Plesna žgečkalnica za vse, ki jih žgečka ples

Ples je univerzalen jezik, ki krepi osebnost.

Ko se na slovenskem tržišču pojavi kakršnakoli plesna literatura, smo lahko veseli, saj te ni ravno na pretek. Tako se je Jana Kovač Valdes, ki poučuje na Konservatoriju za glasbo in balet na Oddelku za sodobni ples, odločila, da prakso prelije v teorijo.

Jana Kovač Valdes je dolgoletna pedagoginja na Konservatoriju za glasbo in balet na oddelku za sodobni ples in avtorica priročnika Plesna žgečkalnica.
Priročnik Plesna žgečkalnica je nastal na podlagi izkušenj njene dolgoletne prakse, kjer gre za avtorski pedagoški pristop, ki mladim plesalcem daje osnovo sodobnega plesa in jih spodbuja h kreativnosti, ki jo sicer pogrešamo pri mnogih plesnih šolah. "Knjiga naj bo pripomoček navdušenim pedagogom prve triade devetletke, plesnim pedagogom, staršem in vzgojiteljem, vsem tistim torej, ki se ukvarjajo z vzgojo otrok. Vsebina knjige se lahko uporablja v igralnicah, razredih, na prostem ali telovadnicah in plesnih studiih. Uporabijo naj jo tisti pedagogi in starši, ki se zavedajo, da ples nudi sprostitev, spodbuja ustvarjalnost, razvija osebnost, samozavest in pozitivno samopodobo, vpliva na socialni, čustveni in umetniški razvoj, krepi in razvija telo ter krepi čut za estetiko, kot del splošne kulture vsakega posameznika pa vzgaja k vrednotenju kulturne raznovrstnosti," pripoveduje Jana.
Otroci so ustvarjalni …
Prepričana je, da vsakdo lahko pleše – tako majhni kot starejši otroci, najstniki in odrasli. "Ples je univerzalen jezik, ki krepi osebnost, kreativnost, fizični in socialni razvoj udeleženc, ne glede na to, iz kakšne sredine prihaja."
… in kreativni. (Foto: Sašo Štih)
Jana tudi vsako leto pripravi predstavo, popularno imenovano tudi produkcija. "Vedno se predstavimo z zanimivimi tematskimi plesnimi predstavami. Letošnja, v letu vesolja, ima naslov "Eppur si muove…in vendar se vrti!" Predstava bo na sporedu v ponedeljek, 4. aprila, in torek, 5. aprila 2011, obakrat ob 18.30 uri v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani. Ustvarjalci bodo veseli, če se boste z njimi zavrteli ali pa se požgečkali s priročnikom.

View Gallery 4 Photos