Od baleta do flamenka in plesa na ledu

Saburo Teshigawara nas bo navdušil s svojo različico Tristana in Izolde.

Na novinarski konferenci v sredo, 14. septembra, je vodstvo Cankarjevega doma predstavilo svoj kulturno-umetniški in kongresni program za novo sezono 2017/18. V svojem nagovoru je generalna direktorica Cankarjevega doma Uršula Cetinski poudarila pomen kulturnega in znanstveno-družabnega programa, ki je namenjen vsem generacijam; saj kultura in znanost plemenitita ter gradita tako posameznika kot skupnost: "S spoštovanjem negujemo klasično in z vznemirjanjem ustvarjamo sodobno." 

Direktorica Uršula Cetinski je predstavila zbornik abonmaja Veličastnih 7. (Foto: Marko Vavpotič)
Posebnost nove sezone je izid knjižnega zbornika Oder. Podoba. Spomin novinarke Dela Patricije Maličev, ki je strnila svoje intervjuje minule sezone z gostujočimi umetniki abonmajskega cikla CD Veličastnih 7, objavljene v Sobotni prilogi Dela. Koreograf in plesalec Emio Greco je ob tej priliki dejal: ‘Bojim se lenobe, ki vzpostavlja distanco do lepote’; umetniški vodja skupine Sankai Juku Ushio Amagatsu pa: ‘Univerzalnost telesa je lastnost vsemu človeštvu’; plesalec flamenka Andrés Marin je omenjeni ples označil kot molitev, koreograf in direktor SNG Baleta Maribor Edward Clug je v svojem intervjuju, ob njihovem lanskem kalejdoskopu najvznemirljivejših koreografij 20. stoletja, izjavil, da se rad podaja v neznano, v nekaj, česar še ni doživel.
Ernestino van de Noort, organizatorka festivala flamenka, in Uršula Cetinski (foto: Mare Vavpotič)
Letošnji program je posvečen 100. obletnici Cankarjeve smrti, tako se bo od januarja do junija 2018 velik del programov te sezone umestilo v okvir festivala Cankar po Cankarju, ko se bosta z različnih zornih kotov umetnosti osvetlila umetniška veličina in mednarodni pomen našega velikega pisatelja. Festival se bo končal junija z odprtjem razstave v Mestnem muzeju Ljubljana o življenju Ivana Cankarja, v Galeriji CD pa bodo izpostavljena njegova dela. Osrednji dogodek te jubilejne obletnice bo odrska uprizoritev pisateljevega dela Pohujšanje v dolini Šentflorjanski v režiji Eduarda Milerja ter v koprodukciji SNG Drama Ljubljana, Mestnega gledališča Ljubljanskega in CD. 
Novost na sporedu nove sezone CD je tudi festival Bi flamenko, ki ga pripravljajo v sodelovanju z direktorico Nizozemskega bienalnega festivala flamenka Ernestino van de Noort, potekal bo od 9. do 13. februarja 2018. Na njem bodo nastopili plesalka ter koreografinja Rocio Molina, plesni duet Sara Cano in Ana Morales ter glasbeniki skupine: Diego Carrasco Family Band in Alfonso Aroca Quintet. Na sporedu bodo tudi filmske projekcije in delavnice, sledila bo še premiera slovenske flamenko ustvarjalke Ane Pandur.
Prvi del sezone se začne s pomembnim letnim srečanjem jazzovskih profesionalcev Evrope – Evropska jazz konferenca od 21. do 24. septembra, ko se v načrtovanih koncertnih terminih srečamo tudi s Kristjanom Krajnčanom in Ninom Mureškičem, znancema naše plesne scene. Mogoče bi se lahko srečali še s plesalcem Žiganom Krajnčanom 23. septembra na koncertu njegovega brata, tolkalista in čelista Kristjana?!  59. Jazz festival Ljubljana pripravlja Bogdan Benigar, dolgoletni vodja programa jazza in festivala Glasba sveta CD, tokrat pa prvič v sodelovanju z Edinom Zubčevićem, direktorjem Jazz Festa Sarajevo.
Gospoda Glembajevi
21. september je namenjen tudi odprtju razstave z naslovom Kolumbova hči Alma M. Karlin, ki predstavi celjsko svetovljanko, svetovno popotnico, pisateljico, poliglota ter teozofinjo, posvečena pa bo  90. obletnici njene vrnitve po osemletnih popotovanjih okoli sveta, ki so jo vodila celo do ljudožerskih plemen. Razstava ima kulturnozgodovinski in antropološki pomen, vrstile se bodo še projekcije o pričevanjih ljudi, ki so jo celo poznali, tudi stekla strokovna predavanja o njeni veličini. Razstavo je CD pripravil v sodelovanju s Pokrajinskim muzejem Celje.
V novi sezoni se ta naš največji  kulturni in kongresni center znova veličastno usmerja na področje plesne umetnosti, ko že 16. oktobra na odru Gallusove dvorane gosti balet Hrvaškega narodnega gledališča iz Zagreba: Gospoda Glembajevi, ki je nastal v koreografiji Lea Mujiča na glasbo Ludwiga van Bethovna in Sergeja Rahmaninova, in to v okviru abonmaja Veličastnih 7 . 
