Paše, paše plesat. 30 let Plesnega studia Intakt

Plesni studio (PS) Intakt korenini na plesni sceni že celih 30 let, ko je na pobudo Vesne Lavrač in po pogovorih s takratno Zvezo kulturnih organizacij Slovenije (ZKOS) ter strokovno sodelavko za ples Nejo Kos začel svojo uspešno sodobno plesno pot v okviru delovanja Centra interesnih dejavnosti leta 1987. Na začetku je Intakt gostoval v dvorani Zbornica na Kersnikovi 4, ko si je delil prostor še s Plesnim Teatrom Ljubljana, Kinetikonom in Igralskim studiem Vajevec.

Umetniška in programska vodja PS Intakt Nataša Tovirac je začela slavje tridesetletnega delovanja Intakta že 10. maja v njihovi sedanji plesni dvorani na Poljanski cesti 59. Povabila je vse, ki so bili povezani z delovanjem studia v tistih zgodovinskih letih. Vsi se seveda niso mogli udeležiti tega prijetnega večera spominskih obujanj in prijateljevanja, nekateri so poslali svoje pozdrave po pošti ali na video projekciji. Matjaž Farič se je spominjal teh začetkov in na video posnetku izpostavil zgodovinski pomen PS Intakt, ki je sodobni ples širil med mlade, tudi takrat bil zanimiva novost, in je ples imel v tem času neverjetno število spremljevalcev, gledalcev. Posebej pa je poudaril, da on ni ustanovil PS Intakt z Vesno Lavrač, prišel je pozneje, kmalu pa začel z vadbenimi urami in pripravami koreografij na znameniti Kersnikovi.
Stekanja
Tanja Skok se je na posnetku iz Barcelone ob lepih pozdravih in željah spominjala tistih svojih dni vodenja Intakta od leta 1996, ko se je z avdicijo izbiralo bodoče plesalce in je bilo v Intaktu med 50 in 60 plesalcev. Intakt je takrat predstavljal plesno platformo, kjer so mladi lahko razvijali svoje plesne potenciale, ko so delovali v okvirih Študentske organizacije Univerze v Ljubljani (Šou), tudi pridobili prijetno dvorano z ogledali ter drogovi v Rožni dolini. Tanja je v Intaktu delovala 13 let, v tem času je bila ustanovljena tudi projektna plesna skupina, ko so posamezni člani plesali tudi šest let, med njimi pa se nekateri celo poklicno usmerili na področje plesne umetnosti, na kar je še posebej ponosna, kot je dejala. To plodno obdobje se je končalo z reorganizacijo Šou, ko je Intakt moral zapustiti dvorano v Rožni dolini, se selil na Gerbičevo in se je zamenjalo tudi veliko ljudi. Ob koncu se je Tanja še zahvalila Nataši za uspešno vodenje Intakta, tudi vsem zaželela veliko uspehov.
Dan, ko nisem umrl
Od leta 1990 je Intakt vodila Lena Helena Knific, skupini pa se je leta 1992 pridružila tudi Nataša Tovirac, do leta 1996 sta bila kot vodji Intakta zapisana še Uršula Teržan in Gregor Kamnikar. Na tokratni majski slovesnosti je prisostvoval tudi Gregor Kamnikar, ki je svojo plesno pot začel na vajah na Kersnikovi pri Fariču. In kot je dejal, so takrat vsi hiteli na vaje k Fariču, ki ga je tudi spodbudil, da je pozneje nadaljeval svojo profesionalno plesno pot. Igor Sviderski se svojih plesnih dni spominja, ko sta skupaj z Natašo v letih 1982/83 plesala v Kazini pri Mojci Horvat, potem se je znašel ob Kseniji Hribar, tudi v letu 1992 sodeloval v Intaktu z Natašo, poučeval pa jazz, balet, potem se usmeril na svoja študijska in plesna pota povezana s tujino. Po vrnitvi iz tujine (2005) pa je znova aktiven v Intaktu.
X
Živahni pogovori so se razlivali po dvorani, se obujale anekdote, tudi je steklo prijetno druženje, prisostvovali so še sedanji pedagogi društva, prijatelji in sopotniki Intakta, kot je zase dejala Nina Meško. Na koncu je sledila še obložena miza z zdravimi dobrotami in je Nataša Tovirac zarezala v torto. posvečeno 30 letom PS Intakt, in to ravno na dan svojega rojstnega dne.
