Robi Grmek, organizator prvega sklopa državnih prvenstev Plesne zveze Slovenije. Novomeška občina je do klubov, ki se trudijo in delajo dobro, zelo prijazna!

Na državnem prvenstvu v Novem mestu je nastopilo okoli 3000 plesalcev. (Foto: Jernej Šerjak)

Robi Grmek je vodja Plesnega studia Novo mesto, ki je minuli vikend organiziral prvi sklop državnega prvenstva (DP) v modernih tekmovalnih plesih.

Lep pozdrav, dragi Robi. Za tabo je naporen, a predvidevam odličen vikend. S svojim Plesnim studiem Novo mesto si organiziral državno prvenstvo v modernih tekmovalnih plesih, in sicer v kategorijah disco, street in hip-hop. Nam postrežeš malo s faktografskimi podatki. Koliko je bilo plesalcev, koliko državnih prvakov, kateri klub je bil najuspešnejši, koliko sodnikov je sodilo?
Državno prvenstvo je potekalo za tri zvrsti: disco dance, hip-hop in street dance show. Zaplesalo je nekaj manj kot 3000 plesalcev. Državni prvaki so samo v absolutni (torej članski) konkurenci, razglasili smo torej štiri državne prvake v street showu, štiri v disco danceu (v obeh zvrsteh nismo imeli solistov) ter pet v hip-hopu. Sicer pa smo razglasili 49 zmagovalcev v štirih starostnih kategorijah (otroci, mladinci, člani in člani 2). Največ medalj je zbral PK Bolero Ljubljana, največ zlatih medalj pa PK Impulz Ljubljana. Vsak dan je na plesišču sodilo po sedem sodnikov, v soboto je bil dvojni panel.

To so bili prvi trije dnevi državca, ki se je ‘po novem’ spet razdelil na tri vikende. Zakaj spet vračanje na stare tire po ne vem koliko letih, ko je bilo državno organizirano v enem tednu? Je to bolje, slabše, kakšne so prednosti, slabosti …
O tej odločitvi se je kar nekaj časa debatiralo že prej, ker smo do zdaj hodili na evropska prvenstva (EP), ki so v juniju in juliju, z rezultati minulega leta, kar pa je nerealna slika, saj se medtem lahko skupina že razide ali gredo v višje razrede. Zato smo v IO MTP letos temu vprašanju res namenili veliko časa in debatirali, kaj bi bilo bolje za plesalce in klube. In na koncu izglasovali, da bi letos imeli DP tako, da bodo lahko šli na EP aktualni državni prvaki, kar pomeni, da smo morali DP organizirati prej, vsaj za tiste kategorije, kjer so EP že v juniju in juliju. Seveda tudi ta odločitev ni bila vsem po godu, ker v tem času so birme, mature, zaključki … Ampak jaz bi se danes še enkrat odločil za enak termin, ker menim, da je tako res poslana na EP najboljša skupina.

Organizacija državnega prvenstva zahteva kar nekaj napora, ne samo organizacijskega, ampak tudi finančnega, zato se klubi ravno ne tepete za organizacijo. Zakaj ste se vi odločili za ta korak? Kaj je največji izziv?
Res je, organizacija takega dogodka ni mali zalogaj, ampak če se odločiš dovolj prej, stopiš do sponzorjev, jim predstaviš projekt, je potem vse lažje. Namreč novomeška občina je do klubov, ki se trudijo in delajo dobro, zelo prijazna, saj se zaveda, da so dobri projekti in promocija samo plus za mesto. Seveda pa ne smem pozabiti na krasno ekipo, ki sem jo imel na samem dogodku, tako da ena velika hvala vsem pridnim pomagačem.

Si v izvedbenem oziroma koreografskem smislu videl presežke, če si imel seveda kaj časa za ogled? Kdo te je najbolj navdušil, kdo mogoče razočaral?
Če po pravici povem, sem imel bolj ali manj fokus na sami organizaciji, da je tekmovanje potekalo, kar se da tekoče in da je bilo vse v najboljšem redu. Pogledal sem si finale mladinskih formacij, mladinskih malih skupin in članskih malih skupin, in lahko rečem, da so imeli sodniki kar težko delo, saj so bile skupine res odlično pripravljene. Bo pa zanimivo videti razvrstitve na EP, ki bo kmalu v Skopju (6.–9. 6. 2023).

