Par Bategelj&Štrukelj s pomočjo nove vadbe gyrotonic na plesni vrh

Jurij Batagelj in Jagoda Štrukelj vadita pod vodstvom nekdanjega baletnika Stefana Capraroiuja.

V prostorih Pilates centra v Ljubljani, ki ga po smrti svoje sestre Jerneje še naprej vodi in koordinira Špela Perc, se lahko udejstvujete v novi vadbi, ki pravzaprav ni tako nova, kot bi bilo videti na prvi pogled. Na prvi pogled tudi deluje enostavna, a preizkus vam bo predstavil čisto drugačno sliko. Špela Perc se je s tehniko spoznala pred leti v Nemčiji in se nad njo takoj navdušila. Tudi zato, ker ima ob sebi ne samo poslovnega, ampak tudi življenjskega parterja Abela Horvata, ki je v tesni povezavi z ustanoviteljem te vadbene tehnike. Abel je namreč nečak Julia Horvata, ki je nekoč plesal v romunski operi.

Špela Perc in Abel Horvat predstavljata novo vadbeno tehniko gyrotonic.

”Gibanje je bilo del njegovega življenja že v zgodnjem otroštvu. Svoje otroštvo je zapisal profesionalnemu plavanju, pri osemnajstih letih pa se je podal na pot plesa in v nekaj letih dosegel skoraj nemogoče. Kljub prigovarjanju okolice, naj opusti to utopično idejo, je vedel, kako preobraziti svoje mišičasto telo plavalca v graciozno in gibljivo telo, telo baletnika. Kmalu je postal primo balerino romunske opere. V tem obdobju je prvič spoznal, da je sposoben kreirati velike stvari. Kasnejša pot profesionalnega baletnika mu je zapustila osebno borbo s poškodbami in bolečinami, kar je po dolgih letih samoraziskovanja pri obvladovanju različnih tehnik vadbe doprineslo razvoj vadbe, ki ga danes imenujemo Gyrotonic Expansion System®. Pod tem imenom se predstavljata dva različna vadbena programa, ki pa imata enake osnove. Skupinska vadba, ki se izvaja na stolih, se imenuje Gyrokinesis®, ki jo je Horvat najprej imenoval Joga za plesalce. S tekočimi vajami in ritmičnim dihanjem stimuliramo energetski pretok hrbtenice, notranjih organov ter enakomerno krepimo in raztezamo vse mišične skupine telesa,"
pripoveduje Špela.
Abel Horvat priporoča tehniko vsem, ki želijo krepiti in raztezati muskolatorni sistem.
Gyrotonic® je nova oblika vadbene tehnike, ki ima v svetu in tudi v Sloveniji vedno več privržencev. "Gre za edinstveno vadbeno tehniko, pri kateri se uravnoteženo prepletajo principi krepitve in raztezanja muskulatornega sistema, obenem pa se pri vsaki vaji izjemno natančno posvečamo tudi občutenju, delovanju in gibljivosti našega lokomotornega sistema. Na videz preproste vaje v telesu po vadbi še dolgo puščajo sledi prijetnih občutenj, lahkotnosti gibanja, prožnosti telesa, energetske napolnjenosti in uravnoteženosti telesa in duha. Kombinacija koordinacijsko izjemno zanimivih vaj s posebno tehniko dihanja odpira energijski pretok preko vseh čaker in posamezniku daje občutek svobode v svojem telesu, osvobojenem vseh napetosti, blokad in bolečin. Edinstvenost vadbeni tehniki daje prepletenost mnogih vadbenih sistemov kot so joga, ples, tai či, plavanje, gimnastika."
Na videz preproste vaje v telesu po vadbi še dolgo puščajo sledi prijetnih občutenj, lahkotnosti gibanja, prožnosti telesa …
Ta vadba je primerna za vse, še posebej pa za tiste bolj zahtevne posameznike, ki želijo obvladovati svoje telo, pa tudi za tiste, ki so podvrženi procesu rehabilitacije. Nad njo sta navdušena tudi naša plesalca latinskoameriških plesov Jurij Batagelj in Jagoda Štrukelj, ki pod budnim vodstvom nekdanjega baletnega plesalca Stefana Capraroiuja pridno vadita tudi do trikrat tedensko, če jima le čas dopušča. Pravita, da sta s to tehniko njuni telesi postali bolj mehki in lahkotni ter da je to odlična dopolnitev njunega vsakodnevnega plesnega treninga. Na začetku sta imela manjši pomislek, ali je vadba dovolj intenzivna, a sta se že na prvih urah prepričala, da je vadba še kako peklenska, če jo izvajaš pravilno.
… energetske napolnjenosti in uravnoteženosti telesa in duha.
Nad gyrotonicom sta navdušila še enega plesalca, in sicer Andreja Škufco, ki se je menda te tehnike lotil bolj z realnim navdušenjem. Takšen, kot Andrej pač je. Vsekakor bodo napredki že vidni na letošnjem prvenstvu v Blackpoolu konec maja.
 

View Gallery 5 Photos