Podeljene nagrade Lydie Wisiakove ter Pie in Pina Mlakarja

Kenta Yamamoto in Barbara Potokar. (Foto: Erno Sebastian)

V Veliki dvorani SNG Maribor in v organizaciji Društva baletnih umetnikov Slovenije/DBUS, Baleta SNG Maribor in Ljubljane ter obeh naših Konservatorijev za glasbo in balet Maribor ter Ljubljana je bil 26. februarja uprizorjen Svečani baletni koncert s podelitvijo strokovnih nagrad Lydie Wisiakove ter Pie in Pina Mlakarja 2015.

V prvem delu baletnega koncerta so gledalci toplo pozdravili dijake Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana ter Maribor, med njimi so bili tudi nagrajenci Slovenskega baletnega tekmovanja TUTU, ki je potekalo v času od 10. do 12. februarja v organizaciji DBUS-a v Gledališki in koncertni dvorani Gledališča Lendava. Prireditev se je začela z Madžarskim plesom na J. Brahmsovo glasbo in v koreografiji Vesne Cestnik Tehovnik, stilno uigrano pa zaplesali dijaki 1. letnika Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana: Elena Gaber, Maryia Kavaliova, Eva Ogrinc, Maša Pušnik, Lana Voljč, Sara Žervanov, Tobija Hudnik, Jošt Martinčič, Tomaž Roblek, Nal Zgonc (na TUTU-ju tretja nagrada in srebrna medalja).
Nato so sledili trije plesni presežki dijakov Konservatorija za balet in glasbo Maribor. Prve so zaplesale mlade Odaliske, obetavni baletni trio  dijakinj 1. letnika: Nina Bačani, Tinka Kovačič, Nina Kramberger v  pas de trois Odalisk baleta Gusar, na glasbo Adolpha Adama in v koreografiji Galine Dmitrieve po M. Petipaju (na TUTU-ju tretja  nagrada in zlata medalja).
… Jan Trninič …
V sodobni plesni koreografiji Gaja Žmavca Mannish Boy na glasbo skupine Rolling Stones je s svojo mladostno energijo in dobro izvedbo požel obilen aplavz Jan Trninič (na TUTU-ju prva nagrada in zlata medalja, poleg tega je bil še nagrajen z enoletnim študijem na Madžarski plesni akademiji v Budimpešti). Jan se je v svoji delovni vnemi izkazal že na lanskem mednarodnem poletnem baletnem seminarju v Zagrebu pod vodstvom Aleksandra Lukjanova, prav posebej pa na sodobnih plesnih urah Svena Coponyja. Je dijak 1. letnika in tako kot njegove nagrajene sošolke izhaja iz razreda profesorice Galine Dimitrieve.
… Alja Senčar in Jakob Korošec …
Razred zase pa sta prav gotovo dijaka 4. letnika: Alja Senčar in Jakob Korošec, ki sta v koreografiji Nikolaia Chilnikova po Vasiliju Vainonenu ter na glasbo Borisa Asafjeva zaplesala pas de deux Plamen Pariza, presenetila in navdušila pa s svojo plesno odličnostjo, sta  drugonagrajenca slovenskega baletnega tekmovanja TUTU. 
… Tetiana Svetlična in Yuya Omaki …
Obetavnim mladim baletnikom obeh baletnih Konservatorijev so sledili baletni dueti solistov ljubljanskega in mariborskega baletnega ansambla, med njimi tudi letošnja dobitnika strokovne nagrade DBUS-a. V koreografiji Tomaža Rodeta in v produkciji DBUS-a sta duet Carmen in Don Joseja baleta Carmen na glasbo Georgesa Bizeta lirično zaplesala Barbara Potokar in Kenta Yamamoto. Njima sta sledila Tetiana Svetlična (prejemnica nagrade Lydie Wisiakove 2011) in Yuya Omaki, ki sta v velikem solističnem stilu in ravno pravšnji prezenci ožarjenega nasmeha zavela svoj pas de deux iz baleta Don Kihot na glasbo Ludwiga Minkusa in v koreografiji kultnega Maurisa Petipaja.
… Jelena Lečič in Sytze Jan Luske …
