Nastja Bremec in Michal Rynia kot vedno odlično zasnovala Plesno poletje

Michal in Nastja, gonilni plesni sili Plesnega poletja. (Foto: Davide Blasini)

Letošnje 14. Plesno poletje, ki že vsa let poteka v Šempetru pri Gorici, je bilo terminsko nekoliko premaknjeno, začelo se je  v nedeljo, 14. avgusta, v dvoranah Srednje Biotehniške šole Šempeter, končalo pa s koreografskimi utrinki v soboto, 20. avgusta, na platoju Bevkovega trga ob promenadnem centru Nove Gorice. Vse te dni se je dogajalo mednarodno plesno prizorišče mladih na celodnevnih delavnicah, ki so jih vodili tako naši kot svetovno znani pedagogi. Prišlo je 120 tečajnikov, največ iz Slovenije in Italije, pa tudi iz Hrvaške, Nemčije, Avstrije, Francije … Prostori omenjene šole so pravi raj za mlade plesalce, saj je na enem mestu poskrbljeno za vse: prenočišče, naravno in izbrano hrano, so tudi terase in platoji za oddih ter druženje, nedaleč pa prijazno mesto, tudi dober sladoled. Mladi plesalci se največkrat zadržujejo v ali ob zelenju šolskega poslopja, sicer pa mnogi med njimi kar tekoče prehajajo iz delavnice v delavnico, ki se začnejo ob 9. uri in končajo ob 20.30.

