Plesni inovator Tomaž Ambrož napoveduje svetovno uspešnico – LaRoK

Ples do nebes z Urškino trojico Sabino, Tomažem in Matejo.

LaRoK je nov plesni stil, nova plesna zvrst, ki jo s tem letom napoveduje Tomaž Ambrož kot svetovno norost, brez katere pravzaprav ne boste mogli preplesati tega leta. Združuje tri plese, in sicer latino, rok in klasiko, od tod skovanka LaRoK, ideja pa je nastajala že nekaj časa. ”Ni tako nova, kot se zdi, saj sem v moji učni praksi vedno naletel na vprašanja ljudi, zakaj se moramo učiti toliko korakov, toliko plesov, zakaj ne gre to malo bolj enostavno. Se nekaj korakov naučim in grem plesat. Nekaj časa sem premleval, se ubadal z mislimi, ja, saj kje pa igrajo tango, kje sambo razen v posebnih klubih in prostorih, kje se da odplesati nekaj enostavnega, da bom lahko sam ali pa z mojo drago odplesala brez odvečnih razmišljanj o plesnih korakih. Ples, v katerem se lahko naučim veliko figur, lahko se naučim improvizirat, brez da nosim s seboj spominsko knjigo in razmišljam, ali sem naredil nekaj prav ali narobe. LaRoK je človeku prijazno narejeno plesno znanje. S tem, kar znam, grem lahko na vsako plesišče, na teraso, v disko ali na slavnostni ples, in bom sodil zraven.”

Tomaž Ambrož z LaRoKom napoveduje več plesa brez stersa.
A vendar se je nekaj korakov treba naučiti in znanje osvojite že v pičlih štirih šolskih urah. “V prvi šolski uri, če se tako izrazim, ponavljamo najbolj elementarne stvari, tudi za tiste, ki nikoli niso bili v plesni šoli, osvojimo tri osnovne korake. V nadaljevanju prihajajo ljudje, ki znajo več, vse skupaj povadimo in v naslednji uri pripravimo program, ki ga učimo mesec dni. Ves čas so to iste figure v latinu, rocku in klasiki. Zelo pomemben del pa je seveda druženje, da se vsi, ki nekaj znajo, in tisti, ki malo manj obvladajo, med seboj pomešajo. Ali plešejo ali pa tudi predebatirajo.”
LaRoK taxi plesalci bodo prepoznavni po atraktivnih majicah.
LaRoK je parni ples ne glede na to, v kakšni kombinaciji ga seveda izvajamo. “ V osnovi je narejen za dva, ki plešeta. Naš namen je poiskati ples kot sredstvo za druženje ljudi, da se lahko najdemo enkrat, dvakrat mesečno ali pa samo enkrat v letu s podobno družbo in zaplešemo.” Pomembno je tudi dejstvo, da je LaRoK zaščitena blagovna znamka in lahko iz PŠ Urška odpleše kamorkoli,  seveda z dovoljenjem Tomaža Ambroža, tudi čez slovenske meje. "Moji načrti niso nikoli majhni in LaRoK lahko odpleše kamorkoli in ga lahko pridobi vsak kot franšizo s kompletnim znanjem. V LaRoKu nismo razmišljali samo kako učiti, ampak kako narediti večer prijeten, zato sedaj pripravljamo malo četico tki. LaRoK taxi plesalcev za vse tiste, ki pridejo na ples brez partnerja. Taxi plesalci ne bodo samo soplesalci, ampak tudi pomoč, če bo potrebno  dodatno razložiti še kakšen korak. Prepričan sem, da smo razvili produkt, ki je več kot samo učenje plesa. Je ples do nebes!”
Študentki Akademije za ples Mateja in Sabina sta plesno noviteto LaRoK pripravili kot projektno nalogo.
Sicer pa se z LaRoKom kot projektom ukvarjata tudi študentki Akademije za ples, in sicer Mateja Hočevar Prokofjev in Sabina Žabjek. ”Na katedri za družabne plese smo s pomočjo Urškinih plesnih učiteljev pripravili omenjeni ples, njegove figure poimenovali s slovenskimi izrazi, kar ni bilo enostavno. Koreografija je nastajala sproti, ko smo združevali te plesne figure v korake, ideje so kar letele. Super pri LaRoKu je to, da ni nobenih omejitev. Lahko plešejo vsi, mladi in manj mladi, oblečen si tako, kot ti paše, glasba je vesela. Slabe misli odplavajo in na koncu smo polni energije.”
Lahko naredite že prvi korak in pridete v PŠ Urška na brezplačen obisk, še prej pa se seveda prijavite  na www.urska.si ali www.larok.si

View Gallery 4 Photos