Pogled nazaj na moderne tekmovalne plese. In gremo naprej!

Pogled nazaj pravi, da se je nov sistem točkovanja tekmovanj pri modernih tekmovalnih plesih (v nadaljevanju MTP) dodobra prijel in da tekmovalci pridno hodijo na skoraj vse tekme, saj si le tako lahko zagotovijo vstopnico na mednarodna tekmovanja. Državno prvenstvo je sicer s tem sistemom razvrednoteno vsaj za pare in soliste, vendar se je izkazalo, da titula državnega prvaka vseeno marsikomu veliko pomeni. Torej sistem deluje, čeprav je slišati veliko negodovanja med starši, da jih vse to preveč stane. Kar je res, vendar po drugi strani si težko predstavljam kategoriziranega športnika v najboljšem razredu le z dvema tekmama v sezoni, kar bi star sistem dopuščal.

Plesna zveza se trudi biti priljubljena med plesalci tudi s podelitvijo nagrad, posebej za tekmovalce modernih tekmovalnih plesov z nagrado Naj plesalec MTP, ki je zamišljena kot zabava in druženje ob netekmovalnem vzdušju. Tako imajo otroci zabavo z žonglerji in čarovniki, medtem ko  mladinci in člani po koncu podelitve "žurajo" v znanem nočnem klubu v Ljubljani. Kljub boljši organizaciji in dodelanemu programu v primerjavi s prejšnjim leti gredo plesalci raje na trening ali pa ostanejo doma. Očitno je tekmovalnost še vedno v ospredju. Tudi reprezentančni treningi, ki so ena boljših idej sekcije za moderne tekmovalne plese, ne morejo povsem združiti plesalcev, čeprav na videz morda tako deluje.
Smo se pa tokrat sodniki in trenerji dobro družili na plesnem kongresu in še bolj goreče delili mnenja med seboj, kar je pokazalo tudi preveč drugačne poglede ali razumevanja pravil in sistema, kar se lahko v prihodnje odpravi in izboljša s še več okroglimi mizami skozi celo tekmovalno sezono. Gala večer s predstavo Ples v meni v režiji Gašperja Tiča je art discipline končno postavil na svoje mesto, in več kot to – kar na oder ljubljanske Opere. Veliko zaslug za to ima tudi predsednica modernih tekmovalnih plesov Fiona Johnson Kocjančič, ki zna resnično prisluhniti plesalcem in mladim trenerjem.
Prireditev Ples v meni si je ogledal tudi predsednik države Borut Pahor.
Rezultati pa preprosto kažejo na to, da smo Slovenci v samem vrhu sveta in da je slovenska zastava ob kateremkoli plesalcu čedalje močnejša in tako je tudi lažji preboj v naslednji krog. Plesna zveza je v minulem letu naredila ali bila primorana narediti še korak dlje ter sodelovala pri prvih Svetovnih igrah v športnih plesih v okviru Svetovne zveze športnega plesa WDSF, kjer je sodelovalo 13 slovenskih plesalk in plesalcev iz vseh treh tekmovalnih sekcij – en par rokenrola, standardnih in latinskoameriških plesov ter osem tekmovalk v hip hopu. Zakaj v hip hopu in ne v drugih zvrsteh, ne bom ugotavljal, in tokrat ne bom omenil niti nobenega plesnega kluba ali društva, saj si želim, da bi bilo v modernih tekmovalnih plesih več zdrave tekmovalnosti, manj preračunljivosti, več užitka in čim več iskrenejšega plesa.
… z Matevžem gremo naprej!
View Gallery 5 Photos