Leta 2005 je Nataše Tovirac začela s plesnimi uricami za otroke, tako je PS Intakt poleg odraslih in mladinskih programov dobil še otroške plesne urice. In kot je Farič omenil, je Intakt imel svoj veliki začetni vzpon, pozneje je celo izgubil svoj primat, danes pa lahko govorimo o novem vzgonu PS Intakt, saj je ob svojem razširjenem delovanju očitno prispel do nove točke vzpona, kjer deluje že več kot 70 članov in se poimenuje studio za sodobni ples in jogo. V času šolskih dni organizirajo tečaje za odrasle in mladino sodobnega plesa 1,2, ko skupini mladih ponujajo programe: Friksi (1012) ter sodobni ples za mlade (1316 let). Organizirani so tudi trije otroški programi: Bube1 (46 let), Bube 2 (68) in Modrianii (810). Na novo so posredovali še četrtkove izzive s shakti dance ali plesno jogo, kundalini jogo, sodobnim plesom, izraznim plesom, baletom …
PS Intakt je ob svoji častitljivi obletnici organiziral še eno slovesnost, uprizorili so plesni mozaik v izvedbi vseh svojih plesnih skupin ter se v uri in pol medgeneracijskih povezav predstavili 9. junija na velikem odru Španskih borcev Ljubljana, uprizoritev pa poimenovali po znanem reku velike Pine Bausch: Paše, paše plesat.
Le spomin
Plesni prostor so najprej domiselno preizkusili pedagogi, ko so po odru razgrnili svojo gibko improvizacijo, slikoviti diagonalni prelet medsebojnih povezav, ki ukaže na njihovo prijateljevanje ter jasno zastavljene cilje, ko so se v kratki časovni enoti med seboj tako zlahka neverbalno dopolnjevali ter nadgrajevali, in to s pravšnjim občutkom za časovno koordinacijo; zaplesali pa: Nataša Tovirac, Sabina Schwenner, Veronika Valdés, Nataša Živkovič, Jasna Knez in Igor Sviderski.
Ra Ma Da Sa
Predstava je potekala v dveh delih, začela pa se s shakti danceom, plesno jogo v koreografski postavitvi Nataše Tovirac z naslovom Ra Ma Da SA, v znani molitveni mantri, v zdravilni vibraciji, ki v sebi povezuje moč petih elementov: zemlje, vode, ognja, zraka, vetra. V izvedbi navzoče generacijske sestave plesalk Intakta, odetih v kostumsko belino, je v sedeči poziciji uprizorjena tiha meditativna molitev, ki se pozneje povzdigne in zaveje še po prostoru, da bi se znova umirila v vsakem telesu posebej in v dotiku s tlemi.
Luna na sonce
Koreografinja in pedagoginja Nataša Tovirac je pripravila tudi plesno kompozicijo za svojo otroško skupino Bube 2: Luna na sonce. Sledila pa skupina dvanajstih otrok, razdeljenih na one v črnih in belih kostumih, ki se prisrčno poigravajo v krogotoku dneva in noči ali mrkih lune in sonca, ko eni obsedijo, se drugi aktivirajo, se eni okoli drugih vrtijo in gibko ter zavzeto sledijo svoji plesni igri prostorskih povezav.
Ko se ustavi
Plesna skupina Modrijani je v Natašini koreografiji zaplesala razigrani vsakdan, ples z naslovom: Ko se ustavi. Je skupina devetih odraščajočih plesalk, ki v prostor vtisne sosledja gibalnih povezav, razpršeno igrivost, tudi zariše ostrino vrst in zaokroženo celoto, ki spodbuja slikovite trenutke mirovanja, ko pa dan sledi svojemu zatonu, se njihova igra ne ustavi, vse dokler jih ne obda tema (scene).
Zimzeleno
Med skupinske otroške plesne oblike so uvrstili še tri avtorske miniature mladih plesalk, sicer članic plesne skupine Friksi, tudi nagrajenk državnega tekmovanja Opus 1, ki so svoje stvaritve gradile pod mentorskim vodstvom Sabine Schwenner. Najprej je svoj avtorski solo Zimzeleno v kostumu zemeljske barvitosti zaplesala Mila Fatur Škof, ko podoživlja in slika svet zelenih poljan, ki ga v svoji plesni domišljenosti obda z duhom življenja in zelenilom užitkov.

