Pogrom na svetovnem prvenstvu v stepu. Čast rešila brata Vodlan

Plesni klub Lukec je bil najuspešnejši na svetovnem prvenstvu v stepu. (Foto: Bojana Vodlan)

Takoj po svetovnem prvenstvu v show danceu je na vrsti svetovno prvenstvo v stepu, ki ga gosti isti organizator, torej na istem mestu v isti dvorani, v Nemčiji, v Riesi, v Erdgas areni. Nekateri ostanejo kar tam, drugi pridejo domov, se obrnejo in gredo nazaj, tretji pa so del nove slovenske karavane, ki gre v boj za svetovni naziv.

Slovenska step reprezentanca na svetovnem prvenstvu.
Tokrat so bili finali in stopničke za vse Slovence predaleč, a vseeno smo imeli nekaj lepih rezultatov. Ob tem bi želel poudariti, da so na svetovnem prvenstvu vsi finali res močno prigarani in da se jih večkrat spregleda ter včasih tudi s strani plesalcev premalo ceni, saj vsi pričakujejo in si želijo stopničk, vendar do tja vodi vedno več dejavnikov, pa tudi sreča. Tokrat so usodo krojili predvsem Švicarji, Angleži in Američani pa tudi Kanadčani, ki so se povzpeli najvišje in ki pri stepu tudi veljajo za najboljše. Drugače je bila konkurenca močna in številčna, saj so tokrat pripotovali in tekmovali tudi plesalci iz Avstralije. Častni gost, bivši predsednik in strokovnjak na področju stepa pri IDO (mednarodna plesna organizacija) Bill Fowler je prepričan, da je bila tokrat raven stepa na najvišjem nivoju in da še vedno iz leta v leto narašča. Slovenskega sodnika pa tokrat žal nismo imeli.
Naša najboljša steparja sta bila Luka in Sebastjan Vodlan iz Plesnega kluba Lukec, ki sta si pri članskih parih priplesala 6. mesto, vendar na žalost brez finala. Sebastjan Vodlan, trener in plesalec plesnega kluba Lukec, je tudi poskrbel, da je bila slovenska step reprezentanca bolj povezana med seboj kot prejšnja leta: "Letos sem se angažiral in naredil korak k večji povezanosti, naredil sem reprezentančne majčke za step plesalce, ki so jih naročili skoraj vsi udeleženci SP, tudi nekateri starši so jih nosili na prvenstvu, tako da smo vsaj zgledali enotno."
Najboljša Slovenca v stepu sta brata Vodlan.
Izstopala je tudi mladinska solistka Maja Osojnik iz plesnega društva Kazina, ki ji ni veliko manjkalo do finala, in se tako uvrstila na 9.mesto. Prav tako si je trio Get lucky iz plesnega kluba Lukec priplesal 9. mesto. Trio je disciplina, ki se izvaja le pri stepu in se je razvila na pobudo Američanov, ki so tega vajeni z njihovih domačih tekem. Tako se je tudi na IDO tekmah izkazalo, da so koreografsko in po kvaliteti stepa trii zelo zanimivi ter kvalitetni. Pri malih skupinah so bile najuspešnejše članice iz male skupine Long legs&Co iz plesnega kluba Bolero z 11. mestom.
Plesalke iz male skupine Long legs&Co iz plesnega kluba Bolero so najprej tekmovale v show danceu in nato še v stepu v koreografiji Jadrana Živkoviča, ki je koreograf večine plesnih točk slovenske reprezentance.
Edina slovenska formacija iz plesnega kluba Forma je pri članski konkurenci zasedla 13. mesto. Drugič zapored pa je bilo izvedeno tudi tekmovanje v Battle of the feet, v katerem je Luka Vodlan iz plesnega kluba Lukec osvojil 5. mesto. Vesna Vučanjk iz Plesne zveze Slovenije nam je pojasnila, za kaj pravzaprav gre pri tem tekmovanju: "Battle of the feet je tekmovanje v improvizaciji. V osnovi, torej po strukturi, je tekmovanje zasnovano kot break dance battle, v prvem krogu imajo plesalci na voljo 8 osmic (ampak ne več kot 20 sekund), da pokažejo svoje znanje, plešejo pa seveda brez glasbe in torej brez sestavljene koreografije. Potem ima vsak plesalec na voljo še en izhod, v katerem lahko pokaže več kot njegovi predhodniki. Sodijo 3 sodniki, ki izberejo 4 plesalce v naslednji krog, ki je enak prvemu krogu. Dva plesalca sta nato izbrana v finale, kjer pa poteka pravi battle, kar pomeni, da plešeta izmenično (običajno imata na voljo 2 do 4 izhoda po 2 do 4 osmice). Ocenjujejo se tehnika, hitrost, atraktivnost … in predvsem muzikaličnost. Tekmovanje je bilo letos na sporedu drugič, organizirano pa je bilo na pobudo Američanov, in sicer v želji popularizacije stepa ter pokazati ljudem, torej gledalcem, da step niso le naučene koreografije, ampak da je bistvo, da je plesalec stepa glasbenik. Na nek način je Battle of the feet vrhunec prvenstva, ker se na odru zberejo res najboljši plesalci."
Pri nas večina plesalcev trenira step poleg ene od svojih paradnih disciplin in verjetno je tudi to razlog, da zmanjka pravšnja mera treningov za boljše rezultate. Po večini so plesalci "po sili" tudi del te discipline, saj sem moral tudi sam trenirati step, če sem želel "jazzati", in tudi danes je tako v nekaterih plesnih šolah, ki si na tak način zagotovijo kakšen evrček in rezultat več. Ples pa pride do izraza le, če se ga pleše s srcem, in tudi teh plesalcev je pri stepu sodeč po prvem pokalnem turnirju v novi tekmovalni sezoni čedalje več. Za step s srcem!

View Gallery 4 Photos