Ruski šef Irek Mukhamedov: Vsi plesalci trdo delajo za Bajadero

V baletu Bajadera bosta nastopila tudi solista Regina Križaj in Petar Đorđevski.

Eksotični balet Bajadera v koprodukciji ljubljanske in mariborske baletne ekipe znova prihaja na slovenske odre. Po mariborski premieri, ki se je zgodila 6. novembra 2009, ljubljanski, ki je bila 22. januarja 2010, bodo oder Gallusove dvorane v "Cankarju" plesalci zavzeli med 12. in 15. januarjem vsakič ob 19. uri, nato pa se selijo v Maribor, kjer bodo balet odplesali še trikrat, in sicer med 20. in 23. januarjem. Do zdaj si je šestnajst predstav ogledalo več kot 15.000 gledalcev.

Balet Bajadera ima občinstvo rado tudi zavoljo pravljične ljubezenske tematike.
Predstavo, ki je davkoplačevalce stala 220.000 evrov, je na začetku spremljal škandal o angažiranju oziroma neangažiranju hrvaškega koreografa Dinka Bogdanića, ki ga je nato zamenjal precej neznani gruzijski koreograf Rafael Avnikjan. Za njegovo verzijo Bajadere je naša sodelavka Klavdija Zupan zapisala, da je koreograf v sodelovanju z dirigentom Allinom Grigorjevičem Vlasenkom vodil plesalce v dosledno klasični maniri, kjer ni dovoljeval odstopanj od utečenih baletnih konvencij. In takšne bodo tudi ponovitve, le da v vlogi Nikije ne bomo več videli nekdanje solistke ljubljanskega baleta Bojane Nenadovič Otrin, ki je z možem, tudi nekdanjim umetniškim vodjem ljubljanskega baleta, Jašem Otrinom, zamenjala kraj stalnega bivališča in zdaj družina Otrin prebiva v Münchnu, kjer je menda po Bojani precejšnje povpraševanje, njen menedžer pa je kar Jaš sam.
Nekdanje solistke Bojane Nenadovič Otrin v letošnjih ponovitvah ne bo več.
Jašev naslednik Irek Mukhamedov pravi, da velikih sprememb tokrat ne bo v delih, kjer sta oba ansambla na odru, le nekaj pri glavnih vlogah. Tako bosta v Ljubljani plesali vlogo Nikije Regina Križaj in Ritta Pollachi, Gamzati si bosta izmenjali Gabrijela Stojanova in Tjaša Kmetec, kot Solor pa prihaja kanadski plesalec Matthew Golding.
Ritta Pollacchi bo tokrat plesala Nikijo namesto Gamzati.
Matthew je prvi plesalec Nizozemskega nacionalega baleta, lahko pa se pohvali tudi z odlično biografijo. Rojen je bil leta 1985 v Saskatchewanu v Kanadi. Študiral je na Kraljevi baletni šoli Winnipeg v Kanadi in na baletni akademiji v Washingtonu. Leta 2002 je prejel veliko nagrado (grand prix) na tekmovanju Youth American Ballet v New Yorku in nagradno štipendijo na baletnem tekmovanju Prix de Lousenne za študij na Kraljevi baletni šoli v Londonu (Royal Ballet School London). Po diplomi na omenjeni šoli se je pridružil Ameriškemu baletnemu gledališču (American Ballet Theatre) v New Yorku, leta 2009 pa Nizozemskemu narodnemu baletu (HET) v Amsterdamu, kjer je še danes prvi plesalec. Na njegovem repertoarju so vloge Solor v baletu Bajadera (koreografinja Natalija Makarova), Basilio v Don Kihotu (koreograf Aleksej Ratmanski), Princ v Trnuljčici (koreograf Sir Peter Wright), nastopil je na glasbo  Koncerta za violino in v Pas de deuxu Čajkovskega v koreografiji Balanchina, v baletu Soba zgoraj (Upper Room) v koreografiji Twyle Tharp ter plesal v baletih Hammerklavier in Brez besed (Without Words) Hansa van Manena. Golding je kot gost nastopil v čast angleški kraljici na proslavi ob 100. obletnici Kanade.
Kanadski plesalec Matthew Golding prvič prihaja v Slovenijo kot Solor.
Zanj Irek pravi, da je zelo talentiran in delaven plesalec, ki ga čaka še velika kariera. Enako pa trdi tudi za ostale plesalce, saj vsi trdo delajo, in da je kakovost baletne predstave tako ali tako v njeni celotni skladnosti, ki jo publika zagotovo opazi.
Umetniški vodja ljubljanskega baleta Irek Mukhamedov je prepričan, da bo Bajadera spet ugajala gledalcem.

View Gallery 6 Photos