Odrska mečevanja neutrudnega baletnika Neubauerja

Odrsko mečevanje v praktičnem prikazu Luke Žiherja in avtorja knjige dr. Henrika Neubauerja.

Kdor pozna dr. Henrika Neubauerja, ve, da nekdanji baletnik, koreograf, režiser, umetniški vodja, direktor ljubljanskega festivala, predavatelj v penziji nikakor ne počiva. Če ne režira, najbrž predava ali prejema katero od nagrad, vmes pa zagotovo piše knjige. Njegova koncentracija pisanja je neverjetna, še bolj neverjeten pa je njegov spomin. Prav on je zaslužen, da  imamo kar nekaj literature, ki so pišoča priča baletne, operne in gledališke zgodovine pri nas. Seveda se z vsem zapisanim marsikdo, predvsem iz sveta baletne umetnosti, ne bo strinjal, a saj vemo, da je spomin varljiv, zgodovina pa interpretirana na različne načine.

Zmago Jelinčič Plemeniti in Mitja Bervar sta dala svoj izvod knjige v podpis avtorju dr.Henriku Neubauerju.
Zadnjo knjigo začuda ni izdal v samozaložbi kot marsikatero do zdaj, saj pravi, da on najprej napiše knjigo, potem pa išče sponzorje oziroma pokrovitelje. Na pozitivno podporo je naletel pri Igorju Teršarju, direktorju Javnega sklada za kulturne dejavnosti, sozaložnik pa je bil SNG Opera in balet Ljubljana z Mitjo Bervarjem na čelu. Nekaj pa je  z veseljem donirala primorska podjetnica Javorka Križman, bolj znana kot mama baletne solistke Tijuane Križman Hudernik, in velika ljubiteljica baletne umetnosti.
Podjetnica Javorka Križman je velika ljubiteljica baleta (na fotografiji z avtorjevo ženo Jasno Neubauer) in je brez problema primaknila nekaj evrov, da je knjiga lahko izšla.
Neubauer je svojo zadnjo knjigo poimenoval Spretnost odrskega mečevanja in gre za priročnik o odrskih borbenih prizorih. Pravzaprav zelo praktičen nasvet, kako naj se režiser ali koreograf pravilno lotita borbenih scen na odru. Poleg teoretičnega dela o zgodovini razvoja prvega orožja in mečevanja boste našli še obširen opis praktičnega mečevanja. Na primer kakšna je pravilna drža orožja v roki, kako naredite korak naprej, skok ali izpad, izvedete pravilni udarec. Vse to na način, ki bo prepričal gledalca v publiki, da gre na odru zares. Dr. Henrik Neubauer sicer trdi, da je odrsko mečevanje stoodstotno varno za razliko od športnega, kjer gre zares. Na predstavitvi knjige smo imeli priložnost videti zaresno borbo med profesorjem Neubauerjem in učencem, dijakom Konzervatorija za balet Luko Žiherjem. Predstavitev je bila zelo nazorna, predvsem pa smo si zapomnili, da se udarci vedno končajo pred telesom ter da sta glavna elementa mečevanja udarec in izpad. Na predstavitvi je imel besedo tudi nekdanji baletnih plesalec Zmago Jelinčič Plemeniti, ki je napisal tudi spremno besedo h knjigi. “Slovenija je lahko ponosna, da ima dr. Henrika Neubauerja, ki je spisal knjigo, ki jo Slovenija nujno potrebuje. Kot nekdanji plesalec sem imel čast sodelovati in plesati pod njegovim koreografskim vodstvom in imel neprecenljivo možnost spoznati njegovo izjemno osebnost in njegovo izjemno znanje iz neposredne bližine, za katero sodim, da je preobširno zgolj za našo državo,” je pripovedoval na tiskovki in nekaj stavkov tudi zapisal na zadnjo stran knjige. Avtor je najbrž res preobširen in nerazumljen za slovensko deželo.
Knjiga bo dobrodošel priročnik režiserjem in koreografom, če jo bodo le želeli vzeti v roke in prebrati; cena 12 evrov.
Že pred začetkom pisanja je namreč v želji po sodelovanju pisal vsem direktorjem slovenskih gledališč in umetniškim akademijam, a nihče mu ni odgovoril na elektronsko pošto, kaj šele, da bi mu ustno sporočil, da ga sodelovanje ne zanima.  Ena izjema se je našla, in sicer upravnica SLG Celje Tina Kosi, ki je sporočila, da mu želi vso srečo pri izdaji knjige. Zato dr. Neubauer niti ne pričakuje, da bi ga v prihodnje režiserji ali umetniški direktorji povabili k sodelovanju, ko bodo na primer oblikovali borbo na odru. “Danes umirajo v bolj modernih prijemih. Na primer v opera Tosca umrejo kar od igralskih pogledov," je zaključil avtor, ki  tuhta, kako bi prihodnje leto praznoval petinšestdesetletnico svojega prvega nastopa na odru ljubljanske opere.
Dr. Henrik Neubauer prihodnje leto praznuje petinšestdeseto obletnico prvega nastopa na odru ljubljanske Opere.
View Gallery 5 Photos