Pa naj se začne Gibanica gibati

Koreografinja in plesalka Mateja Bučar je prejemnica nagrade za življenjsko delo. (Foto: DUM)

Bienalna prireditev slovenskega sodobnega plesa Gibanica bo začela svoj pregled v sredo, 18. februarja, ob 19. uri bo v Slovenski kinoteki v Ljubljani, katerega odprtju bo prisostvovala tudi ministrica za kulturo mag. Julijana Bizjak Mlakar. Slavnostni govorniki na odprtju bodo: Varja Močnik, urednica filmskega programa v Slovenski kinoteki, Rok Vevar, publicist s področja scenskih umetnosti, teoretik in zgodovinar sodobnega plesa, Teja Reba, predsednica Društva za sodobni ples Slovenije.

Rok Vevar na tiskovni konferenci ob predstavitvi letošnje Gibanice. (Foto: Nada Žgank)
Gibanico bodo odprli s Posvetilom Kseniji Hribar – kratkima filmoma Slovo in Xenia na gostovanju ter posnetkom predstave Sentimentalne reminiscence. "Koreografinja, plesalka, pedagoginja in plesna aktivistka Ksenija Hribar (1938–1999) je bila osrednja osebnost novejše sodobnoplesne zgodovine v Sloveniji. Njena biografija je serija političnih, družbenih, estetskih in kulturnih navzkrižij, ki jih je – hote ali nehote – poosebljala," so misli Roka Vevarja.
Gibanica bo v znamenju Ksenije Hribar.
Gibanica, ki od leta 2003 bienalno streže s slovensko sodobnoplesno ustvarjalnostjo, je postala osrednja manifestacije sodobnega plesa pri nas in ekvivalent gledališkemu Borštnikovemu srečanju. Tako kot vsakokrat je tudi letošnji program izbrala mednarodna selektorska ekipa, tokrat v sestavi Iva Nerina (Hrvaška) – plesna kritičarka, Nina Meško (Slovenija) – samostojna strokovna svetovalka za ples in Marc Olivé López (Španija) –  programski vodja Mercat de les Flors. Vse do sobote, ko se bo Gibanica končala tradicionalno s tortami in drugimi poslasticami ter seveda gibanico, pa bo podeljena nagrada za življenjsko delo in nagrada za najboljšo predstavo po izboru občinstva ter najboljšo predstavo po izboru žirije.
Mateja Bučar bo za svoj opus prejela nagrado za življenjsko delo …
Na slovesnem zaključku se bo s stanovskimi nagradami, poimenovanimi po slovenski plesni ustvarjalki in pedagoginji Kseniji Hribar, drugič zapored pridružilo Društvo za sodobni ples Slovenije. Strokovna komisija v sestavi Pia Brezavšček, Blaž Lukan in Sabina Potočki so nagrado za življenjsko delo namenili plesalki in koreografinji Mateji Bučar in zapisali v obrazložitvi: "Mateja Bučar kontinuirano deluje kot neodvisna koreografinja na slovenski sodobnoplesni sceni že dobrih dvajset let. Ko je njeno profesionalno baletno izhodišče trčilo s konceptualnimi in formalnimi možnostmi sodobnega plesa, s katerim se je srečala v tujini in v Plesnem teatru Ljubljana, je iz plesalke prerasla v koreografinjo. Da razmerje med eno in drugo vrsto plesa ni povsem enostavno, je skozi koreografski jezik dala vedeti že v enem svojih zgodnjih del Disciplina kot pogoj svobode. Od takrat nas redno preseneča s samosvojimi, konceptualno in vizualno izčiščenimi uprostorjenji plešočih teles. Telesa v koreografijah Mateje Bučar v avtonomnem plesnem izrazu niso samozadostna, ampak v aktivnem razmerju z bodisi fizičnimi bodisi projiciranimi scenografskimi objekti, katerih avtor je navadno njen umetniški in življenjski sopotnik Vadim Fiškin.

Tehnologija in scenografija nista nikoli sami sebi namen, temveč tesno prepleteni s premišljeno koreografijo, ki ni v nobenem pogledu redundantna in ji uspe telo shematizirati tako, da skozi golo formo spregovori kar najbolj obče. Take so denimo zgodnje predstave Ugodje v neugodju, Dependance, Telborg, Media-Medici, O Quadrat in Room&Road, ki je lani doživela remake. To so nedvomno predstave, ki so pri marsikaterem slovenskem ustvarjalcu in premišljevalcu plesa spremenile način, na katerega je mogoče misliti ples. Mateja Bučar je umetnica, ki ne podlega diktatu novega, in pusti umetniški ideji več emanacij. V novejših delih, kot so Sorry out of ideas, Bila bi palma in Point-less, vztraja pri raziskovanju prepleta plesnega telesa in tehnologije, ki sta v medsebojnem razmerju ponovno vzgib za (re)prezentacijo nekega bolj temeljnega problema človekovega bivanja. V najnovejših delih pa prestopa prag gledališča in se odpravi v javni prostor. Nadvse diskretni, a še vedno formalno izčiščeni in konceptualno jasni posegi v urbani prostor, kot se jih loteva v delih Zelena luč, Parkiranje pakiranje in Nedoumljivi, odpirajo novo poglavje v njenem opusu in pomembno prispevajo k zbirki sodobnih del, ki razširjajo naše razumevanje sodobnega plesa in koreografije. Naj ta nagrada ne bo zaviralni moment za danes  prav tako kot nekoč aktivno in prodorno avtorico, ki je sodelovala z več generacijami plesalcev, ampak naj predstavlja poklon in priznanje za dosedanji neprecenljivi prispevek k razvoju sodobnega plesa pri nas ter spodbudo za nadaljnje ustvarjanje."

Ostali nagrajenci bienala in Ksenije Hribar bodo znani na slavnostni prireditvi v soboto, 21. februarja, ob  22.30, kjer bodo nagrade pod vodstvom Branka Jordana tudi podelili.

View Gallery 6 Photos