Po meni

Avtorski solo plesne miniature Ane Grce nosi naslov Po meni. Ana v modrini oblačila zavibrira čutni prstni minimalizem, ko dlani tipajo zračno in nevidno, tudi se z rokami skuša odlepiti od tal ter vstati. In čeprav je prostor okoli nje prazen, obdan le z glasbenimi toni, prsti še vedno vibrirajo prisotno negotovost. Tretji miniaturi nenavadnega naslova Dan, ko nisem umrl se sledi v avtorski izvedbi Tajde Strojan Rot, v nekem trenutku nedojemljive resničnosti, ko se zdi, da sama sebe prepričuje s pogledi na trepetajoče dlani, ko v svojem gibanju sugestivno podoživlja nek minuli trenutek.

Demovast
Pred samim koncem prvega dela je zaplesala še Indigo skupina v koreografiji Veronike Valdés neznanega naslova X. Vstopila pa gruča mladostnikov, ki med seboj komunicirajo v prepletanju gibov, še posebej aktivnih rok, ki se skušajo v diagonali in talnih akrobacijah, svojo plesno vnemo pa zaključijo v sožitju skupinskega sodelovanja. Prvi del plesnega večera so končali gosti, skupina Barka, v koreografski postavitvi Nataše Tovirac, Demovast, in v simpatično zasnovani izvedbi skupine Barka, plesne skupine s posebnimi potrebami.
Indultado
Odmor je bil namenjen scenski postavitvi plesne predstave Indultado, dvaindvajsetminutni izvedbi avtorskega koncepta in koreografske zasnove sodobne plesalke Lie Ujčič, prejemnice produkcijske nagrade Opus 1 2017, ki jo podeljujeta PS Intakt in JSKDA RS. O njeni plesni predstavi smo že pisali na strani Parade plesa. Tudi tokrat je Lia obujala sfere in globine njej lastnega premisleka o junaku španskih aren, o biku. V tem delu sta izstopala še avtorska plesa ustvarjalk Indigo skupine pod mentorstvom Veronike Valdés. Sestri Maša Grce in Ana Grce sta se predstavili v avtorskem duetu Le spomin, v razgibanih niansah sestrskih odnosov, ki pa se končajo v pristnem sestrskem sožitju. Petja Križmančič je na sceni razgalila svojega Panterja v trenutkih mirovanja in opazovanja, tudi ga dovolj prepričljivo in doživeto znova izpostavila.

V meglici

Večer plesa nastopajočih otrok in mladostnikov PS Intakt je bil zaključen z nastopom njihove skupine Friksi v koreografiji Sabine Schwenner V meglici, ko so na svoji šolski poti, sodeč po natisnjenih nahrbtnikih na svojih belih majah, vedrili, prijateljevali, imeli skupne animacije in se zabavali v prostorsko razvejani plesni kompoziciji, v učnih gibalnih oblikah, ki so jih osvajale in osvojile Sabinine Frikice.

Triangel

Zaključni del letošnjega dobro pripravljenega in izvedenega zaplesanega večera PS Intakt sta sklenili odrasli skupini sodobnega plesa ter baletna kompozicija Nataše Živkovič, Triangel, v kateri je prav posrečeno zaobjela vadbene baletne oblike v izvedbi dueta plesalk, odetih v moderno poslikavo baletnega kostuma (Iva Š. Slosar, Ana Inkret).

Nebula X

Med zvezdami in meglicami zvezdnega prahu se je predstavila skupina sodobnega plesa 1 v domišljijski koreografski zasnovi Veronike Valdés: Nebula X. Prav na koncu pa je stekla še koreografija Igorja Sviderskega: Stekanja, v izvedbi štirih plesalk sodobnega plesa 2: Ana Inkret, Ana Sitar, Eva Remec, Urša Noč, Rebeka Jerman, v prelivanju plesnega slovarja, ki ga je skupina odraslih plesalk tudi ubrano prepletala.

… (Foto: Nada Žgank)
Na koncu je sledil še razigrani ples vseh nastopajočih in en velik sijoči mladostni poklon, s pozdravi in aplavzom gledalcev, ki so nagradili ta svečani večer plesa ob 30-letnici PS Intakt.

View Gallery 18 Photos