Hrvaškemu baletnemu delu, ki je zasnovano na drami njihovega pisatelja Miroslava Krleže, že 7. novembra sledi druga predstava iz istega abonmajskega cikla na našem največjem gledališkem odru, in sicer zgodba o tragični ljubezni Tristana in Izolde, dveh nesrečno zaljubljenih junakov keltske legende in Wagnerjevega dela, na plesni oder jo bo tokrat postavil japonski koreograf in plesalec Saburo Teshigawara, ki v duetu z Rihako Sato na izbrano Wagnerjevo glasbo izpisuje tragiko neizpolnjene idilične ljubezni. 
Prva sodobna plesna predstava iz t. i. neodvisne umetniške scene je Solo za dva glasova, nastala po motivih pesmi mehiškega Nobelovca  Octavia Paza: Pismo dognanja, v koreografiji ter izvedbi Magdalene Reiter in Milana Tomašika ter v dramaturgiji Anje Golob, ki bo premierno stekla 20. novembra na odru Dvorane Duše Počkaj. Na zadnji dan novembra bo na odru Gallusove dvorane uprizorjen Folklorni spektakel  Tanec, stoletje folklorne tradicije makedonskih plesov in narodnih noš ter njihovih glasbenikov na tradicionalnih inštrumentih.
Balet Hrestač na ledu
Za novembrom prihaja že težko pričakovani veseli ali praznični december, svoj izredni program teh prazničnih dni so v strnjenem pregledu  gledališke knjižice naslovili: Na silvestrovo. Letošnji silvester bo potekal v različnih dvoranah CD v sklopu njihovih prazničnih programov. V Gallusovi dvorani bo uprizorjena baletna predstava Romeo in Julija (abonma Veličastnih 7) izjemnega francoskega koreografa albanskega porekla Angellina Preljocaja ter v izvedbi njegove baletne skupine. V Linhartovi dvorani obetajo očarljivo ‘bizarno’ opereto Peter Kušter  novogoriškega gledališča. V Kosovelovi dvorani pričakujejo ljubitelje dobrega filma, Klub CD pa so rezervirali za glasbene navdušence. V veliki sprejemni dvorani in v preddverjih CD pripravljajo 31. decembra družabno silvestrovanje praktično na vseh dvoranskih prireditvah, na  silvestrski večer bo v Galeriji CD mogoče celo podoživljati potovanja Alme Maksimilijan Karlin.
V drugi polovici nove sezone, ko se bo že pisalo leto 2018, bo plesnim sladokuscem ponujenih kar nekaj plesnih poslastic v okviru abonmaja Veličastnih 7. Gledališka predstava Pohujšanje v dolini Šentflorjanski bo na sporedu Gallusove dvorane 26. januarja, predstavnica sodobne flamenko scene Rocio Molinabo bo nastopila 10. februarja z avtorskim delom Padec iz raja. Vrhunsko plesno doživetje se obeta 7. aprila ob gostovanju Sydney Dance Companny z njihovimi tremi koreografijami: Polna luna, koreografija Cheng Tsung-Lung; Temna svetloba, koreografija Rafael Bonachela in Gnu, koreografija Gabrielle Nankivell. Vizualno doživetje novih tehnologij in čudežnih svetov se napoveduje  ob nastopu skupine Compagnie Käftig s predstavo Piksel koreografa Mourada Merzoukija, ki je tudi zadnja abonmajska predstava.
Koliko plesnih predstav in dogodkov bo CD ponudil na svojih odrih še v drugem delu letošnje sezone in izven abonmaja Veličastnih 7, še ni terminsko zakoličeno in ni dano v eter, napoveduje pa se. Za plesne ustvarjalce bi lahko bil zanimiv, tudi priporočljiv obisk razstave hrvaškega kiparja Ivana Meštrovića, ki nosi naslov: Telesnost in erotika v kiparstvu. Razstava z več kot šestdeset kiparjevih skulptur in risb iz zasebnih ter javnih zbirk bo na ogled od 9. februarja 2018, nastala pa je v sodelovanju z Ateljejem Meštrović v Zagrebu in Galerijo Meštrović v Splitu. 
Romeo in Julija baleta Preljocaj
Celoletnemu programu tega našega kulturnega in kongresnega velikana je že skoraj nemogoče slediti, ko napovedujejo kar 600 kulturno-umetniških dogodkov: je glasbeno in koncertno dogajanje, so Cankarjevi torki, filmski festivali, razstave, je kulturni bazar, novi program kulture za nove generacije, pa Slovenski knjižni sejem ter festival Literature sveta, tudi festival uprizoritvenih umetnosti za otroke in mlade, pa Transgeneracije – festival sodobne umetnosti mladih. Ponujajo pester abonmajski program, namenjen vsem generacijam in za vse okuse, tudi abonma po lastni programski izbiri Ad hoc. Natančnejšemu pregledu programov se lahko sledi v tiskanih oblikah in na njihovi aktualni internet strani: www.cd-cc.si.
Zbrana ekipa Cankarjevega doma (foto: Mare Vavpotič)
Za pripravo programov nove sezone Cankarjevega doma stoji strokovna ekipa pod vodstvom generalne direktorice Uršule Cetinski v sestavi: Ingrid Gortan / za področje resne glasbe, opere in baleta, Bogdan Beninger / jazz, glasba sveta, Barbara Rogelj / kulturna vzgoja, humanistika, Andrej Jaklič / gledališče in sodobni ples, Simon Popek / filmski program, Nina Pirnat Spahić / razstavni program, mag. Breda Pečovnik z ekipo kongresno-komercialnega programa.

View Gallery 7 Photos