram, da je ples nekako izginil s prizorišča ter ta umetno skreirana disciplina ne prinaša nobene koreografske in plesne inspiracije. Res pa je, da poleg globalnih oblačilnih blagovnih znak od H&M pa New Yorkerja dobro služita tudi Baumax in Merkur, saj toliko vrtnih garnitur, gromozanske scenografije, lučk, ogledal in plišastih igrač v živo že dolgo nisem videla. Če so postali koreografi versko blazni, pa so se šalili nekateri koreografi okoli mene, saj so se vse letošnje ideje nekako usmerile v nebesa, boga, k nunam, spovedi in križem. A mislim, da je bog že pred časom dvignil roke od te masovne plesne produkcije.
Verska tematika je navduševala letošnje koreografe. (Foto: Državc 2015)
Pa se vrnimo k bolj uglajeni disciplini in enainštiridesetim parom, ki so opravili še zadnje letošnje državno prvenstvo in nekateri tudi zadnje plesno prvenstvo pred počitnicami. Start ob 10.00 uri zjutraj ni bil ravno po volji ne sodnikom ne plesalcem mlajših kategorij. Akterji v mlajšepionirski kategoriji, pionirski in mlajšemladinski kategoriji so namreč dočakali svojo razglasitev in podelitev že okoli 13.30 ter tekmo zaključili brez večernega mimohoda, ki se je začel ob 18.00. "Izkušnje lanskega leta," so mi nekako poskušali pojasniti predstavniki Plesne zveze Slovenije, a ravno to delitev na dva dela in razvlečnost tekme skozi cel dan sta bila glavna očitka lanskega državnega v kombinaciji. A glede na res odlično organizacijo prvenstva smo preživeli vsi.
V najmlajši kategoriji sta zmagala Nik Visnovič in Sofia Sedovnik Coljnar.
Tako so prvi na najvišjo stopničko stopili pari iz Društva plesni center Samba, in sicer Nik Visnovič in Sofia Sedovnik Coljnar med mlajšimi pionirji; Vid Šteinfielser in Brina Paulina Dežman sta zmagala med pionirji, in Vid je priznal, da je bil v stresu.
Zmagovalca med pionirji Vid Šteinfielser in Brina Paulina Dežman.
Brin Hlade in Tosia Robar Žerak pa sta se ponosno vrnila na zmagoslavni tron mlajših mladincev, ko sta premagala državna prvaka v latinu, Veroniko Kajin in Žana Ravnikarja iz Urške.
Znova na najvišji stopnički, Brin Hlade in Tosia Robar Žerak.
Tekmovanje se je nadaljevalo s polfinali mladincev in starejših mladincev vse do večernega svečanega defileja, ko so se v mimohodu združili kombinatorci s plesalci street plesa. Zoran Kljun in Janja Pušl sta se res potrudila in v četrtek dala zgled vsem bodočim organizatorjem državnih prvenstev. Športna dvorana v Medvodah je bila zračna, okusno scensko opremljena, postavitev luči pa presenetljiva, saj je bil osvetljen celoten oder oziroma parket nastopajočih plesalcev. Pred dvorano je Vivo Catering skrbel za lačne in žejne udeležence. Urnik prireditve pa je vsaj v četrtek tudi "štimal". Skratka, vse se da, če se hoče, in srčno upam, da prihodnje leto, četudi pristanemo v Lenartu ali Pesnici, organizator naredi šik prireditev. Takole je zapisala plesna trenerka Barbara Nagode Ambrož na socialno omrežje FB: "Draga Janja in Zoran! Še enkrat iskrena hvala vama in vajinemu teamu za čudovito doživetje danes! Hvala, ker znate organizirati prireditev, na kateri se plesalci in vsi ostali počutimo lepo in dobrodošli, predvsem pa povezani ne glede na zvrst plesa, s katero se ukvarjamo. Plesu taka prireditev daje smisel, nam vsem pa inspiracijo za nadaljnje delo."
Razpoloženi voditeljici četrtkovega prvenstva, levo Urška Marinko za kombinacijo in desno Janja Pušl.

