Oda času bo strastna flamenko predstava Maríe Pagés

Oda času postavlja v osprednje minljivost.

Odprtje Ljubljana Festivala je za nami, in to predčasno, saj vremenska napoved za današnji dan, torej torek, 2. julija, ko je bilo napovedano odprtje, ni bila obetavna. Včeraj je bilo pa še vedno pravo poletje. Za četrtek nam kaže, da se bomo v ljubljanske Križanke lahko oblekli poletnemu času primerno, in če bomo dodali še kakšen volanček, bomo v stilu gostujoče predstave Oda času. Na oder Križank se znova vrača plesna ustvarjalka María Pagés s svojo vročo predstavo Oda času, v kateri v ospredje postavlja minljivost časa in vpliv le-tega na človeško telo, hrepenenje, umetnost in življenje. "Navdih je plesalka črpala iz svojega osebnega in profesionalnega življenja, v plesno predstavo pa je spretno vpeljala številne elemente, med drugim tudi misli znanih zgodovinskih osebnosti, kot so Platon, Marguerite Yourcenar, Jorge Luis Borges, John Cage, Marcel Duchamp, Octavio Paz in drugi," so zapisali v PR-službi Ljubljana Festivala.

Nazadnje, ko je Maria Pages gostovala v Ljubljani, je njen nastop naslikal Zmago Modic.

Nekaj biografskih podatkov Maríe Pagés. Bila je rojena v Sevilli in je svetovno uveljavljena umetnica, poznana po lastnem konceptu estetike flamenka. Plesalka, za katero je umetnost brezmejna, si je upravičeno izbojevala pomemben prostor na svetovni plesni sceni. Z uporabo konvencionalnih kod v jeziku flamenka in raziskovanjem njegove notranjosti ter zunanjosti se je Pagésova uveljavila kot prava pionirka ustvarjanja flamenka – zvrsti umetnosti, ki se nenehno razvija in je vselej sodobna in živa. V svoji dolgoletni plesni karieri je nastopila na vseh prestižnejših odrih sveta, za svoje delo pa prejela tudi številne mednarodne nagrade.

Oda času

V Slovenijo se vrača po letu 2013, ko je odplesala Flamenko in poezija, ter 2014 z Avtoportretom. Po prvi predstavi je naša recenzentka Daliborka Podboj zapisala: "Bil je to enkraten plesni večer v objemu flamenka Marie Pagés, tudi enkratno glasbeno doživetje v sozvočju vokalov, strun kitar in plesnih korakov flamenka. Škoda, da je bil le en večer, kajti dober glas se ravno tako širi od ust do ust, in to zelo hitro, tako bi gotovo navdušenci tega večera poskrbeli, da bi se zapolnil še en večer poletnih festivalskih Križank." Zato ne ponovite napake in si že zdaj zagotovite vstopnico za enkratno flamenko doživetje na odru ljubljanskih Križank.

Se vidimo v četrtek, 4. julija, ob 21.00 v ljubljanskih Križankah. No, če bo slučajno vreme kaj ponagajalo, nam bo dala zavetje Gallusova dvorana Cankarjevega doma. Končna lokacija bo določena na dan dogodka in objavljena na spletni strani Ljubljana Festivala www.ljubljanafestival.si

View Gallery 4 Photos