Niko Kljun zapustili plesalci skupine Artifex in odšli na svoje

Artifex gredo na svoje, stroške najetega prostora pa zaenkrat financirata Trkaj in Damjan Jovič.

Kar nekaj časa se je namigovalo, da si želijo plesalci skupine Artifex, ki so uspešno nastopili v šovu Slovenija ima talent, odplesati na svoje. To se je res zgodilo in drugi teden fantje z Žigo Mlakarjem na čelu odpirajo vrata nove plesne šole, ki so jo poimenovali kar Artifex.

Skupina Artifex na šovu Slovenija ima talent.
Spodbudo pa jim je dal glasbeni producent Damjan Jovič, ki je pred leti podobno zgodbo osamosvajanja izpeljal z Anžetom Škrubetom in skupino Maestro. "S fanti sem se spoznal maja in pojamrali so mi, da jim plesna šola, v kateri delajo, omejuje njihov razvoj. Predlagal sem jim, da naj gredo na svoje, da nima smisla, da njihov talent nekdo izkorišča. Žiga Mlakar ni hotel takoj stran iz Bolera, a ko sem mu malo razložil, kako jaz vidim življenje, da gre za dober vibe, mu je naredil klik v glavi. Tako sem skupaj z reperjem Trkajem najel plesno dvorano v izmeri 230 kvadratnih metrov na Šmartinski v Ljubljani in z jesenjo začenjamo. To bo postal nekakšen kreativen center v BTC-ju, kjer se bo počelo še marsikaj in ne samo Artifexova plesna šola. Prepričan sem, da je uspeh možen samo v povezovanju med ljudmi. V to ste se lahko prepričali z zgodbo o Maestru. Fantje so uspešni, ker smo se med seboj povezali tako glasbeniki, producenti kot plesalci. Nikakor ne želimo nobenih zamer, in kot vem, so se fantje razšli z Bolerom mirno. Ampak če bo kaj dirty …, ne pozabit, da sem iz Šiške hahaha," je za naš portal komentiral glasbeni producent Damjan Jovič, iniciator samostojne Artifexove poti.
Glasbeni producent Damjan Jovič bo po Maestru poskusil še z Artifexom.
Ekipa Artifexa je v teh dneh še na plesnem izobraževanju v Los Angelesu in odhod na svoje je komentiral eden od plesalcev, in sicer Miha Furlan, ki pa bo svoje znanje delil še vedno na PŠ Urška, kjer je prevzel vodenje hiphopa po Azri Selimanovič. "Letosnjo sezono bom učil v Urški tako kot sem jim konec lanske sezone tudi obljubil tako da se to ne bo spremenilo. Učil bom tekmovalne skupine in sicer pionirsko, mladinsko, člansko. V Artifexu bom pa v letošnji sezoni pomagal predvsem pri organizaciji, vodstvu, tekmoval bom za to plesno šolo, odvodil tudi kaksen trening (open class, nadomešćanje), v glavnem vse kar se tiče naše nove plesne šole, ker vsi vedo, da je v skupini Artifex sedem ustanovitvenih članov in prav vsi se bomo trudili, da bo naša plesna šola omogočala svojim plesalcem res samo najboljšo kvaliteto. Zavedamo se, da bo potrebno trdo delat in "držat" skupaj. Jaz sem v Bolero prišel samo zaradi Žigata, ker do Bolera nimam nobene čustvene navezanosti. Žiga pa je definitivno eden najboljših slovenskih koreografov in plesalcev in če njega ni več v Boleru, ne vidim več prostora, da bi jaz tam lahko še napredoval. Je pa bila definitivno podlaga, da odhajamo na svoje tudi to, da enostavno različne šole, kjer smo delovali niso nikakor mogle sprejet tega, da smo se fantje iz različnih plesnih šol dali na "kup" in delali skupaj dobre točke. Tudi kot skupina smo napredovali. Zato smo se odločili, da gremo na svoje in neomejeno ustvarjamo in delamo na ljudeh in jim omogočamo kar je najboljše za njih. Definitivno si pa ne bomo dovolili, da se bo našim plesalcem dogajalo to, kar se je na žalost dogajalo nam in se bomo za njih trudili na vse možne načine. Vemo, da bo težko, da bodo "polena" letela iz vseh strani, ampak smo prepričani, da bo našo voljo težko zrušti."
Miha Furlan je večkratni državni, evropski in svetovni prvak.
Odhod Artifexa iz Bolera pa je za naš portal komentirala tudi slovenska ambasadorka plesa, plesalka koreografinja, pedagoginja in družabnica Plesne šole Bolero Nika Kljun, ki se je v Slovenijo vrnila prav te dni. V plesnih krogih so prepričani, da je njena ad hoc vrnitev iz Los Angelesa prav posledica hiphoperskega dogajanja na Boleru. "Vsako leto se vrnem ob začetku plesne sezone v Slovenijo, če je to le mogoče. Kot družabnica Bolera vedno mislim na našo plesno šolo, kjer imamo vsako leto ob koncu meseca avgusta tudi prirave za vse plesne pedagoge. Z vodstvom Bolera smo tudi to leto naredili plan delovanja plesne šole na vseh področjih, tako rekreativnem kot tekmovalnem področju. Vsi se  že veselimo nove, še boljše sezone, odličnega in pozitivnega teama, novosti, svež veter pa tudi mora kdaj popihati. Smo kvalitetna plesna šola s petindvajset-letnimi izkušnjami, svetovnimi uspehi in odličnimi plesalci. Moje pedagoško in trenersko deloj je več kot očitno obrodilo sadove,  nekatere člane Artifex skupine sem pričela trenirati pri njihovih osmih letih. Poslovnosti pa se bo fantom še treba naučiti, saj so  za dobro vodenje plesne šole potrebne večletne pedagoške in poslovne izkušnje tero sebnostna stabilnost trenerjev in pedagogev.  Ponosna bom na njih, če bodo šli po moji poti in vzgojili svojo generacijo plesalcev od cicibanov do vrhunskih plesalcev, žalostno pa bo, če se bo zgodba izpred nekaj let podobne fantovske skupine ponovila. Veliko dobrih plesalcev je danes plesno izgubljenih za vedno.Najlažje si je “izposoditi” najboljše plesalce in zablesteti v trenutnem soju luči."
Nika Kljun je navajena, da njeni plesalci preživijo poletja pri njej v Los Angelesu. Tokratno si bo zagotovo zapomnila.
Zanimivo je to, da je večina Artifexovih plesalcev prav to poletje preživelo na izobraževanju v Los Angelesu, nekateri so celo stanovali pri Niki Kljun in posneli reklamni videospot še v majicah pod blagovno znamko Bolero.
Bolerova letošnja zmagovita članska hip hop formacija Why Stop Now v koreografiji Žige Mlakarja. Ali je naslov že maja napovedoval odcepitev?
View Gallery 6 Photos