Še en uspeh slovenskega plesa. Gordana Grandošek Whiddon in njen mož Trent koreografirata The Power of Dance!

Gordana Grandošek Whiddon in Trent Whiddon v muzikalu Le Hotel, ki sta ga režirala in koreografirala, in je bil premierno odplesan v Mariboru. (Foto: Marko Pigac)

V juniju in juliju bo dvojica Grandošek & Whiddon režirala in koreografirala nov projekt iz družine Strictly Come Dancing z naslovom The Power of Dance.

Draga Gordana in Trent, pozdravljena na Paradinem spletnem portalu. Razveseljiva novica prihaja iz gnezda Strictlyja, da bosta sodelovala pri projektu The Power of Dance. V glavnih ‘vlogah’ plešejo Janette Manrara, Neil Jones, Dianne Buswell in Amy Dowden, sami stari znanci Strictlyja. Kdo bo še v ekipi, bosta vidva tudi plesala?
Skupina se je malo spremenila, tako da bodo uradna imena kmalu zunaj. Trenutno ne morem povedati, kdo bo v ekipi, saj še ni uradno objavljeno. Midva s Trentom v šovu ne bova plesala. Julija greva na kratko turnejo, kjer bova plesala, tudi na West Endu. Povabila naju je Fiona Pearce, producentka in del ekipe Phil McIntyre Live Ltd.

Vstopnice za šov The Power of Dance so že v prodaji.

Kako pa sta si zadala koreografsko oz. scensko postavitev glede na to, da imata s tem kar precej izkušenj?
Koreografija in scenografija je trenutno v nastajanju. Kar pomeni, da vključiva v koreografijo zgodbo, izbereva pesmi, pripraviva koreografijo, poveževa nit skozi ves šov in k celotni zgodbi na koncu tudi scenografijo.

S koreografom Jasonom Gilkisonom

Kaj pa sploh za vaju pomeni sodelovati v takšnem šovu, s takšnimi producenti?
S Trentom sva že večkrat koreografirala na BBC Strictly Come Dancing in plesala, v bistvu Trent največ, tako da nama to ni neznanka. Tudi drugič uradno sodelujeva s produkcijsko hišo Phil McIntyre Live Ltd. Prvič sva, ko sva koreografirala šov mesec dni pred uradno epidemijo z Dianne Buswell and Joejem Suggom, ki žal nikoli ni videl luči ….. Drugič pa bova zdaj.

Načrtovanih je 34 nastopov, število, ki je za naše razmere znanstvenofantastično, kajne?
Ja, odlično, da se je v šov biznisu začelo premikanje. Saj na koncu nam je skozi težko obdobje epidemije najbolj pomagal šov biznis. Od pesmi do filmov, šovov …

V predstavi Dance Amore koreografa Jurija Batagelja (foto: Damjan Končar)

Zdi se, da šove pod blagovno znamko SCD hočeš nočeš oblikujete naši plesalci. Ti, Aljaž Škorjanec, Nadija Bičkova … Je to poklon slovenskemu tekmovalnemu plesu, da so bili naši trenerji res odlični?
Mislim, da je slovenski ples na najbolj visoki ravni in to se dokazuje še zdaj. Vsekakor so naši trenerji pripomogli k izboljšanju kakovosti plesa, vztrajnosti, delavnosti in vsemu drugemu, kar gre zraven. Zato bi se vsekakor rada zahvalila na prvem mestu Alenki in Branku Bohaku, kot tudi Rudiju Kocbeku, ki so naju tudi včasih finančno podpirali tako z Bojanom Feslom in tudi z Zoranom Plohlom.

Gordana z Wernerjem v Zvezdah plešejo (foto: POP TV)

Meniš, da so sanje vsakega ‘latinarja’ ali pa ‘standardaša’, da je nekoč del plesne ekipe Strictlyja ali pa vsaj licenčne različice šova, kot so bile pri nas Zvezde plešejo, ali pač ne?
Hm, tega ne vem, če je. Saj ko si športni plesalec, imaš vsekakor druge cilje in želje. Jaz nikoli nisem imela npr. želje nastopati na Broadwayu in v Radio City music hall. Ko sem plesala v Radio City music hall, se iskreno sploh nisem zavedala, kakšna čast je to. Saj športni plesalci smo bili drugače vzgojeni. Mogoče je zdaj kaj drugače, saj imamo internet in se je vse to nekako povzdignilo v višave.

(foto: Klavdija Žitnik)

Koliko časa bosta odsotna iz Maribora, kjer živita, in če bo to vplivalo na vajino dejavnost v Sloveniji? Kako boš ‘furala’ svojo blagovno znamko GGW, verjetno boš vse skreirala in sešila vnaprej oz. boš sodelovala v šovu tudi s svojimi kreacijami?
Iz Maribora bova nekje dva meseca, če se nama kaj drugega odpre. Željo imava iti nazaj v Los Angeles. Trent pridno piše scenarij za muzikal, komedijsko serijo, tako da drživa ‘figice’. Glede moje blagovne znamke GGW bom poletno kolekcijo sešila prej, saj jo nameravam znova imeti v butiku Allegria v Mariboru. Kot tudi spomladansko kolekcijo jeans jaknic. V šovu tokrat ne bo mojih kreacij. Sem pa naredila kreacije za šov This is me za Giovannija Pernicea pred epidemijo, ta šov sva s Trentom tudi koreografirala in kreirala, a je žal bil v gledališčih samo dva tedna. Morali bi nastopati tudi na West Endu.

Zanimivo se mi zdi, da se kljub vsemu nisi odločila kreirati ekskluzivno plesnih oblek za tekmovanja. Je kakšen poseben razlog za to?
Ja, včasih naredim kakšno plesno obleko. Je pa res, da ne tako rada, saj je mentaliteta, kako bi naj bila videti plesna obleka, za moj okus preveč tradicionalna. Jaz pa zelo rada eksperimentiram (smeh).

Leto 2021 je bilo stresno leto za par Grandošek & Whiddon.

Lansko leto je bilo precej naporno zate, za vaju; sodelovanje v šovu Vražje dame, na glas si spregovorila tudi o izgubi otroka. Precej odkrito si se podala tako v šov, kot tudi bila odkrita z izjavo, kajne?
Ja, lansko leto je bilo za naju s Trentom kar izzivalno. Umrla nama je najina psička Buddy, izgubila sem otroka in nato bila v Vražjih damah, za katere sem se odločila z veseljem in brez pričakovanj. Šov je bil zame odličen, saj so me prikazali takšno, kot sem (smeh). Za to, kar se nama je zgodilo v prvi polovici leta, sem hvaležna, saj na koncu do lanskega leta nisem imela slabega življenja v primerjavi z nekaterimi ostalimi. Verjamem, da se vse zgodi z nekim razlogom, karkoli to je.

Kaj si torej želiš/želita, kako naj se odvije letošnje leto?
Vse, kar si želim, je, da bi bila zdrava jaz kot moji bližnji. Saj z zdravjem lahko narediš vse.
Hvala in želim vama vse dobro in jasno polne dvorane na angleških tleh in mogoče vsaj eno, dve, tri predstave pripeljete vendar v Slovenijo.