Plesni vrhunec jeseni. Sloviti Wayne McGregor s koreografijo Far

… Random Dance s plesno predstavo Far … (Foto: Ravi Deepres)

V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma bo 28. novembra 2012 ob 19.30 uri nastopila britanska plesna skupina Wayne McGregor I Random Dance, ki jo od devetdesetih let vodi sloviti koreograf Wayne McGregor, rezidenčni koreograf Kraljevega baleta iz Londona. Podpisal se je tudi pod predstave za plesne ansamble milanske Scale, Baleta Pariške opere, Nizozemskega plesnega teatra in Newyorškega baleta. Je  vsestranski ustvarjalec, saj kot koreograf sodeluje tudi pri filmih (Harry Potter in ognjeni kelih) in video spotih (Lotus Flower skupine Radiohead), letos pa je med drugim zasnoval velikopotezno javno plesno delo Big Dance Trafalgar Square v počastitev letošnjih olimpijskih iger v Londonu.

… ki se navdihuje pri dobi novega razmišljanja … (Foto: Ravi Deepres)
McGregor je ansambel Wayne McGregor | Random Dance ustanovil leta 1992 kot sredstvo za razvijanje in udejanjanje lastne vizije izrazito hitrega in dognano izoblikovanega koreografskega sloga. Skupina je zaslovela po temeljiti obravnavi nove tehnologije ter vključevanju animacije, digitalnega filma, trirazsežne arhitekture, elektronskih zvokov in virtualnih plesalcev v živo koreografijo.
… ustanovitelj skupine je izvrsten koreograf Wayne McGregor … (Foto: Nick Mead)
V Gallusovi dvorani bo ansambel Wayne McGregor I Random Dance nastopil s koreografijo FAR (akronim naslova Flesh in the Age of Reason), ki se navdihuje pri dobi novega razmišljanja, razsvetljenstvu in preučuje čas, ko se je prvič pojavilo "zavedanje o telesu". Deset nepozabnih plesalcev se spoprijema z izvini, čutnostjo in žgoče sodobno rahločutnostjo 18. stoletja ob zvočni kulisi prevzemajoče avtorske glasbe kritiško cenjenega skladatelja Bena Frosta.
… skupina je zaslovela po temeljiti obravnavi nove tehnologije ter vključevanju animacije in virtualnih plesalcev v živo koreografijo … (Foto: Ravi Deepres)
In kaj so o predstavi zapisali nekateri tuji kritiki? "Če je kateri umetnik opredelil desetletje – je bil to Wayne McGregor." (The Times); "Uvodni duet je ena najpopolnejših lepih stvari, kar jih je McGregor ustvaril … skoraj že zadržiš dih, da se čarovnija ne bi razblinila." (The Independent on Sunday); "Delo s poudarjenimi elementi razkroja, ki ga zaznamujeta tudi izjemna lučno oblikovanje in scenografija, izvaja McGregorjeva izredno predana 10-članska skupina Random Dance …" (Daily Telegraph); "Koreografija je vratolomno hitra in neobrzdana, luč omamna ter telesa gibka in neskončno skrivenčena. Če ne gre za Williama Forsytha, potem je to Wayne McGregor, čudežni otrok angleškega plesa." (New Yorker)

 

View Gallery 4 Photos