Občudovali ste Radio and Juliet, ploskali Carmini Burani, danes pa dodajte češnjo na plesno torto mariborskega baleta!

Aperture Edwarda Cluga (foto: Tiberiu Marta)

Mariborski baletni ansambel danes ob 20.00 nastopa z Baletnim triptihom na odru Gallusove dvorane Cankarjevega doma v okviru festivala Plesne noči!

Junij je bil v znamenju ovacijam, namenjenih plesalcem mariborskega baleta. Radio and Juliet ter Carmina Burana sta se odplesala na odprti sceni. Prva na Kongresnem trgu, druga v Križankah. Oba dogodka je občinstvo sprejelo z aplavzom in ovacijami.

Rain Dogs (foto: Tiberiu Marta)

Danes so Mariborčani znova v Ljubljani. V okviru mednarodnega baletnega festivala Plesne noči si lahko ob 20.00 ogledate Baletni triptih. Tri enodejanke zbrane pod eno streho. Gaj Žmavc se podpisuje pod koreografijo Mit, Johan Inger je koreografiral Rain Dogs, zaključek pa seveda pripada umetniškemu direktorju mariborskega baleta Edwardu Clugu. Njegov Aperture je res posebna plesna estetika. O predstavi se je razpisala naša recenzentka Daliborka Podboj, kar lahko preberete tukaj: https://www.paradaplesa.si/na-spici/edward-clug-gaj-zmavc-in-johan-inger-baletni-triptih-navdiha/

Tajda Lekše in mag. Urška Klakočar Zupančič

Mednarodni baletni festival Plesne noč je včeraj uradno odprla predsednica državnega zbora mag. Urška Klakočar Zupančič, ki je v svojem govoru omenila problematiko upokojevanja baletnih plesalcev in dejala, da podpira urejevanje njihovega statusa. Kaj konkretno, če sploh kaj, se bo izcimilo iz tega, pa verjetno vedo na Ministrstvu za kulturo. A o tem sem že pisala in spet bom, ko bodo zadeve kaj bolj jasne in konkretne v praksi.
Odprtje razstave je bilo nadvse simpatično, predvsem zaradi voditeljice Tajde Lekše, ki nas je s svojim krasnim glasom popeljala v svet Rudolfa Nurejeva, saj je prav prva edicija festivala posvečena temu velikemu umetniku.

Charles Jude je postavil razstavo Legendarni Nurejev, ki si jo lahko ogledate do 25. avgusta.

Na odprtju je bil tudi Charles Jude, Nurejev asistent in predsednik Fundacije Rudolf Nurejev, ki je skupaj s Katjo Ogrin, vodjo razstavnega oddelka Cankarjevega doma, postavil razstavo fotografij in kostumov plesnega mojstra. Razstava je seveda vredna ogleda in jo lahko ujamete do 25. avgusta v Veliki sprejemni dvorani.

Balet Don Kihot nekako ni prepričal baletnih strokovnjakov.

Večer se je nadaljeval z baletom Don Kihot v Gallusovi dvorani v izvedbi baleta Narodne opere in baleta iz Sofije. Izvedba baleta v dveh dejanjih po romanu Don Kihot iz Manče Miguela de Cervantesa je bila korektna z odličnima solistoma Marto Petkovo v vlogi Kitri in Nikolaom Hajditanevim kot Basilom. A moški plesalci in zbor so bili precej šibki. Recenzijo napiše Daliborka Podboj, ki razkrije, kaj vse se je dogajalo na odru Gallusove dvorane.

Veliki Gatsby (foto: Darja Štravs Tisu)

Po vsaki predstavi pa vas organizatorja Cankarjev dom in SNG Opera in balet Ljubljana vabita v okolje Cankarjevega parka, da ob druženju, glasbi in pijači nadaljujete poletne noči.

Kdo neki tam poje (foto: Željko Jovanovič)

Danes torej Baletni triptih, jutri Kdo neki tam poje in v ponedeljek Veliki Gatsby. Natančen program najdete tukaj https://www.cd-cc.si/1-mednarodni-baletni-festival-plesne-noci

Pokrovitelji festivala Plesne noči; tudi Parada plesa je med njimi.

Plesa in baleta ne manjka, za kar je zaslužna tudi generalna pokroviteljica festivala Plesne noči Krka, tovarna zdravil. Ples pač zdravi.