Petar Đorčevski … (foto: Aneja & Nastja Črnigoj)
Vadba se tako kot vedno začne s klasičnim baletom, ki ga je tudi letos vodil ljubljanski baletni solist Petar Đorčevski, potem je sledil modern pod vodstvom Nastje Bremec in Michala Rynie/N&M Company, tudi modern s prizvokom jazza ob Kate Jablonski (ZDA), sodobna plesna delavnica Maše Kolar (Hrvaška) in kar pet različic popularnega hip-hopa, ko so se mladi vneto urili pod vodstvom hip-hop pedagogov: Ole Papior (Poljska), Anthonyja Leeja (ZDA), Mihe Furlana in EZ Twins (Slo), pa otroška skupina ob domačinki Tjaši Bucik.
Odprtje Plesnega poletja (foto: Aneja & Nastja Črnigoj)
Otvoritvena svečanost na Bevkovem trgu v središču Šempetra je bila načrtovana že za ponedeljek, 16., vendar tudi prestavljena na torek, ko so na srečo vsi vestno sledili vremenskim napovedim in pravočasno ukrepali. Prijetno plesno vzdušje na planem in predstavitev letošnjih plesnih pedagogov je še dodatno popestril nastop mladih plesalcev M&N Company, sledila je plesna igralnica, dogodek pa vodila in  zabavala vokalistka, manekenka, lepotica, skratka mladenka neštetih talentov, Maja Rogelja, ter kitarist in kantavtor Matija Bolčina.
… Kate Jablonski … (foto: Aneja & Nastja Črnigoj)
Večerni program v sredo, 16., je bil rezerviran za mlade plesalce in njihove plesne stvaritve. Prijavljenih jih je bilo osem, ki so se opogumili in  zaplesali svoje razigrane miniature, najboljše pa je nagradila žirija pedagogov s tremi nagradami, ki so jih prejeli: hiphoperki Aneja Ljubič & Lija Mozetič (prva nagrada in ´open card´ ali prost vstop na vse plesne delavnice za novo Plesno poletje; dvanajstletni Edoardo Commelo ( druga nagrada v zvrsti modern in dva brezplačna vstopa na delavnici po izbiri);  hiphoperja Jan Paveo in Žan Roj (tretja nagrada in en prost vstop na izbirno plesno delavnico).
… Tjaša Bucik … (foto: Aneja & Nastja Črnigoj)
Za petek, 19., pa je bil letos načrtovan poseben dogodek, ko sta v popoldanskem času potekala ´open class´ ter avdicija pod vodstvom Michaela Poglianija za MP3 Project, triletno izobraževanje v Vidmu in Rimu, izbrani pa trije plesalci. Tudi Kate Jablonski je podelila eno štipendijo za svojo poletno plesno šolo v Chicagu, kdo od izbranih bo tja odpotoval, pa je še odvisno od drugih obveznosti in možnih odločitev.
… Maša Kolar … (foto: Davide Blasini)
Veliki in vsakoletni šempetrski plesni dogodek sledi ob zaključku Plesnega poletja z javnim nastopom na velikem odru, letos je tako kot lani bil znova izbran Bevkov trg ob promenadi v središču Nove Gorice, ki je bil povsem oblegan z gledalci. (Kakšen sladoled imajo! Dve njihovi veliki kepici za enako ceno kot ena povprečna ljubljanska / 1,10 evra, okus pa carski!). Celotno plesno dogajanje je vodil Peter Szabo, napovedoval, pohvalil, tudi izrekel kako pikro, zabavno in seveda več kot aktualno za ta naš čas. Plesna tla in oder pa, kot kaže, ne bodo dolgo zadostovali množičnim nastopom posamičnih skupin. Kate je morala svojo dinamično skupino plesalcev razdeliti kar na tri skupine, da je lahko njihov ples potekal še v okvirjih postavljenega odra. Nastja in Michal sta svoje tečajnike najprej simpatično strnila v gručo, potem pa  koreografijo popestrila z manjšimi skupinami, vhodi, izhodi in zamrznitvami, tako da so bili lahko še vsi na odru. Vsaka koreografija zase je bila odlično izvedena, največkrat ob popularnih glasbenih ritmih, mladi izvajalci pa nasmejani, zagnani, dali so čisto vse od sebe.
… Anthony Lee … (foto: Davide Blasini)
Program se je začel z baletno klasiko, ko je zadonela glasba Čajkovskega, baletna skupina pa kar ubrano zavela Cvetlični valček iz baleta Trnuljčica, seveda v prirejeni koreografiji Petra Đorčevskega. Nekaj posebnega je bila tudi glasba, na katero je sodobno slikovito in povezovalno zaplesala skupina Maše Kolar ter v ritmu vživeto sledila meditativni glasbi vzhoda: Bachar Mar-Khalifé-Ya Nas.
… Tjaša Bucik … (foto: Davide Blasini)
Potem so sledile skupinske atrakcije hip-hopa. Največ navdušenja je požela simpatična otroška hip-hop druščina v koreografiji Tjaše Bucik, kjer so se fantje že izpostavljali v akrobacijah. Ola Papior je odpotovala pred nastopom, njena skupina pa neutrudno vadila tudi brez nje, prav tako drzno nastopila ob elektronskih glasbenih vibracijah in v bojevitih afirmacijah.
… Miha Furlan … (foto: Davide Blasini)
Miha Furlan prihaja iz Postojne, tu se ga spominjajo, kako je še pred nekaj leti kot njihov tečajnik poplesaval na Plesnih poletjih, tokrat pa se predstavil s svojo skupino, ki jo je korakoma postavljal na oder, da bi v hip in hop ritmu noge poskakovale, kot bi bile na gumicah, mladost pa samozavestno zaplesala svoj priljubljeni ritem hitrih premikov in preobratov.
… EZtwins … (foto: Aneja & Nastja Črnigoj)
Enej & Žiga Jurčič/EZtwins nista nič manj spodbujala svojih plesalcev v ritmu prekinjenih plesnih sosledij in odsekanih vzgibov. Anthony Lee je zaplesal kar s svojimi izbranci, začel premišljeno s pogledi nekam daleč, in ko mu slediš v teh izbrušenih gibih, dobiš vtis, da njegov hip-hop ni le premetavka hitrosti in odsekanih linearnih premikov, ampak napeta in premišljena zgodba, ko on, plesalec, ve, kaj želi, in zavestno premišljuje; in je vsak njegov zastoj novi vdih, nova misel, ki jo izpisujeta gib in jasni pogled njegovih zamišljenih oči. Na vseh omenjenih hip-hop nastopih so koreografske formacije največkrat zaplesali isti plesalci, med njimi pa je v prvi vrsti in vseskozi ´razturala´ hiphoperka Nina Ukmar iz Ajdovščine. 
… Anthony Lee … (foto: Davide Blasini)

