Pograjčev Betontanc bo spet pokazal svoj pravi obraz Američanom

Predstavo Show your face! bo Betontanc odplesal in odigral na ameriških tleh kar trinajstkrat.

Betontancarjem Amerika sploh ni tuja, saj so od svoje ustanovitve dalje čez lužo gostovali že nekajkrat. S predstavo Show your face! se začenja njihova šesta ameriška turneja, na kateri bodo obredli štiri ameriške države, predstavo pa bodo odigrali trinajstkrat, in sicer poleg štarta v Minneapolisu so na programu še New York, Chicago in Los Angeles. Do 24. januarja jih čaka "30 stopinj temperaturne razlike, saj bodo potovali vse od vzhodne (New York) do zahodne obale (Los Angeles) in več kot 3000 gledalcev", so zapisali v napovedi turneje. Pa naj vam malo osvežimo spomin, kdo je tisti legendarni Betontanc, ki je 20. maja leta 1990 odplesal svojo prvo predstavo Pesniki brez žepov v kleti Poljanske gimnazije. Iniciator je bil Matjaž Pograjc, ki je svoje prve plesne korake pridobil pri zloglasni Mojci Horvat. Okoli sebe je zbral skupino mladih ljudi z različnimi izkušnjami in ozadji, a s skupno ustvarjalno energijo in zaljubljenostjo v gib ter gledališče. Po besedah Matjaža Pograjca je "Betontanc nastal kot reakcija na visokointelektualno in konceptualno umetnost osemdesetih".

Režiser Matjaž Pograjc je svoje prve plesne korake pilil pri koreografinji Mojci Horvat, leta 1990 pa ustanovil skupino Betontanc, ki deluje še danes.
Pesniki so bili sprejeti z navdušenjem, vsi smo ploskali ob njihovem pogumu, svežini, odličnih gibalnih veščinah in še boljši igralski interpretaciji. Betontanc je postal tudi stalna skupina gledališča Glej. Produkcije so se vrstile druga za drugo, prav tako gostovanja. Producentka Bunkerja, kamor že nekaj časa spada Betontanc, Alma R.Selimovič je pripravila  skoraj celotni pregled njihove ustvarjalnosti. “Maja 1991 so v Lutkovnem gledališču v Ljubljani predstavili svojo drugo predstavo v produkciji gledališča Glej, ROMEO & JULIJA. Takoj za tem pa je prišlo prvo pomembno priznanje – Borštnikova diploma. Leta 1992 so uprizorili svojo tretjo predstavo, ZA VSAKO BESEDO CEKIN, ki je doživela premiero v Budimpešti, 20. februarja. S to predstavo je Betontanc sodeloval na mednarodnem natečaju koreografov Bagnolet ’92 in prejel prvo nagrado – Grand Prix de Bagnolet ’92. Tudi slovenska gledališka srenja je dokončno priznala Betontanc in značilno poetiko Matjaža Pograjca ter jim dodelila nagrado Borštnikovega srečanja za posebne dosežke. Leta 1993 se je Betontanc preselil v Francijo, natančneje v prostore CNDC L’Esquisse v Angersu, kjer je en mesec pripravljal novo predstavo z delovnim naslovom KDO SE BOJI BETONTANCA?, in jo, kot delo v nastajanju, tudi predstavil tamkajšnjemu občinstvu. Predstava v dokončani obliki z naslovom TATOVI MOKRIH ROBČKOV je doživela premiero 17. novembra 1993 v Cankarjevem domu, ki je bil tokrat tudi koproducent. Leta 1995 je Betontanc ponovno navdušil s svojo novo predstavo KNOW YOUR ENEMY!, prvič predstavljeno v Cankarjevem domu, za katero pa so ponovno prejeli nagrado Borštnikovega srečanja, tokrat posebno nagrado žirije.
Betontanc je skupina, iz katere so se izvalili znani slovenski igralci in gibalci, med drugim Primož Bezjak, Branko Jordan, Janja Majzelj, Ivan Peternelj, Branko Potočan, Dušan Teropšič …
Šesta predstava Betontanca z naslovom NA TREH STRANEH NEBA je bila premierno izvedena leta 1997 v Sarajevu na festivalu Sarajevska zima. Betontanc je v vseh letih delovanja, od samega začetka do danes, s svojimi predstavami prepotoval tako rekoč ves svet – štiri kontinente (Evropa, Avstralija, Afrika, Amerika), več kot 70 mest, gostoval na številnih festivalih, igral na "velikih" odrih sveta. Sedma predstava Betontanca, SKRIVNI SEZNAM SONČNIH DNI je njen  naslov, je bila premierno uprizorjena 18. marca 1999 v Slovenskem mladinskem gledališču. Predstava je nastala v produkciji Zavoda BUNKER in koprodukciji Gledališča Glej. S to predstavo je Betontanc znova požel uspehe v tujini. Osma predstava z naslovom POLNOČNI RABLJEV LET je bila premierno uprizorjena 19. oktobra 2000, prav tako v Slovenskem mladinskem gledališču, prav tako v produkciji Zavoda BUNKER. Deveta predstava, MAISON DES RENDEZ-VOUS / Soba srečanj pomeni nov korak v Betontančevem delu. Predstava je nastala po motivih dramskega opusa Harolda Pinterja, premierno pa je bila izvedena 10. februarja 2002 v Slovenskem mladinskem gledališču, nastala pa je v produkciji Zavoda BUNKER in koprodukciji z CCNRB (Centre Chorégraphique National de Rennes et de Bretagne) in SMG (Slovenko mladinsko gledališče).
Ena od inventivnih predstav Betontanca je bila tudi Wrestling Dostoievsky.
Deseta predstava, WRESTLING DOSTOIEVSKY, je nastala po motivih romana Fjodorja Mihajloviča Dostojevskega Zločin in kazen. Svetovno premiero je predstava doživela na Dunaju v Schauspielhaus, doživela ponovitve v Ljubljani in izredno odmevno gostovanje v ZDA (New York, Los Angeles, San Diego). Sledila je koprodukcija z Nizozemsko skupino Jonghollandia, enajsta predstava je nosila naslov EVERYBODY FOR BERLUSCONI. Premiera je bila na Nizozemskem, nato ponovitve v Ljubljani. Dvanajsta predstava SHOW YOUR FACE! je nastala v koprodukciji z latvijskim New Theatre Institute of Latvia. Betontanc so se povezali z latvijsko skupino Umka.LV, slovenskim duom Silence in latvijskim saksofonistom Ugisom Vitinšem. Predstava je bila premierno uprizorjena v Rigi, izbrana pa je bila tudi v tekmovalni program 42. Borštnikovega srečanja, kjer je prejela nagrado za kolektivni ustvarjalni dosežek."

