Poskočni posebni plesalci iz Vipave

Plesna skupina Vrtiljak se zaveda, kakšen užitek je plesati.

Plesna predstava Rdeči čeveljčki ni tista običajna predstava, ki bo pri vas pustila vtis, da ste naredili še eno kljukico v svojem plesnem seznamu ogledov. Skupina Vrtiljak, ki jo predstavlja, je pač nekaj posebnega. In to že od ustanovitve dalje, od leta 1999, ko se je Katja Bucik podala na pogumno pot. Bila je ena prvih v Sloveniji, ki je v svoje delo vključila prvine plesno-gibalne terapije. Kot profesorica defektologije, logopedinja, specialistka pomoči z umetnostjo, plesna terapevtka je zaposlena kot logopedinja v CIRIUS-u Vipava. Strokovna usposobljenost in njena občutljivost za potrebe oseb z motnjami v čutno–gibalnem razvoju jo navdihujeta za sprejemanje, opazovanje in razvijanje osebnega izražanja otroka in mladostnika skozi gibanje in govor. Tem omogoča, da se z gibanjem igrajo, raziskujejo, uživajo v različnih kombinacijah in kakovostih gibanja, plesa. Zanje je razvila tehniko plesa na invalidskih vozičkih. Skupina Vrtiljak vključuje otroke iz različnih ustanov in tako poudarja povezovalno dimenzijo plesa.

Ustanoviteljica skupine Vrtiljak Katja Bucik in Ivo Mahne sta že usklajen plesni par.
Za skupino so ime izbrali kar otroci sami, saj pravijo, da je Vrtiljak igrivo ime, ki sporoča, da plešejo otroci in mladostniki, hkrati pa izhaja iz aktivnosti vrtenja. Vrtenje otrok in vrtenje koles na invalidskih vozičkih – vse to je del neskončnega gibanja in izražanja plesne skupine. Vsak plesalec na invalidskem vozičku ima svojega soplesalca, ki mu pri gibanju pomaga oziroma z njim pleše v paru. Tako je nastala tudi ideja o predstavi Rdeči čeveljčki.
Jive, mambo, hip hop, skupinski plesi, plesna improvizacija …
Katja Bucik je povedala: ”Rdeči čeveljčki so v plesni predstavi simbolni in so prispodoba vitalnosti, življenjske moči, ki jo ima vsak izmed nas in nam omogoča, da začnemo z ustvarjalnim delom in iskanjem novih poti. Dani so kot možnost, ki jo posameznik lahko izkoristi sam ali pa zato potrebuje nekoga, nekaj, da si dovoli pokukati v plesno skrinjico … in najde svoje rdeče čeveljčke. V sebi skrivajo potrpežljivost, radovednost in zaupanje, ki jih potrebujemo za uresničevanje novih zamisli in idej. Na simbolni ravni nas peljejo navzgor, navzdol, mimo, pod, vmes, okrog, skozi …, skratka, razgibajo naše notranje življenje in nas učijo videti lepoto in občutiti radost. Obstajajo v virtualnem svetu kot potencialna, vedno prisotna energija. V predstavi se dogajanje iz začetnega nežnega in milega plesnega izražanja prelevi v živahno, igrivo, veselo in radostno. Jive, mambo, hip hop, skupinski plesi, plesna improvizacija … predstavljajo svet plesa, ki govori o spoznavanju, prijateljstvu, veselju in povezanosti. Obogaten z izkušnjami in osvobojen začetniške previdnosti postane ples v zadnjem delu strasten in močan. Predstava se sicer zaključi, ustvarjalna energija pa ostaja in je večna.”
… predstavljajo svet plesa, ki govori o spoznavanju, prijateljstvu, veselju in povezanosti.
Ni čudno, da je za njimi uspešna in razprodana premiera, čakata pa jih še dve ponovitvi, in sicer 24. in 28. maja na odru gledališča v Novi Gorici. Seveda si želijo priti tudi v prestolnico, in Katja bo s svojo energijo želje članov Vrtiljaka zagotovo uresničila. Potrebno bo precej logistike, a na to so Vipavci že navajeni, saj so nastopili že izven slovenskih meja v Atenah in v Portu.
Skupino Vrtiljak si lahko ogledate 24. in 28. maja na odru SNG Nova Gorica.
Energije jim še dolgo ne bo zmanjkalo, zmanjkalo bo pa zagotovo vstopnic, če se ne boste pravočasno podvizali do Nove Gorice. "Lahko plešemo, se gibamo v ritmu, uživamo v zavedanju telesa, kadar to želimo, in tako, kot si želimo. Treba pa je poskusiti, si upati, saj je težko opisati užitek, ki ga gibanje prinaša vsem, ki so si želeli plesati, a doslej niso vedeli, da lahko. Nam je to uspelo,” zaključuje svoje misli Katja Bucik, ki je nadvse ponosna tudi na vse ostale sodelavce, ki sodelujejo v predstavi. Poleg plesalcev skupine Vrtiljak so tu še M&N Dance Company in Plesni center Terpsihora ter Instrumentalna skupina iz CIRIUS-a Vipava. Pa seveda direktor SNG Nova Gorica Jožko Čuk, ki jim je na stežaj odprl vrata gledališča.
Nastja Bremec in Michal Rynia sta sokoreografa predstave Rdeči čeveljčki.
View Gallery 6 Photos