Robi Grmek s plesalci Plesnega studia Novo mesto

Kako pa si zadovoljen z udeležbo svojih varovancev oz. članov Plesnega studia Novo mesto?
Vesel sem, kaj so koreografi pripravili za letošnje državno prvenstvo. Rezultati so odlični! Da vsa ta leta še vedno ostajamo na vrhu. Navajam nekaj odmevnih rezultatov, ostale najdete na našem FB-IG: 1. mesto: Dominik Štrusa, hip-hop solo otroci; 1. mesto: Ready for this, hip-hop članska 2 formacija; 2. mesto: Tit Ćatović, hip-hop solo starejši mladinci; 3. mesto: Underrated, hip-hop mladinska formacija; 3. mesto: Erbadmet, hip-hop mala skupina; 4. mesto: Show them the steps, hip-hop formacija otroci; 4. mesto: Down with the kids, hip-hop mala skupina otroci; 5. mesto: Matic Štukelj, hip-hop solo otroci; 5. mesto: Some like it hot, hip-hop mala skupina mladinci; 6. mesto: Matic Štukelj in Dominik Štrusa, hip-hop duo; 7. mesto: Špela Gazvoda in Neža Sovinc, hip-hop duo mlajše mladinke.

Že ta vikend se v Hiši plesa organizira novo državno prvenstvo v hip-hop battle, breaking battle, EB in nato konec junija še art discipline, pa vmes cel kup mednarodnih tekmovanj. Na kaj ciljate v bližnji tekmovalni prihodnosti, imate kaj želez v ognju?
Žal imamo samo v prvem omenjenem terminu enega plesalca, in to je lanski aktualni evropski prvak Tit Ćatović, ki bo tudi letos plesal za najvišja mesta, v art disciplini pa letos nimamo plesalcev na tekmovanju.

Državno prvenstvo PZS pa v Sloveniji ni edino. Prihodnji vikend ga že tretjič organizira plesna zveza UPZS. Boš na to državno poslal kaj svojih plesalcev oziroma zakaj jih ne boš? Kaj sploh meniš o dveh plesnih zvezah pri nas?
Državno prvenstvo v MTP je samo eno, vse ostalo je … Svoje plesalce sem poslal na državno prvenstvo, ki daje otrokom največ – statuse, štipendije in vse druge ugodnosti, ki jih imajo ostali športi. Je pa res, da peljemo otroke tudi na druge plesne festivale, predvsem zato da se imajo ‘fajn’ in da vidijo tudi druge kraje, saj otrokom manjka druženja izven plesnih šol. Kaj si mislim? Ne želim, da se kdorkoli prepira med sabo, in ne želim slabe volje, ker je to slabo za katerokoli stran. Zato vsakršno blatenje po raznih portalih ni nič dobrega. Ostanimo pri bistvu plesa – zabava, druženje in dobra volja. Plešimo in svet bo lepši.

Ali v Plesnem studiu Novo mesto za novo sezono pripravljaš kakšno novost oz. kako sploh oblikuješ ponudbo svoje plesne šole?
Vsako leto iščemo nove izzive, nove zamisli, ampak včasih mora zadeva še dozoreti, da ne greš takoj na prvo žogo. Ker pa je kar nekaj časa minilo od naše zadnje plesne predstave, bomo, če bo vse steklo, mogoče začeli z novo plesno predstavo v sodelovanju z našim prijateljem Željkom Božićem.

(foto: Jernej Šerjak)

Kateri plesni stil pa je pri vas najbolj množičen in zakaj?
Še vedno je hip-hop tisti, ki je najštevilčnejši, kar 65 odstotkov naših plesalcev obiskuje treninge hip-hopa, tudi družabni plesi so v porastu. Moram pa pohvaliti, da tudi število plesalcev plesa ob drogu lepo raste, saj punce že nekaj let v štirih skupinah vztrajajo po vse šolsko leto.
Poletje se bliža. Boste organizirali kakšen poletni seminar, poletni kamp ali je to čas, ko noge in glava počivajo?
Seveda, tako kot vsako leto bomo tudi letos za naše plesalce konec avgusta organizirali plesne počitnice, ki so zelo pestre in aktivne. In seveda po končanem EP na zasluženi dopust … Že diši po Grčiji.
Vse dobro in uspešno želim ter hvala za intervju.