Show your face! je nastala v koprodukciji z latvijsko skupino Umka.LV.
Na ameriška tla bo priletela celotna ekipa predstave Show your face! v sestavi Primož Bezjak, Andreja Kopač, Branko Potočan, Andris Kalnozols, Marcis Lacis, Katarina Stegnar, Gints Širmelis Širmanis, tonski tehnik Jure Vlahovič in svetlobni tehnik Tomaž Štrucl. Glasbeniki Ugis Vitins, ki je saksofonist v predstavi, ter duo Silence. Vodja turneje bo Mojca Jug, del turneje pa šefica Zavoda Bunker Nevenka Koprivšek in pa režiser Matjaž Pograjc, ki je od leta 1993 redno zaposlen kot režiser v Slovenskem mladinskem gledališču in si mora zato pridobiti izredni dopust pri nadrejeni Uršuli Cetinski. Turneja je težka 120.000 evrov brez vštetih stroškov prenočevanja, tehnične oskrbe predstav, promocije in lokalnih prevozov.
Matjaž Pograjc je v skupini Betontanc našel tudi svojo ženo, prevajalko Blažko Muller Pograjc.
"Levji del budgeta so zagotovili organizatorji gostovanj v ZDA, tudi s pomočjo organizacije Trust for Mutual Understanding, manjši del pa krije Bunker iz svojega produkcijskega denarja in majhen del tudi New Theatre Institute of Latvia (latvijski koproducent.) Sicer pa bodo Američani skozi predstavo Show your face! spoznali slehernika v današnji družbi, žanrsko pa združuje vse od fizičnega gledališča, gledališča objektov do izpiljenih tekstov in songov, ki jih v živo izvaja Silence in latvijski saksofonist Ugis Vitins)," še dodaja Alma. Ekipa Bunkerja in Betontanca si od turneje obeta, da se bodo vrata spet na stežaj odprla in omogočila predstavi nadaljnja gostovanja tako na ameriški celini kot tudi drugje, saj omenjena gledališča, predvsem pa festival Under the Radar v New Yorku, vsako leto obišče več kot 600 programerjev festivalov in gledališč z vsega sveta.

View Gallery 6 Photos