Razgaljena Ambroževa Akademija za ples

Akademija za ples se bo predstavila v petek popoldne.

Plesna predstava, ki jo bodo oblikovali študenti katedre za družabni, tekmovalni (standardni in latinskoameriški plesi), sodobni ples in džez bo prvič prikazala, kaj vse se dogaja v prostorih Štihove 7 v Ljubljani.

Plesalka Anamarija Bagarič s kolegicami obiskuje katedro za džez ples.
Program, ki so ga pripravili profesorji Ingrid Radman, Marko Urbanek, Nina Mavec Krenker, Tina Jarc Šifrar, Bor Sojar Voglar, Brane Završan, Tomaž Ambrož, Tomo Tololeski, Rosana Horvat, Barbara Nagode Ambrož, Igor Sviderski, Nataša Ambrož, Mojca Bandelj in Iryna Stanković, bo seveda raznolik, kot je raznolika sestava pedagogov, ki učijo na akademiji.
Pedagogi Nina Mavec Krenker, Tomo Tololeski in Ingrid Radman so zadovoljni, da Akademija za ples raste v ustvarjalnem duhu.
Pot do ustanovitve seveda ni bila lahka, še manj hitra in enostavna. Od nekdaj so bile želje Tomaža Ambroža, da združi plesne strokovnjake z različnih plesnih področij pod eno streho in tako zapolni vrzel akademske izobrazbe plesalcev, koreografov, plesnih pedagogov in trenerjev na naših tleh.
Tomažu Ambrožu še ne zmanjkuje moči za nove ideje.
Pri oblikovanju programa in preskakovanju birokratskih ovir je dekanu Akademije za ples pomagala Barbara Močan, ki je v mladosti plesala in si pridobivala znanja ter izkušnje na različnih delovnih področjih. Po izobrazbi je diplomirana inženirka radiologije, univerzitetna diplomirana organizatorka dela in skorajšnja magistra managementa.
Barbara Močan je teorijo prenesla v prakso in zagnala Akademijo s polno paro.
Tako se je 18. decembra 2009 na Senatu za akreditacijo pri Svetu za visoko šolstvo RS akreditiral visokošolski študijski program Ples, koreografija, ki se je začel izvajati v šolskem letu 2010/2011. Visokošolski študijski program po I. bolonjski stopnji ima štiri smeri, in sicer družabni ples, džez ples, sodobni ples in tekmovalni ples, ki traja tri leta oziroma šest semestrov ter obsega skupaj 180 kreditnih točk po ECTS. Diplomanti si pridobijo naziv diplomirani plesalec, koreograf (VS)/, diplomirana plesalka, koreografinja ( VS) oziroma s kratico dipl. ples. kor. (VS). Program Akademije za ples izvajajo uveljavljeni domači plesni pedagogi. In kot pravijo vsi predavatelji na Akademiji za ples, je bil čas, da Slovenija dobi takšno ustanovo, ki bo popeljala plesalce še višje, kot so bili do zdaj.
Pedagoginja in balerina Mojca Bandelj se bo predstavila s slušatelji predmeta balet.
Prva javna predstavitev se bo zgodila ta petek, in sicer ob 17. uri v prostorih PŠ Urška, kjer je Akademija tudi doma. Vstopnine ni! Po enournem plesnem program pa ste vabljeni, da s študenti in profesorji videno tudi z žarom pokomentirate.

View Gallery 6 Photos