Janja Pušl je že pred plesnim maratonom povedala za naš portal, da je želela narediti presežek, v Medvodah pa je še dodala:"Želela sem narediti tako, da ne občutite, da smo v telovadnici, in mislim, da nam je uspelo. Državno prvenstvo je srečanje izjemnih plesalcev, je druženje koreografov, plesnih kolegov, staršev. Je prvenstvo iskrenih, toplih, spoštljivih in športnih odnosov. Vesela sem tudi, da je vsak od plesalcev prejel darilo naših sponzorjev. Naša 35-članska ekipa je res neumorno delala."
Uroš Lazič in Maruša Pinter sta zmagala v kategoriji mladincev in čez dobrih štirinajst dni že potujeta na svetovno prvenstvo in se dokažeta na parketu najboljših kombinatorcev.
Še četrti naslov najboljšega para v državi je šel k Sambi, in sicer v mladinski kategoriji sta zmagala aktualna državna prvaka v standardu in latinu Uroš Lazič in Maruša Pinter, ki ju čez štirinajst dni čaka svetovno prvenstvo v kombinaciji.
Volodimir Nielienson in Naja Dolenc v obleki njene vzornice Kristine Mošenske sta končno zmagala med starejšimi mladinci. (Foto: Državc 2015)

Med starejšimi mladinci pa so seveda vse oči bile uprte v "borbo" najboljših dveh parov. Državna prvaka v latinu in standardu Jure Bergant in Ana Mesec iz Urške sta tokrat bila premagana. Volodimir Nielienson in Naja Dolenc iz Pingija sta postala nova državna prvaka v kombinaciji. Naji sem  zapovedala, da naj toči solze sreče, saj je na zadnjem prvenstvu točila solze žalosti. "Sva zelo zadovoljna in res sva veliko delala in trenirala. Rada bi se zahvalila vsem, ki so verjeli v naju," sta komentirala po tekmi. Naja je v finalu v latinskem delu plesala v črni tigrasti obleki, ki jo je odkupila od svoje vzornice Kristine Mošenske. Oba starejšemladinska para pa tudi čaka nastop na svetovnem prvenstvu v standardnih plesih čez 14 dni v italijanskem Riminiju. In oba para s koncem leta prestopata v člansko kategorijo, ko se bo število parov končno nekoliko povišalo. Na državnem so plesali samo štirje.
Miha Vodičar in Nadija Bičkova sta postala ponovna zmagovalca med člani.
Zmaga je šla k Mihi Vodičarju in Nadiji Bičkovi iz Pingija. "Lepa tekma je bila, super vzdušje in lepo, da vsaj enkrat na leto vidimo mi druge plesati in drugi vidijo nas. Najin cilj je letos obraniti naslov najboljšega para na svetu v kombinaciji, prva tekma pa bo že avgusta, in sicer German Open. Počitnic zato ne bo prav veliko," sta povedala Nadija in Miha po tekmovanju. Nadija, ki vedno znova poskrbi za atrakcijo, pa nam je povedala, da si je za svojo dejavnost omislila menedžerja, pravzaprav menedžerko Natašo Prodan.
Nadija Bičkova si je za svoje delo omislila menedžerko. Nataša Prodan je pridno nosila Nadijine obleke in … (Foto: Mediaspeed)
To je nekdanja menedžerka pevke Rebeke Dremelj, s katero se ni razšla na ravno lep način, pa tudi moji kolegi s televizije o njej nimajo ravno dobrega mnenja o njenem finančen poslovanju. "Mislim, da vsak profesionalni športnik potrebuje menedžerja, da se lahko koncentrira samo na svojo dejavnost. Ona je predvsem moja menedžerka in ne toliko najina, saj poleg plesa počnem še mnogo drugih stvari," je komentirala Nadija moje vprašanje, zakaj potrebuje menedžerja. Je pa Nataša zagotovila, da ji bo najprej uredila slovensko državljanstvo, ki je menda še vedno pod vprašajem. Pa tudi poskušala ji približati cilj, in to naj bi bil zaslužiti milijon evrov in odpreti lastno plesno šolo.
