Prelisičite hudiča! Mednarodna plesna in koreografska zvezda Akram Khan odpira festival Borštnikovo srečanje!

Akram Khan Company (foto: Klaus Tummers)

V petek vabljeni na izjemen dogodek skupine Akrama Khana Prelisičiti hudiča!

Nekako nas direktor Borštnikovega srečanja Aleš Novak zadnji dve leti navdušuje z izborom otvoritvenih predstav, ki so vse po vrsti plesne oziroma gibalne. V petek, 3. junija, prihaja ob 19.30 na veliki mariborski oder velikan mednarodne plesne scene Akram Khan s svojo skupino in predstavo Prelisičiti hudiča, ki je doživela premiero julija 2019.

Kot piše v programskem listu festivala: “Sodobno plesno uprizoritev Prelisičiti hudiča (Outwitting the Devil) navdihuje starosumerski Ep o Gilgamešu, v fragmentih ohranjen na dvanajstih glinenih tablicah. Poetična in obenem čustveno pretresljiva koreografska stvaritev Akrama Khana, enega najznamenitejših in najizvirnejših plesnih ustvarjalcev našega časa, uteleša nasilno poglavje v življenju mladega Gilgameša, kot se ga spominja sam v svoji pozni starosti tik pred smrtjo. Zgodba pripoveduje o Gilgameševi udomačitvi človeka iz divjine Engiduja in o njunem prijateljstvu, ki se poglablja med skupnim potovanjem v prostran cedrov gozd z divjimi bitji in duhovi. Po uboju velikana in varuha gozda Humbabe se mladi Gilgameš nameni ovekovečiti svojo slavo v podobi mogočnega mesta Uruk, toda bogovi, ki z besom zrejo na Gilgamešev napuh, na umor Humbabe in drugih gozdnih bitij, junaškega kralja kaznujejo s smrtjo ljubljenega Engiduja.

Prelisičiti hudiča (foto: KlausTummers)

Po soočenju z neizogibno bridkobo človeške minljivosti Gilgameš preide v zgodovino, s tem pa postane zgolj fragment starodavne človeške kulture in spomina. Prelisičiti hudiča je mit vseh vekov, tudi našega časa.” Gostovanje ne bo prvo v Sloveniji, po spominu je skupina gostovala na odru Cankarjevega doma leta 2015 in Daliborka Podboj je o predstavi  iTMOi zapisala takole: https://www.paradaplesa.si/na-spici/silna-moc-koreografske-fantazije-akrama-khana/ Vsekakor predstava, ki jo priporočam za ogled. V soboto pa bodo imele študentke Akademije za ples Alma Mater Europaea poseben privilegij, da okusijo v živo princip delovanja skupine, saj bo imel posebej zanje ‘workshop’ član skupine.

Črna koža, bele maske (foto: Barbara Čeferin)

Še nekaj plesa bo na Borštniku, in sicer danes ob 21.00 Tatovi podob zavoda Emanat in Maša Kagao Knez, ki je s predstavo Črna koža, bele maske uvrščena v tekmovalni program festivala, ogledate si jo lahko v sredo, 8. junija, ob 18.00. Nekaj plesa pa se je že odplesalo v minulih dneh.