Plesalca Plohl in Lahvinovičeva. Zbogom, Hrvaška, spet bova slovenski par!

Zoran Plohl in Tatjana Lahvinovič bosta po treh letih znova plesala pod slovensko zastavo.

V petek se pod kupolo Gospodarskega razstavišča v Ljubljani začenja na novo obujeni plesni turnir Ljubljana Open v organizaciji Plsne šole Urška. Iniciatorka te pobude je bila Nataša Ambrož, sicer druga predsednica Mednarodne plesne zveze (WDSF) in odgovorna za izobraževanje ter gonilna sila Urška Active Teama, ki po odhodu Barbare Nagode Ambrož deluje s polno paro. Na tiskovki je povedala: "Kljub temu, da je Slovenija majhna in ima relativno malo registriranih tekmovalnih parov, velja v plesnem svetu za velesilo, saj so plesalci za Slovenijo priplesali že veliko število odličij na uradnih prvenstvih v vseh starostnih kategorijah in v vseh treh disciplinah, vključno s kar nekaj naslovi svetovnih prvakov. Verjetno se po številu naslovov na glavo prebivalca uvrščamo v sam vrh, če ne že na prvo mesto. Med mladimi plesalci v slovenskih klubih se že kažejo novi talenti, ki bodo tudi v bodočnosti lahko posegali po novih naslovih.

Nataša Ambrož bo tri dni angažirana na odprtem prvenstvu Ljubljane.

Slovenija slovi tudi kot odličen organizator velikih prestižnih tekmovanj, in prepričana sem, da bomo v naslednjih dneh ta sloves zopet potrdili, saj smo v preteklosti že organizirali nekaj uspešnih svetovnih in evropskih prvenstev. Slovenija ima svoje predstavnike v predsedstvih Svetovne plesne zveze WDSF, Svetovne Rock’n’Roll konfederacije WRRC in profesionalne divizije pri Svetovni plesni zvezi WDSF PD, tako da igra pomembno vlogo tudi pri odločanju o smernicah in pravilih na svetovni ravni. Na tekmovanju Ljubljana Open pričakujemo uspešne nastope slovenskih parov v vseh starostnih kategorijah. Upamo na čim več finalnih uvrstitev in tudi kakšno medaljo. Za slovenske tekmovalce je to tekmovanje še toliko bolj pomembno, saj je zadnje merjenje moči pred državnim prvenstvom."

