Noro stiskanje za pare v stilu afriškega tanga, imenovanega kizomba

Plesna vročica, ki prihaja k nam skozi telesi Nelsona in Sophie.

Plesni viri pripovedujejo, da se je kizomba razvila v Angoli, da gre za glasbo in ples, ki postajata vse bolj popularna po svetu, in seveda tudi mi ne smemo manjkati, če hočemo biti v trendu. Za mešanico sambe, argentinskega tanga, francoskega zvoka in salse je značilno, da je dinamična, koraki pa so podobni kot pri argentinskem tangu. Čutno gibanje telesa ob afriških ritmih pripelje plesni par v nove dimenzije, sporočajo iz Salsotece, ki 11. In 12. septembra organizira kratek tečaj tega plesa. V ta namen so povabili dva pedagoga, ki delujeta v Londonu, in sicer Nelsona de Oliveira Camposa in njegovo soplesalko Sophio Meyer. Nelson je Portugalec iz Lizbone. V Veliki Britaniji živi od leta 1999 in poučuje plese, kot so salsa, kizomba, merengue, lambada in samba. S tem se je začel ukvarjati pred petnajstimi leti v Barceloni. Učil je po različnih delih Evrope. Je energičen, ima smisel za humor, strast in potrpežljivost za ples in poučevanje. Trenutno največ poučuje kizombo in je prvi v Veliki Britaniji, ki je posnel in izdal inštruktorski posnetek učenja tega plesa na dvd-ju.

Portugalec Nelson je energičen pedagog, enako kot …
Sophia pa prihaja iz Švedske, kjer je vrsto let plesala afriške plese. Nad salso se je navdušila na potovanju v Južno Ameriko. Odkar je spoznala Nelsona, se izpopolnjuje kot plesalka in učiteljica tega plesa. Znana je po svojem pozitivnem pogledu na svet in preciznem poučevanju. V kizombi je našla svojo strast predvsem zato, ker se srečata afriška in latinska kultura.
… njegova partnerica, Švedinja Sophia.
"Za to zvrst plesa smo se odločili zato, ker je trenutno zelo popularna v Londonu in tudi drugje po svetu postaja vedno bolj priljubljena. Idejni vodja Salsotece-Ljubljana Elder Sanchez, ki živi in deluje v Londonu, pravi, da bo kizomba kmalu postala hit po celem svetu inda jo bodo ljudje množično plesali. V naši plesni šoli smo znani po tem, da vedno pripravimo nekaj novega, inovativnega, zato smo se odločili, da organiziramo delavnico kizombe. Če bo velik odziv in pozitiven sprejem, se bomo v Salsoteci potrudili, da bomo organizirali tečaj kizombe, katerega bodo učili učitelji iz Salsotece-Ljubljana. Licenca zanjo ni potrebna, enako kot ni potrebno predznanje. Tudi z obleko se ne obremenjujte, saj ste lahko oblečeni tako kot se najbolje počutite, pomembno je edino, da imate obute čevlje, v katerih se lahko normalno obračate, če delate plesne obrate. Je prizemljen ples in je bolje, da ti malce bolj drsi kot nasprotno. Ta zvrst plesa predstavlja nekaj novega in svežega za slovensko plesno sceno. Poleg tega pa imajo Slovenci in Slovenke radi romantično glasbo in se radi tudi stisnejo," sporočajo iz Salsotece.

Države, ki so nad njo najbolj navdušene, so Angola, Portugalska in Velika Britanija. Le zakaj bi bila Slovenija izjema, če Slovenci in Slovenke tako radi plešemo.
Več na www.salsoteca.si