Patricija Crnkovič. Odpust iz Kazine. Ni želela delati s skupino.

Na tekmovanju v Italiji je plesala za Društvo baletnih umetnikov Slovenije.

Nobena skrivnost ni, da je od ena "crème de la crème"  kazinskih plesalk že pred časom odšla iz Kazine. Patricija Crnkovič je trenutno članica Plesnega mesta oziroma Plesnega kluba M, kjer ji je lastnik Marko Hren dobrodušno ponudil tudi prostore za vadbo. Informacijo, zakaj se je po zgledu Jana Ravnika, Klare Lainšček, Matica Bizjaka in še nekaterih odločila, da zamenja plesni klub, sem preverila kar pri Patriciji, a je bila bolj redkobesedna. "V Kazini mi niso omogočili, da bi tekmovala samo solo. Marko Hren mi je pa ponudil, da brez kakršnihkoli stroškov sama ustvarjam. Prostore imajo tudi super in so praktično kadarkoli na voljo," nam je na kratko zaupala.


Patricija je namreč želela letos tekmovati samo v solo kategorijah in ne več v formacijah, a dolžnosti plesalcev v Kazini velevajo drugače. To nam je pojasnila tudi Silvestra Perčič, šefica plesne šole Kazina. "Pati (vzdevek Patricije Crnkovič, op. a.) se je zato, ker je bila v zaostanku s šolskimi obveznostmi, (tako sem vsaj bila seznanjena) po svetovnem prvenstvu v modernu odločila, da ne bo hodila na redne obvezne treninge ( dvakrat tedensko zvečer), da ne bo tekmovala in da ne bo delala predstave Albedo. Povedala mi je, da se vrne, ko s šolskimi obveznostmi zaključi. Od srede decembra do srede marca je ni bilo niti na enem rednem treningu. Malo pred prijavo na zadnji možen pokalni turnir je izrazila željo, da bi šla na tekmo.

V Kazini velja ves čas in za vse, da je obvezna prisotnost vseh plesalcev na vsaj dveh treningih tedensko, kar je res minimalni standard vzdrževanja plesne pripravljenosti. Kazina kot šola, ki stoji za svojim delom in rezultati, je tista, ki postavlja pogoje dela in ne plesalci. Trener je tisti, ki odgovarja za pripravljenost plesalca in se podpisuje pod koreografijo. Spoštujemo pa odločitve posameznikov, ki želijo delati drugače. Seveda nikomur ni vseeno. Ne glede na vse bo Pati vedno naša.Vemo, koliko dodatnega brezplačnega dela trenerjev  in brezplačne uporabe dvoran v letih in letih je potrebno, da naredimo solista svetovnega formata. Ob tem pa se sprašujem, ali bi kdo rekel "madonca", če bi plesalec prišel s podobno idejo o tem, kaj bi delal, kdaj bi delal in česa ne in da bi tekmoval brez obveznih rednih treningov na Codarts npr.?"
Naj pojasnim, da je bila beseda "madonca" k vprašanju, zakaj je Patricija dobila "nogo" na Kazini?

Podobnega mnenja je bil tudi Patricijin dosedanji trener Mitja Popovski, ki je eden od koreografov, ki so ji pomagali, da je kar sedemkrat stala na svetovnih stopničkah. "Glede Patricije ti nimam kaj veliko povedati, saj je ni bilo na treningih od zaključka zadnjega svetovnega prvenstva v modernu 14. decembra 2015. Letos sva se videla enkrat, na sestanku konec meseca marca. Povedala je, da trenutno ne želi delati s skupino in poleg tega, da želi pavzo, dela maturi na Gimnaziji Bežigrad ter Srednji baletni šoli, zato je preobremenjena. Povedal sem ji, da je pogoj za tekmovalce, da so del članske skupine Kazina in da redno trenirajo, kar sicer ve vsakdo, ki trenira v Kazini. Odločila se je drugače, to pa je tudi to. No, vmes pa je naredila avdicijo za Codarts Akademijo v Rotterdamu in zdaj ima nov cilj, kar je tudi prav in ji želim, da se bo tam čim več novega naučila."
S Claudio Sovre na baletnem tekmovanju. ( Foto: Erno Sebastian)
Patricija uspešno sodeluje tudi z baletno pedagoginjo Claudio Sovre, ki v Kazini uči balet in je z njeno koreografijo Koliko odtenkov mene? na 2.slovenskem tekmovanju koreografskih miniatur v Lendavi prejela tretjo nagrado, v Lignanu je že plesala za Društvo baletnih umetnikov Slovenije. Na državnem prvenstvu, ki se bo odvijalo konec junija v Medvodah, pa bo plesala za Plesni klub M, in sicer v kategorijah modern in šov solo.
Prošnja za nastop v kategoriji jazz ni bila uslišana.
V kategoriji jazz Plesna zveza namreč ni ugodila njeni prošnji za nastop z obrazložitvijo sicer s petimi glasovi proti in petimi vzdržanimi: "Prošnji se ne ugodi. Pravila in pogoji uvrstitve na DP so jasna. Solisti in dvojice se morajo za uvrstitev na DP udeležiti najmanj 2 PT, v primeru, da branijo naslov evropskega in/ali svetovnega prvaka pa za uvrstitev na DP zadostuje udeležba na 1 PT. saj je za vsakega tekmovalca obvezno, da se udeleži najmanj dveh kvalifikacijskih turnirjev, ki sta pogoj za udeležbo na državnem prvenstvu."
Z Arniko Matko Juvančič sta bili kolegici in konkurentki.
Sicer pa jo septembra čaka velik korak v življenju. Uspešno opravljena avdicija za plesno akademijo Codarts ji odpira vrata v profesionalni svet plesa, kjer je pač nihče ne bo vprašal, kolikokrat je stala na najvišjih stopničkah tekmovanj plesne zveze IDO ( International Dance Federation). Pomembno bo pridobljeno znanje na Kazini in še prej na Urški ter seveda ljubljanskem konservatoriju za balet. Avdicijo za akademijo je opravila tudi Arnika Matko Juvančič, njena zdaj že nekdanja klubska kolegica in večna konkurentka na prvenstvih. A s Patricijo bosta samo sošolki in nikakor ne "cimri". Jokanja je bilo menda za zdaj dovolj pravijo tisti, ki dobro poznajo trikotnik Popovski-Matko Juvančič-Crnkovič.

View Gallery 7 Photos