Tatjana Lahvinovič je vesela, da se vračata na slovenski parket.
Seveda je največja novica zagotovo ta, da aktualna svetovna prvaka Zoran Plohl in Tatjana Lahvinovič z udeležbo na sobotnem tekmovanju med profesionalci spet plešeta za Slovenijo. "Od sobote dalje spet zastopava barve Slovenije, in sicer v profesionalni diviziji svetovne plesne zveze. Zadnje tri leta sva namreč zastopala Hrvaško. Ko sva začela najino skupno plesno zgodbo, sva od samega začetka začutila, da sva si namenjena, saj sva imela enake želje in cilje ter sva bila pripravljena storiti vse, kar je potrebno, da bi prišla do zastavljenih ciljev. Vsa leta najinega skupnega dela je bil ples vedno na prvem mestu. Najina plesna pot je bila vedno skrbno načrtovana in naju je v prejšnjem letu privedla do osvojitve vseh najpomembnejših naslovov in med njimi tudi tako želenega naslova svetovnih prvakov v latinskoameriških plesih.
Sedaj je čas za nove izzive, zato sva prestopila v profesionalno divizijo, kjer nadaljujeva svojo plesno kariero, obenem pa začenjava tudi svojo trenersko pot. Od tekmovanja Ljubljana Open pričakujeva veliko užitka in veselje, saj sva srečna, da lahko zastopava Slovenijo doma, v svojem mestu. Upava, da bo v nekaj letih to tekmovanje zopet postalo eno najbolj obiskanih in priljubljenih plesnih dogodkov  v Evropi. Najini bodoči cilji so osvojitev evropskega in svetovnega naslova v profesionalni diviziji svetovne plesne zveze ter napredek in čim boljši uspehi najinih varovancev ter našega trenerskega teama,"
je veselo novico sporočila Tatjana.
Tatjana Lahvinovič, Zoran Plohl, Nataša Ambrož in Lara Keršmanc na predstavitvi mednarodnega turnirja Ljubljana Open.
Zoran je dodal: "Pri velikih tekmovanjih v tujini me je fasciniral odnos medijev do plesalcev, saj smo bili vedno obravnavani in izpostavljeni kot vsi ostali športniki, ki jih pri nas gledamo po televiziji in beremo v časopisih. Tekmovanja se prenaša "v živo" na večini športnih programov, novinarji nas naprošajo za intervjuje, po tekmovanjih sledijo tudi reportaže in objave rezultatov. Tega pri nas ni, kar se mi zdi škoda, saj je ples zares fascinanten šport in si, tako kot ostali športi, zasluži pozornost. Večja tekmovanja so v tujini vedno organizirana v velikih dvoranah, kjer plesalci plešemo na posebnem plesnem parketu. V kompleksu plesne dvorane se ponavadi odvijajo tudi plesni sejmi, kjer svoje izdelke predstavljajo različni ponudniki: trgovine s plesnimi čevlji, oblačili za treninge, plesnimi oblekami, drugimi dodatki in vsem potrebnim za našo plesno zvrst. Pogosto je v večernih delih prireditev tudi živa glasba, kar je tako za plesalce kot tudi publiko posebno doživetje, saj ustvarja neverjetno atmosfero. Celosten pristop organizatorjev k pripravi tekmovanja, kot tudi medijev k poročanju in obveščanju o dogodku, se v tujini nagrajuje z vedno nabito polnimi dvoranami gledalcev, ki uživajo v plesnih predstavah, ki jim jih dajemo najboljši plesalci. To pri nas resnično pogrešam. Želim si, da bi v prihodnje lahko večkrat užival na domačem parketu tako, kot uživam v tujini."
Na turnirju bosta nastopila tudi nova člana PK Urška Matej in Špela Kralj.
Sicer pa je na Ljubljana Open, ki prinaša sodelujočim parom točke za svetovno rang lestvico, prijavljenih 330 tekmovalnih parov, ki bodo tri dni tekmovali v standardnih in latinskoameriških plesih v vseh starostnih kategorijah od najmlajših pionirjev, ki štejejo komaj šest let, do seniorjev III, ki so starejši od 55 let. Seniorska tekmovanja so za Ljubljano novost, in verjetno bo marsikdo navdušen nad njihovimi nastopi. Sodniška ekipa je sestavljena iz 16 sodnikov iz 13 držav, ki imajo licenco Svetovne plesne zveze. Pari prihajajo iz 30 držav, največ jih je iz Italije, Avstrije, Hrvaške in Slovenije. Med ostalimi državami pa so tudi Nova Zelandija, Južna afrika in  Izrael.
Med profiji bosta na parketu Gospodarskega razstavišča zaplesala Luca Busolleti in Tjaša Vulič.
Med najbolj odmevna imena sodelujočih parov zagotovo sodijo: Zoran Plohl in Tajaana Lahvinovič, kot aktualna svetovna prvaka v latinskoameriških plesih, Luca Bussoleti in Tjaša Vulič, ki sta svetovna prvaka profesionalne divizije v kombinaciji 10 plesov, ter Paolo Bosco in Joanne Clifton, ki sta se na zadnjem svetovnem prvenstvu profesionalne divizije v standardnih plesih uvrstila na 2. mesto.
Plesni turnir sodi v rang točkovanih turnirjev Mednarodne plesne zveze.
Tekmovanje se bo začelo v petek ob 14. uri in končalo v nedeljo ob 23. uri. Najbolj zanimivi bodo zagotovo finalni deli tekmovanj, ki bodo potekali v soboto in nedeljo med 20. in 23. uro.
Še več informacij na www.urska.si

View Gallery 7 Photos