Osem mesecev priprav za Katja Dance Company in glasen ‘bravo’ za predstavo Življenje je vrednota!

Predstava Življenje je vrednota bo imela zavidljivo število ponovitev.

V Kulturnem centru Španski borci se je zgodila dobrodelna multimedijska plesna predstava v produkciji Alberta Podrekarja, ki je 16. maja zapolnila veliko gledališko dvorano. Dobrodelna plesna predstava je bila namenjena 1000 malim vitezom, fundaciji za pomoč mladim,  ozdravljenim od raka, ves izkupiček od vstopnic po deset evrov pa je bil ob koncu predstave tudi v celoti podarjen predsednici društva Lorni Zadravec Zaletel. Fundacija Mali vitez deluje od leta 1996, njena ustanoviteljica in prva predsednica je bila prof. dr. Berta Jereb, ki je bila prav tako prisotna na dogodku. 

Lorna Zaletel Zadravec, Vlasta Nussdorfer in Berta Jereb
V svojem pozdravnem govoru je Lorna Zadravec Zaletel spregovorila o otrocih, ki jih žal ta zahrbtna bolezen ne obide, pri nas namreč zboli za rakom okoli 50 otrok letno, tudi o zahtevnem zdravljenju, psihičnih težavah in pomoči po hospitalizaciji, o dragih pripomočkih in zdraviliščih ter  okrevanju v počitniškem okolju, kar njihova ustanova pokriva tudi z dobrodelnimi prilogami. Zahvalila se je Katji Vidmar in Albertu ter vsem preostalim, ki so pripomogli, da se lahko njihovi mali vitezi primerno rehabilitirajo, odpotujejo na poletne počitnice in so lahko deležni novih pripomočkov ter prijemov zdravljenja. Posredovan je bil tudi kratek videoposnetek malega viteza, ki je zelo dobro seznanjen s potekom zdravljenja, saj na posnetku sproščeno poduči o postopkih obsevanja ter o svojem počutju pod aparaturo. Častna gostja in pokroviteljica te izjemne plesne prireditve, varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je v svojem nagovoru med drugim dejala: "Ko me pokliče Katja, potem vem, da me pričakuje nekaj dobrega." In ta večer se je zares zgodilo nekaj velikega, nekaj dobrega, izpolnjenega s srčnostjo. Zgodila se je plesna predstava Življenje je vrednota po idejni zasnovi in v koreografiji Katje Vidmar, plesalke, ki je po izobrazbi slavistka in ji moč besede ni neznanka, jo poglablja ter smiselno podčrtava v gibu ter dovolj jasno izpiše v abstraktnem koreografskem jeziku, v pripovedi in plesu, ki se človeka močno dotakne.
Katja Vidmar
Katja Vidmar je že poznana po svojih akcijah dobrote in dobrodelnosti, kamor je vabila in še vabi plesalce naše plesne scene. Omenjeno predstavo je gradila na zgodbi zdravnice, uspešne in srčne onkologinje, obkrožene s prijatelji in s srčnim partnerjem v objemu ljubezni. Nepričakovane bolečine, ki ji sledi diagnoza rak, zdravnico vržejo iz ravnotežja in obstoječe življenjske idile, ko ni več zdravnica, ki zdravi to hudo bolezen, ko tudi sama postane bolnica, ki se sooča z vsemi težavami zahrbtnega raka, tudi s težo lastne psihe; ko se sprašuje, beži v samoto, jo obdajajo strahovi in so dosedanje vrednote njenega življenja postavljene pod vprašaj.
… plesalec in sokoreograf Tian Čehić …
Predstava Življenje je vrednota teče na dveh ravneh, v sedanjosti v plesu dvanajstih plesalcev plesne skupine Katja Dance Company, ob glasbeni gostji Klari Jazbec ter v soju odrskih luči in projekciji videa Mihe Mramorja, torej v koreografski sceni in na videoprojekciji, kjer Katja pripoveduje zgodbo svoje zdravnice. Na steni v slikoviti in sugestivni videoposlikavi Alberta Podrekarja pa odsevajo misli Katjine junakinje, ko privrejo na plan prepoznavna simptomatična stanja ob soočanju s to boleznijo, ki se jim ne more upreti niti ona, onkologinja s prakso. Zgodba, ki jo Katja kot avtorica, koreografinja in režiserka podpisuje, se izkaže za realno in prepoznavno, kar so ob koncu predstave potrdili ozdravljeni bolniki za rakom, dotaknjeni s konceptom in izvedbo uprizoritve.

BESbswyBESbswyBE

View Gallery 10 Photos