Prvi del Svečanega baletnega koncerta je bil zaključen v plesu gorečih strasti ljubezni in nje bolečine na glasbo Astora Piazzolla v koreografiji modernih baletnih utripov Valentine Turcu Tango ter v izvrstni izvedbi baletnega dueta: Jelena Lečić in Sytze Jan Luske ( prejemnik nagrade Lydie Wisiakove 2014), ki se ob vsaki novi baletni izvedbi predstavi v drugačni plesni obliki in v novi karakterni zasnovi, je plesalec mnogoterih obrazov in širokih plesnih obzorij.
… Kenta Yamamoto …
Po kratkem odmoru je stekel drugi del tega svečanega baletnega večera, slavnostni trenutek, ko se izbranim umetnikom za njihove izjemne stvaritve dodelijo tudi strokovna priznanja DUBUS-a za leto 2015. Pozdravni govor je imela predsednica strokovne komisije Bojana Hinteregger, ki je povedala tudi nekaj besed o delu komisije, sledil je nagovor predsednika društva Tomaža Rodeta, ki je pozdravil častna gosta: veleposlanika Japonske Keijia Fukuda in Primoža Kristana, predstavnika Ministrstva za kulturo Slovenije, pri tem pa posebej poudaril, da "(…) je najpomembneje, da imamo dober baletni podmladek (…)," kar je prav gotovo bilo videti tudi na začetku tega baletnega in umetniško zaokroženega večera.
… Yuya Omaki …
Veleposlanik Japonske je s svojim prihodom počastil Japonca, baletna plesalca Kento Yamamota in Yuyo Omakija, letošnja prejemnika strokovne nagrade Lydie Wisiakove 2015 za izjemne dosežke na področju baletne umetnosti v minulem letu. Solist ljubljanskega baleta  Kenta Yamamoto je prejemnik strokovne baletne nagrade za interpretacijo vloge Princa Siegfrida v baletu Labodje jezero v izvedbi ljubljanskega baletnega ansambla kakor tudi za vlogo Don Joseja v baletu Carmen v produkciji DBUS-a. Yuya Omaki, solist mariborskega baleta, pa je prejemnik te najvišje strokovne nagrade za baletno interpretacijo vloge Dvornega norčka v baletu Labodje jezero v produkciji Baleta SNG Maribor. 
… Mojmir Lasan …
Prejemnik nagrade Lydie Wisiakove 2015 za življenjsko delo je Mojmir Lasan, ki je, kot je bilo rečeno v strokovni obrazložitvi, pustil pomemben pečat v ljubljanskem baletnem ansamblu in se tudi šteje za največjega ter najkakovostnejšega slovenskega plesalca povojnega obdobja. Mojmir Lasan je diplomant Srednje baletne šole Ljubljana, izpopolnjeval se je v mednarodnem plesnem centru v Cannesu, član ljubljanskega baletnega ansambla je bil v času med letoma 1964 in 1992, leta 1983 je prejel nagrado Prešernovega sklada, leta 1989 pa bil okronan še s Prešernovo nagrado.
… Edward Clug …
Nagrade je v imenu strokovne komisije podelila Bojana Hinteregger, v imenu DBUS-a pa Tomaž Rode. Sledila je tudi podelitev prestižne nagrade Pie in Pina Mlakarja 2015, ki se trienalno podeljuje za posebne dosežke na področju baletne koreografije, prejel jo je umetniški direktor, plesalec in koreograf Baleta SNG Maribor Edward Clug, in sicer za izjemno koreografsko stvaritev, za avtorsko baletno delo Peer Gynt.
… Meso srca … (Foto: Erno Sebastian)
Za svečani zaključek baletnega koncerta baletnih nagrajencev je poskrbel uigrani baletni ansambel SNG Opere in balet Ljubljana, in to z odlomkom Bolero na glasbo Mauricea Ravela avtorske predstave Meso srca koreografskega tandema Rosana Hribar in Gregor Luštek ( nagrajenca Prešernovega sklada  2014), ki je navdušujoče vzvaloval mariborsko gledišče, prav na koncu pa so gledalci prisrčno in z obiljem aplavza nagradili vse nastopajoče, seveda tudi svečani baletni koncert, ki ga je avtorsko povezovala ter prijetno popestrila moderatorka Branka Smole, direktorica Gledališča Toneta Čufarja Jesenice.

View Gallery 12 Photos