… beležila dogajanje na parketu.
Zagotovo pa bi Nadiji lahko dal kakšen dodaten in brezplačen nasvet, kako prispeti do želenega cilja, zdaj že nekdanji plesalec Andrej Škufca. Andrej sicer v karieri ni zaslužil milijona, niti nima lastne plesne šole, ima pa 31 preplesanih let, in Plesna zveza Slovenije se je njemu ter njegovi soplesalki in življenjski sopotnici Melindi ob koncu kariere zahvalila s pokalom.
Podpredsednik Plesne zveze Slovenije Zoran Kljun, Melinda in Andrej Škufca ter predsednik Plesne zveze Slovenije Drago Šulek.
"Ničesar ne bi spremenil v vseh teh letih. Niti ene najmanjše stvari. Zdaj si bova vzela najprej "ene normalne počitnice", saj jih v vseh teh letih praktično ni bilo, potem bova učila v šoli Melindinih staršev na Madžarskem, pa na pripravah v Frediju ampak samo tuje pare," je povedal Andrej. Ali učita kaj slovenskih parov, pa je odgovoril kratko z ne. In zakaj ne? "To moraš pa vprašati njih," mi je pojasnil. No in jaz sprašujem, zakaj nihče od slovenskih plesnih parov ne trenira ali vsaj vzame kakšne ure pri štirikratnem svetovnem prvaku??? Na Plesni šoli Fredi so vrata znanja na stežaj odprta.
Sodniška ekipa letošnje kombinacije. Meta Zagorc je bila najbolj zaposlena, saj je sodila tudi street discipline.
Fredi Novak pa je bil tudi eden od sodnikov na državnem prvenstvu. Njegov komentar pa se takole glasi: "V mlajših kategorijah sem videl precej "šlamparije". Vsem trenerjem zato polagam na srce, naučite svoje plesalce osnov, osnovnega gibanja. Vsi kar nekaj mahajo. Člani so že malo dolgočasni, nič se ne zgodi. Miha in Nadija mi nista všeč, saj namesto, da promovirata slovensko šolo plesa, promovirata italijansko. Prvouvrščeni in drugouvrščeni par med starejšimi mladinci pa sta odlična. Glasba je bila precej neprimerna. Prvenstvo pa je bilo odlično organizirano, res da malo dolgo, a super. Vabim vse plesalce, če nimate kje trenirati, da poletje preplešete v naši dvorani za zelo simbolno in sprejemljivo ceno." Ideja za ekipo, za katero se šušlja, da bi rada odplesala na svoje. A o tem v enem od prihodnjih člankov.
Miša Cigoj in Nika Bagon sta še vedno edina v profesionalni kategoriji. Bila sta izjemno sproščena.
Fredi pa je pohvalil tudi Mišo Cigoja, ki je z Niko Bagon kot edini, ponovno, plesal med profesionalci. Po osvojenem tretjem mestu na svetovnem prvenstvu v kombinaciji sta dobesedno eksplodirala. Performerja in zrela plesalca sta lahko zgled marsikomu. "Super je bilo danes plesati, prvenstvo je super organizirano in odlična publika nas je spodbujala. Mi je všeč, da smo se malo pomešali. Sem zadovoljen s sezono in midva sedaj samo naprej," je dobrovoljno razlagal Miša.
Fredi Novak je pokomnetiral dogajanje na parketu tudi za oddajo Parada plesa, ki si jo boste lahko ogledali v soboto, 4. 7., ob 11.30 na TV3 Medias.
Kaj vse se je še dogajalo na parketu medvoške dvorane, pa si boste lahko ogledali v oddaji v oddaji Parada plesa v soboto, 4.julija, ob 11.30 na TV3 Medias. Foto: Marko Mesec; fotogalerija na www.fotomesec.com Vse rezultate pa si lahko ogledate na spletni strani Plesne zveze Slovenije.

View Gallery 16 Photos