Nekaj več se bo zgodilo prihodnji teden v Mariboru

Taro Bohak in Alena Lesjaka čaka nastop pred domačo publiko.

Vsako leto decembra se v tradicionalno prednovoletno vzdušje v mestu ob Dravi pomeša veliko plesno tekmovanje Maribor Open, ki ga organizira PK Pingi z zakoncema Alenko in Brankom Bohakom na čelu. Letošnji slet plesnih parov v standardnih in latinskoameriških plesih bo že dvanajsti po vrsti, zgodil pa se bo med 10. in 12. decembrom v dvorani Tabor.

Branko in Alenka Bohak bosta s PK Pingi in kopico staršev organizirala že dvanajsti plesni turnir Maribor Open 2010.
Alenka Bohak pa se spominja skromnih začetkov, ki segajo kar dvajset let nazaj. "Približno pred dvajsetimi leti smo kot mlad klub organizirali v mariborski dvorani Tabor POKAL SLOVENIJE. Interes mladine je bil tiste čase zelo velik, plesne tečaje je obiskovalo veliko otrok in mladine, izmed katerih so se številni odločili ples vzeti kot šport in se z njim resno ukvarjati. Interes je bil velik tudi pri gledalcih, saj je takrat dvorana Tabor "pokala" po šivih. Več kot 3000 gledalcev je bilo v dvorani, več kot 200 jih je moralo ostati zunaj. Pokala Slovenije so se udeležili najboljši slovenski plesni pari – 120 parov, od tega 40 iz Pingija. Kot organizatorji smo se dokazovali z organizacijo državnih prvenstev pa svetovnega prvenstva za starejše mladince. Nato pa se je porodila ideja o "nekaj več", kar bi pritegnilo širši krog plesnih parov, ne samo slovenskih ali pa svetovnih prvenstev, ko lahko sodelujeta samo po dva iz vsake države. Tako smo leta 1999 organizirali naš prvi Maribor Open. Tekmovanja se je udeležilo okoli 200 parov. Kot zanimivost naj poudarim, da je takrat nastopil Italijan Francesco Paris, blestel je kot starejši mladinec. Francesko prihaja v Maribor tudi letos in bo plesal pod izraelsko zastavo."
Michele Albigese in Naja Dolenc se veselita nastopa na domačem parketu.
Tekmovanje je seveda z leti raslo in krepila se je tudi sodniška ekipa. "Od dvanajst sodnikov smo prišli na štiriindvajset, od dveh na tri dni, od 200 parov na več kot 400 parov (rok prijave še ni potekel), od 12 držav na 29 sodelujočih držav. Sodniki bodo sodili v sodniških panelih po 11 oziroma za člane in seniorje po 13 sodnikov iz 13-ih držav. Med Slovenci bodo Barbara Nagode Ambrož, Franjo Kozar, Niko Basarič, Fredi Novak, Verena Šulek."
Barbara Nagode Ambrož bo ena od slovenskih sodnic na mednarodnem turnirju Maribor Open.
Letošnja novost pa so tekmovanja v seniorskih razredih, letos celo v razredu Seniorji III – nova disciplina, ki jo imajo organizatorji l prvič na programu, kar pomeni, da so plesalci stari več kot 55 let. Med tekmovalci bodo kar pari s same špice rang lestvice recimo prvi, pa tretji, šesti in seveda naša zakonca, Vitam in Barbara Kodelja, aktualna državna prvaka v standardnih plesih. Alenka bo s svojo ekipo iz PK Pingi, skupaj s starši plesalcev in plesalk, poskrbela za atraktivno tekmovanje.
Zakonca Barbara in Vitam Kodelja živita v Berlinu, a plešeta za Slovenijo. Nastopila bosta med seniorji III.

"Tekmovanje ponuja najprej lepo okrašeno dvorano, na vzdolžni steni ob plesišču je velika slika Maribora, da imaš občutek, da stojiš sredi Grajskega trga. Pod sliko bo oder za sodnike in vodstvo turnirja, veliko plesišče, ki je potrebno za tako veliko število parov oziroma za takšen rang tekmovanja, dobro ozvočenje in dobra glasba, za katero skrbi Vihren Benev iz Bolgarije, dobra osvetlitev parketa, ki daje plesalcem posebno vzdušje, mize okoli plesišča, dovolj garderob za plesne pare, v dvorani razstavljajo in ponujajo vse za ples Gigadance iz Maribora, Martin Dihlmann iz Nemčije, Čevljarstvo Peta iz Ljubljane."

