Plesalci Plesnega Foruma Celje v Macau srečali Johna Malkovicha

Plesni Forum Celje je posebej za otvoritveni nastop na Kitajskem pripravil koreografijo Belo.

Rdečelasa Goga Stefanovič Erjavec je svoje varovance že drugič popeljala na mednarodni plesni festival v Macao, ki je trajal kar deset dni v začetku julija. Festival poteka bienalno in celjski Forumaši so tam nastopili prvič že pred dvema letoma. Nastopili so kot edini predstavniki iz Slovenije, poleg njih pa še plesalci iz Velike Britanije, Avstralije, Brazilije, Kanade, ZDA, Romunije, Turčije,  Filipinov, Tajske, Tajvana, Singapurja, Hong Konga in domačega Macaa. Plesalci PFC (Plesni Forum Celje) v zasedbi Gea Erjavec, Gogi Kusić, Špela Kajtner, Ana Guček in Nik Rajšek so nastopili trikrat, še posebej pa jih veseli dejstvo, da festival ni bil tekmovalnega značaja.

Rdečelasa šefica PFC Goga Stefanovič Erjavec obkrožena s svojimi plesalci, ki ji pravijo tudi naša Godmother.
Na letošnjem festivalu je bila izjemno kvalitetna in pestra mednarodna zasedba skupin s celega sveta in že sama uvrstitev v revijo najboljših izbranih skupin je priznanje za plesalce PFC, ki so se v intenzivnem tednu festivalskega dogajanja s svojimi koreografijami predstavili trikrat. Najprej na slavnostni Paradi vseh udeležencev festivala, ki je potekala 3.7. po središču starodavnega mestnega jedra Macaa, s končnim nastopom posamezne skupine na velikem zunanjem prizorišču na glavnem trgu Senado Square, kjer smo se predstavili  z najnovejšo koreografijo, narejeno posebej za to priložnost, in smo ji dali naslov Belo. Zdi se mi, da smo v pisani druščini in še bolj pisani kostumografiji iz celega sveta s svojimi zanimivimi belimi kostumi ter dovršenimi gibi izstopali s svojo enostavnostjo, eleganco in belino ter vzbudili veliko zanimanje gledalcev in medijev. Nato smo nastopili v veliki dvorani Macao Forum, ki sprejme tri tisoč ljudi in je hkrati predstavljal tudi uradno svečano otvoritev festivala. Naša plesalca Goran Kusić in Nik Rajšek sta  sodelovala tudi v atraktivni otvoritveni plesni točki festivala, ki so jo s predstavniki vseh sodelujočih plesnih skupin sveta (52 plesalcev) pripravili koreografi iz Hong Konga. Enkratno doživetje, ko so se različne nacije in rase ujele v istem ritmu in gibu. V istem večeru pa smo se predstavili še s samostojnim programom Shine, ki je s svojo izvirnostjo, drugačnostjo in udarno energijo navdušil občinstvo. Tretjič in zadnjič pa smo na zunanjem prizorišču Iao Hon Park nastopili še z Metamorfozami, ki so jih skoreografirali plesalci sami (Gea Erjavec je koreografirala Bugz, Goran Kusić in Nik Rajšek pa Maeg Dae, vsi skupaj pa so se podpisali pod delo z naslovom Konj,“ je po vrnitvi v Celje sporočila šefica Goga.
Bugz je koreografija Gogine hčerke Gee Erjavec.
Goga je dobila za koreografijo Shine kompliment tajvanske koreografinje, da to ni bil samo ples, ampak veliko več …
Seveda pa so organizatorji skrbeli, da plesalcem med samimi nastopi ni bilo dolgčas in so organizirali spoznavne večere, plesne delavnice, srečanje predstavnikov skupin. Celjani so si ogledali tudi Macao in pravijo, da je fantastičen. “Macao postaja svetovna igralniška metropola, saj v svojih igralnicah obrne več denarja kot slavni Las Vegas, zato smo si v prostem času ogledali nekaj najnovejših razkošnih igralnic, ki tam rastejo kot gobe po dežju. Kot otroci smo bili navdušeni nad bogato in pisano razsvetljenostjo mesta, ki utripa dan in noč. Vsaka igralnica je osvetljena drugače in utripa na sto načinov. Najbolj nas je impresionirala igralnica The Venetian, ki je čista kopija Benetk in se znotraj sprehajaš ob kanalih, poslušaš in gledaš pojoče gondolijerje, hodiš čez mostove in seveda vse poti pripeljejo do zveste kopije Markovega trga. Ob vseh teh poteh so razkošni butiki znanih dizajnerjev, draguljarnice, trgovine s čevlji in modnimi dodatki. Mi smo si namesto šopinga privoščili ogled veličastnega spektakla zaia skupine Cirque Du Soleil, ki se tam dnevno uprizarja v atraktivnem okroglem teatru. Bilo je spektakularno in mi smo bili še posebej ponosni, saj je odlične kostume naredil naš Alan Hranitelj," dodaja Goga.
Plesalci PFC se bodo čez dve leti zagotovo vrnili v Macao, navdušenje nad njihovimi nastopi je bilo namreč odlično.
No, prišepnila nam je, da so se dogajale tudi žurke pa karaoke in da je bilo gostovanje seveda nepozabno. Za Geo Erjavec in Nika Rajška še malce bolj posebno, saj sta v dvigalu, ki pelje v slovito picerijo Hut, srečala Johna Malkovicha, ki je  znan  gambler in je bil tam najbrž na svetovnem Poker Conventionu, ki se je odvijal ravno ta čas.

View Gallery 5 Photos