Nika Burazer & Jure Bergant. Zdravja in čim več skupinskih radosti, ščepec norosti in notranje mladosti!

Jure Bergant in Nika Burazer (foto: osebni arhiv)

Nika in Jure sta par zasebno, na parketu pa on pleše standard in latin, Nika pa jazz, šov, hip-hop.

Kakšno leto je za vama, kaj pravita?
Jure & Nika: Barbra, pozdravljena, leto 2020 je bilo res zanimivo leto. Midva sva ga doživljala razburkano, sicer vsak na svoj način, z vzponi in padci, pa vendarle skupaj z veliko ljubezni (smeh).
Nika: Začetek leta je bil zame zelo obetaven. Nastopala sem v beograjski areni z Natašo Bekvalac, v istem času tudi na največjih balkanskih MAC ‘awardsih’, s skupinami plesalcev plesne družine Libero smo se z zagonom pripravljali na festivale in tekmovanja ter celo rojstni dan sem uspela praznovati.
Jure: Jaz pa sem v leto 2020 vstopil z željo najti novo plesalko in znova stopiti na plesni parket. V tem času sem bil v procesu poskušanja s plesalkami, kar pa sem izkoristil tudi za poglabljanje svojih trenerskih sposobnosti. V plesnem centu Feniks smo se odlično pripravili na državno prvenstvo v standardnih plesih in bili v nizkem štartu za prihajajoča tekmovanja …

Nato pa se je vse zaprlo čez noč, a po čem si ga bosta zapomnila?
Jure & Nika: Ker so bila obdobja zaprtja v tem letu zelo dolga, se je težje spomniti polnih trenutkov. Nova realnost nam je prinesla veliko omejitev, sploh v svet plesa, športa in umetnosti. Poklic profesionalnih plesalcev in trenerjev temelji na socialnih stikih, tekmovanjih, dogodkih, projektih in izmenjavi energij plesalec-občinstvo ter trener-učenci. Priznati morava, da nama je v 2020 tega zelo primanjkovalo. Znašli smo se v časih, za katere si nismo predstavljali, da bodo obrnili naša življenja na glavo in vzpostavili nov sistem delovanja. Midva sva kljub vsemu skušala ostati pozitivna.
Manjkala pa je definitivno tudi kakšna dobra zabava (smeh).


Jure: Leto 2020 si bom zapomnil kot leto novih poznanstev in novih doživetij, ki si jih do zdaj sploh nisem predstavljal. Spoznal sem novo plesalko Luano in z njo osvojil vse naslove državnih prvakov Švice. Nikoli si nisem mislil, da bom nastopal na tujem državnem prvenstvu in ne na državnem prvenstvu Slovenije. Plesati za drugo državo je bilo zame popolnoma novo in vesel sem, da sem lahko to izkusil. Veliko novih situacij s pandemijo me je pripeljalo do tega, da sem moral poglobiti vase in ugotoviti, kaj želim v življenju, kakšni so moji cilji, potrebe in želje. Kaj je tisto, za kar je vredno živeti. Do tega trenutka si nisem vzel časa zastaviti si, tako težkih, pa vendar zelo pomembnih vprašanj. Ena od stvari, ki sem jih spoznal v tem času, je, da me ples po vseh teh letih še vedno fascinira s svojo zahtevnostjo, estetiko in poglobljenostjo v gibanje človeka. Poleg vsega naštetega pa me je to obdobje naučilo, kako se najbolje znajti v dani situaciji. Velikokrat v letošnjem letu smo bili postavljeni v trenutke, ko nismo imeli veliko možnosti in smo se morali znajti na svoj način. Sam sem imel srečo, da sem se vpisal v izobraževanje za učitelja plesa, kar me je dodatno navdihnilo za raziskovanje trenerskih voda in raziskovanje nadaljnjih plesnih gibov.
Nika: Jaz si bom leto zapomnila po velikem ustvarjanju in predvsem poglabljanju vase. Svojo kreativo sem izražala tudi na drugih področjih, ki me zanimajo in so lepa dopolnitev mojemu plesnemu življenju. S prijateljico Karin Putrih sva ustvarili skupni znamko pod imenom The Grow, ki je bila navdihnjena z japonskim konceptom Ikigai, ki pomeni razlog za življenje in zajema področja meditacije, joge ter aspekte celostnega pristopa za boljše življenje. Zdaj vidim, da nas delo in zunanji dražljaji, ki smo jih bili vajeni, resnično ne definirajo. V času zaprtja sem bila primorana navezati stik s seboj in obnoviti nekatere odnose, še najbolj pa odnos s sabo. To vidim kot velik plus, ki mi bo pomagal pri nadaljnjih odločitvah v življenju. S pridobljenim znanjem in novimi interesi zunaj plesnega sveta pa se mi zdi, da prav zaradi tega ples zdaj dojemam na nov, drugačen način in še bolj uživam v njem. Učim se sprejemati nestabilnosti življenja in v tem iskati pozitivne plati. Prav tako kot Jure pa dokončujem izobraževanje za plesnega trenerja.

Jure & Nika: No … leto 2020 je pa tudi v znamenju novega ljubezenskega para na slovenski plesni sceni (smeh). Lep spomin na usklajevanje urnikov za prvo skupno morje, do skupnih žurov sicer še nisva uspela priti, sva pa v vsem tem času gradila na najinem odnosu. Sploh nimava občutka, da se je vse to dogajalo istega leta …

(foto: osebni arhiv)

Kaj pa želita plesnim kolegom, sebi?
Ker smo bili v letu 2020 prikrajšani za vse vrste druženj, želiva vsem svojim plesnim prijateljem v prihajajočem letu poleg zdravja čim več skupinskih radosti, ščepec norosti in notranje mladosti. Vsem plesnim šolam želiva čim hitrejše okrevanje, saj prazne plesne dvorane komaj čakajo, da znova zaživijo. Midva pa si želiva vstopiti v novo leto motivirana, svobodna in zdrava, vse ostalo bo že prišlo. Imava že veliko novih idej in veseliva se njihovih realizacij. Hvaležna sva, da imava drug drugega, družino in ozek krog prijateljev, saj so prav odnosi tisti, zaradi katerih je bilo leto 2020 sladko kljub koroni.