Plesna šola Kazina ne bo odletela iz kazinske stavbe

Silvestra Perčič, šefica Kazine, je z razpletom na sodišču zelo zadovoljna.

Šefica Plesnega kluba in šole Kazina Silvestra Perčič si je ta vikend oddahnila. V petek je namreč izvedela, da plesalci ostajajo v prostorih kazinske stavbe, saj je Inštitut za novejšo zgodovino umaknil tožbo za izselitev iz teh prostorov. Spomnimo. Leta 2007 je Inštitut za novejšo zgodovino Kazini odpovedal najemno pogodbo za stavbo, katere lastnica je Republika Slovenija, inštitut pa z njo upravlja in je želel v teh prostorih narediti Hišo zgodovine. Plesna šola se je uprla in odpoved najemne pogodbe sodno izpodbijala. Svojo podporo zahtevam Plesne šole Kazina sta pred leti na novinarski konferenci izrazila tudi arhitekt Janez Koželj, podžupan Mestne občine Ljubljana, in Damjan Ovsec, etnolog in kulturni zgodovinar.

Plesalci in plesalke Kazine bodo lahko v miru ustvarjali v kazinskih prostorih.
Interese plesne šole Kazina je zastopal odvetnik David Sluga, ki je v osemdesetih kot najstnik igral ravno v filmu Poletje v školjki, katerega scenarij je identičen resničnim dogodkom, ki jih je doživljala Silvestra Perčič s svojo ekipo. Plesna šola je za ohranitev prostorov organizirala tudi javno plesno prireditev Ljubljana, plešem in diham s tabo ter zbiranje podpisov Ljubljančanov, da bi ohranila prostore, v katerih se je od nekdaj odvijalo tudi družabno življenje ljudi. Kajti palača Kazina na Kongresnem trgu 1 je bila pred 170 leti zgrajena ravno z namenom, da se v njej ob družabnih dogodkih srečujejo prebivalci prestolnice. S čitalnico, kavarno, veliko plesno dvorano, restavracijama, celo s kegljiščem v kleti je bila nekdaj center druženja meščanov.
Stavba Kazine je od nekdaj bila središče družabnega življenja Ljubljane.
Danes seveda Ljubljana v centru mesta potrebuje vsebine, ki jo poživljajo in prinašajo življenje, ne pa pisarn in arhivov, ki drevenijo in praznijo staro mestno jedro, ko se dogajanje seli na obrobje mesta v velike neosebne šoping centre. Kazina je torej zmagala na sodišču, pred njo pa so seveda obveznosti, da družabne vsebine tudi realizira v praksi.
Ob kazinskih dvoranah so plesalci vadili tudi na Gerbičevi ulici v Ljubljani.
View Gallery 4 Photos