Plesalca Žigan Krajnčan in Gašper Kunšek znova najboljša

Alien Express je slovenska plesna uspešnica. (Foto: Borut Bučinel)

Žigan Krajnčan in Gašper Kunšek je duet, na katerega smo lahko Slovenci in Slovenke zelo ponosni. Plesalca in ustvarjalca sta od nekdaj posebna kot posameznika, kot duet pa dopolnjujeta drug drugega. Le kdo bi si pred leti mislil, da bosta hiphoperja in breakerja tako dobra tudi v sodobnem plesu.

Žigan kot plesalec electric boogija
Gašper Kunšek z Niko Bolčič na državnem prvenstvu v hip-hopu

Leta 2016 sta skreirala Alien Express pod okriljem zavoda Flota in od takrat dalje gostujeta na mnogih festivalih ter se udeležujeta tekmovanj. "Letošnje leto je predstava gostovala že na Irskem, v Španiji, na Švedskem in v Grčiji. Z gostovanja v Kopenhagnu pa prihaja ovenčana z novo zmago – na 11. Mednarodnem koreografskem tekmovanju v Kopenhagnu, ki je potekalo 13. in 14. julija, sta mlada, samosvoja ustvarjalca osvojila prvo mesto za koreografijo. Med devetimi finalisti, ki prihajajo iz Kanade, Izraela, Portugalske, Vietnama in Italije, je strokovno žirijo najbolj navdušila prav predstava Alien Express. The Copenhagen International Choreography Competition (CICC) je platforma, namenjena promociji in odkrivanju mladih koreografskih talentov. Od  ustanovitve leta 2008 je postala eno najbolj priznanih koreografskih tekmovanj v Evropi. Nastop na tem tekmovanju je botroval odkritju in karieri marsikaterega nadarjenega umetnika," sporočajo iz zavoda Flota.

Alien Express je bila letos že drugič zmagovalna predstava. (Foto: Borut Bučinel)

Z Alienom sta Žigan in Gašper zmagala že drugič letos. "Meseca maja je predstava na festivalu 10 Senses v Valencii (Španija) prav tako navdušila žirijo z variacijo Alien Express Naš prijatelj Tony. Na razpis je prispelo okoli 300 prijav z vsega sveta in duet Krajnčan in Kunšek je med desetimi finalnimi koreografijami pometel s konkurenco."

… (foto: Borut Bučinel)

Projekt je v svoji osnovi plesna improvizacija in vsakič je predstava drugačna, različna od tiste, ki je bila odplesana zadnjič. In kje boste lahko "Vesoljčka", kot producent zavod Flota imenuje predstavo, še videli. Če se avgusta odpravljate na znameniti festival Sziget v Budimpešti na Madžarskem ali v Brazilijo na Danca en Transito in na The New Festival v Peking. Septembra se bo predstavil v Novem Sadu in na Reki.

Žigan Krajnčan in Gašper Kunšek z Matjažem Faričem iz zavoda Flota

Oktobra in novembra pa sledita Marseille in Kamerun. "Ekstravaganten Alien Express tako dokazuje, da kakovosten, domišljen in na trenutke hudomušen sodobni ples najde ‘dom’ kjerkoli," zaključuje veselo novico producent zavoda Flota.

View Gallery 6 Photos