Nov rekord za maturante; itak

Maturanti in maturantke so v Ljubljani priplesali nov rekord.

Tretji petek v mesecu maju je točno opoldne dan za ples. Natančneje za Maturantsko parado. V desetih ponovitvah je pod blagovno znamko Maturantska parada skupaj zaplesalo 161.680 maturantk in maturantov v 100 evropskih mestih iz 10 držav in priplesalo šest naslovov Guinnessovih rekorderjev.  Danes je »Urška« z ljubljansko četvorko izzvala svoj lanski rekord. Do 11. ure se je registriralo 8864 maturantk in maturantov, kar je 1880 več kot lani. Po pregledu vsega dokaznega materiala bo nov Guinnessov rekord tudi prijavila. Istočasno je z Ljubljano plesalo 57 mest devetih držav.

Maturante in maturantke je pozdravil ljubljanski župan Zoran Jankovič, plesne slike pa je tradicionalno vodila Mateja Hočevar Prokofjev.

"Četvorka je bila v zgodovini rezervirana le za dvorjane. S prenosom na mestne ulice in trge smo ta elitni dvoranski ples približali ljudem, z združitvijo več četvork na različnih lokacijah pa priplesali največjo četvorko na svetu. Prvi Guinnessov rekord je padel leta 2002, do letos jih je Maturantska parada v kategoriji »največji sočasni ples« (Largest simultaneous dance – "Largest quadrille dance") dosegla že šest. Guinness World Record v Londonu je lani priznal še novi rekord – največja četvorka na eni lokaciji. Maturantska parada si ga je priplesala s 6984 maturantkami in maturanti v Ljubljani. Tako smo letos izzvali istočasno kar 2 rekorda. S 8864 plesalci smo enega tudi priplesali,"
je sporočila koordinatorica Urškine četvorke Sonja Savnik.
Zadovoljna dva; Tomaž Ambrož iz PŠ Urška in ljubljanski župan Zoran Jankovič.
Četvorko že tradicionalno plešejo slovenska mesta, letos pa se je prijavilo rekordno število tujih držav. Ljubljani, Škofji Loki, Novi Gorici, Postojni, Ilirski Bistrici, Vipavi, Idriji, Ivančni Gorici, Domžalam in Kamniku so se pridružila še  mesta iz Srbije, Hrvaške, Črne gore, Makedonije, Bosne in Hercegovine, Romunije, Albanije, Cipra. Maturantska parada je darilo vsakoletni generaciji maturantov in tradicionalno postaja praznik plesa vseh sodelujočih mest. Z organiziranim plesom smo dosegli vzorno druženje, navdušenje in veliko veselje mladih ob zaključku njihovega srednješolskega izobraževanja. Vsako leto jih v živo vzpodbuja vsaj 100.000 obiskovalcev v Sloveniji in prav toliko v ostalih sodelujočih državah. Žur maturantov se nadaljuje na Gospodarskem razstavišču pod kontrolo tako Urškinih organizatorjev kot mož v modrem.
Maturanti in maturantke so po odplesani četvorki krenili na Gospodarsko razstavišče, kjer je za njih pripravljen poseben žur.
View Gallery 4 Photos