Tekmovanje ima seveda tudi nagradni fond v vrednosti 3000 evrov, in sicer je ta namenjen finalistom IDSF Open v latinu in standardu. 
Sobotni večerni del prireditve bo v znamenju latinskoameriških plesov. Na IDSF tekmi bodo nastopili Charles Guillaume Schmitt in Elena Salikhova iz Francije, sta deveta na rang lestvici, pa Ferdinando Iannacone in Yulia Musikhina iz Nemčije, prav tako iz Nemčije je prijavljen par Marius Andrei Balan in Nina Bezzubova. V standardnih plesih pa prihajata iz Rusije Ivan Novikov in Margarita Klimenko ter italijanski par Francesco Galuppo in Debora Pacini. Seveda ne bodo manjkali niti naši pari.
Gal Mlaker in Lana Zagorac ter njuna klubska kolega …
"Plesni klub Pingi Maribor bo zastopalo 13 plesnih parov, in sicer v vseh starostnih kategorijah. Tine Kranjc in Saša Ul sta državna prvaka v ST plesih med starejšimi mladinci, ki se bosta potegovala za čim boljšo uvrstitev v kategoriji starejših mladincev, Michele Albigese in Naja Dolenc, državna prvaka v standardnih plesih in kombinaciji desetih plesov, sicer 9. uvrščena na svetovnem prvenstvu med mladinci v desetih plesih, ki tudi letos tekmujeta med mladinci in sta lanskoletna vice prvaka v kombinaciji med mladinci na tekmovanju Maribor Open, Marcel Vodenik in Giovanna Gabriela Klarič, podprvaka v desetih plesih, ki lani še nista plesala skupaj, zato bo to njun prvi MB OPEN. Žiga Tantegel in Nuša Črnko sta podrprvaka v standardnih plesih, lanska dobitnika bronaste medalje na Maribor Open med mlajšimi mladinci, Gal Mlaker in Lana Zagorac,finalista državnih prvenstev med mlajšimi mladinci in lanskoletnega tekmovanja Maribor Open med pionirji, ki si tudi letos obetata uvrstitev v finale, Domen Romih in Neli Čadej, bronasta med pionirji na državnem prvenstvu v standardnih plesih, Alen Lesjak in Tara Bohak, finalista državnih prvenstev med člani, sicer lanskoletna zmagovalca tekmovanja Rising Stars v standardnih plesih na tekmovanju Maribor Open pa finalisti državnih prvenstev, člani državne reprezentance: Matic Fras in Saša Rataj, Dejan Kotnik in Urška Balažic, Boštjan Lemež in Ana Gerečnik, ki plešejo med starejšimi mladinci, in drugi Pingijevi plesni pari; Aleš Kosič in Tamara Filipič med člani, Gregor Gregorinčič in Sara Seršen med mlajšimi mladinci ter Timotej Strlič in Patricija Kotnik med pionirji."
… Tine Kranjc in Saša Ul upajo na odlične uvrstitve na turnirju.
Sobotno tekmovanje bo odprl župan mesta Maribor Franc Kangler, Mestna občina je namreč tudi častna pokroviteljica in sponzor prireditve. Gost nedeljskega večera pa bo Boštjan Bračič, ki bo predstavil svojo novo pesem.
"Najbolj si želimo, da na tekmovanje pride čim več parov, drugič pa, da bi te odlične plesne pare prišlo gledat čim več gledalcev. Turnir tako visokega ranga, kjer sta več edino evropsko in svetovno prvenstvo, kjer se tri dni za naslove najboljših potegujejo plesni pari v vseh starostnih kategorijah, ki jih poznamo, si zasluži, da je dvorana nabito polna. Zato ste vabljeni, da si rezervirate vstopnice na info@pk-pingi.si," je zaključila Alenka Bohak

View Gallery 7 Photos