S skupino Anthonyja Leeja se je končal prvi del nastopa, v drugem delu in po kratkem odmoru (dobrodošli čas za osvežilni sladoled) so se potrudili še pedagogi ter se predstavili s svojimi koreografskimi soli in dueti.
Plesni večer učiteljev je v mladostni liriki in obleki zelene pomladi odprla Tjaša, ki se je letos vidno predala plesu, tudi v različnih skupinah polnokrvno plesno zaživela, izstopala pa še s svojo plemiško belino kože, edina konkurentka njej, belopolti princesi, je bila le še Nastja, vsi drugi pa že dopustniško in sončno porjaveli.
… Michal&Nastja … (foto: Davide Blasini)
Nastja in Michal sta zaplesala svoj novi duet, koreografski utrinek iz svojega projekta Zarota tišine, ki nastaja v koprodukciji SNG Nova Gorica, ga zrelo povezovala in spletala z novimi partnerskimi oblikami na glasbo Olafur Arnalds, Sleeping at last / The Cranberries, tudi zaživela v novi barvi medsebojnega odnosa, dopolnila pa z nekaj akrobatskimi prvinami. Zakaj in kaj akrobatika pomeni za projekt, prav gotovo sledi odgovor na odru ob premieri 3. novembra v Novi Gorici.
… Kate Jablonski … (foto: Davide Blasini)

V enaki dinamiki moderna in jazza, kot so zaplesali njeni učenci, je Kate zavela svoj vihravi ples po odru , njeno nasprotje pa je bil Mašin meditativni nastop sodobnih razpotegnjenih linij, globokih pozicij in drsnih oblik. Da so največ glasnih vzklikov poželi učitelji hip-hopa, je prav gotovo razumljivo glede na zasvojenost mladih s pouličnim plesom. Ko je zaplesal njihov Miha in sta v duetu zaplesala še njihova EZtwins, je zavladalo navdušenje, ki se je samo še stopnjevalo, ko se je duetu EZtwins pridružil še Anthony, in to je bil šov, ki ga težko zaslediš na zaslonih, zabavni ples treh moških in treh klobukov.
… Daša Grgič … (foto: Davide Blasini)
Plesni oder je bil odprt tudi za tiste, ki tokrat niso učili, vendar pa bili na kakršenkoli način te dni povezani s Plesnim poletjem. Ena teh je prav gotovo Daša Grgič, vestna sodelavka Plesnega poletja, ki je predstavila koreografski odlomek iz svoje zadnje predstave DIH.respiro, kjer se stara glasba in sodobni ples srečata ob dihu. Predstava je nastala za festival Wunderkammer v sodelovanju s SSG Trst, po idejni zasnovi in v Dašini koreografiji ter ob spremljavi glasbenice Paole Erdas na klavir čembalu, premiera je bila letošnjega aprila. No, na odru v Novi Gorici je Daša zaplesala zanjo značilni ženski plesni dih na posneto glasbo Phlipa Glassa. Njena predstava je že povabljena na glasbeni festival de Namur v Belgiji, načrtujejo še nastop na Internacionalnem glasbenem festivalu v Beogradu, sledijo začrtana gostovanja v Muzeju baroka Šmarje pri Jelšah in v Novi Gorici. S svojo drugo, nagrajeno predstavo pred tremi leti, Bodyun Titled, je Daša še vedno vabljena na mednarodne festivale, februarja drugo leto bo to Kanada in tamkajšnji Expanse festival, kjer bo vodila še delavnico ´body identity´.
… Željko Božič in Miljan Nojič … (foto: Vanja Colja)
Posebno presenečenje sta pripravila učitelja, plesalca in koreografa, Željko Božić in Miljan Nojić, v osemminutnem odlomku iz predstave Sanjska služba, ki bo premiero uzrla 6. oktobra v Ta hudem abonmaju v Cankarjevem domu Ljubljana, v predstavi kartonske embalaže, pouličnega plesa, hip-hopa, popinga in locinga … Odlomek je stekel v kreaciji tišine in ritma dveh plesnih teles, bil tudi duhovito, inovativno in  konceptualno zasnovan, skratka uživali smo in se nasmejali.
… Petar Đorčevski in Rita Pollacchi … (foto: Davide Blasini)
Pestro in odlično zasnovan ta poletni plesni program sta poetično zaključila Petar Đorčevski in Rita Pollacchi, ljubljanska baletna solista z duetom iz predstave Meso srca koreografskega tandema Rosana Hribar & Gregor Luštek, na glasbo S. V. Rahmaninova.
… se vidimo prihodnje poletje. (foto: Vanja Colja)
Na Poletni plesni šoli v Šempetru vedno poskrbijo za strokovnost, izobraževanje in veselo plesno vzdušje, tudi ponudijo domačnost in mednarodno uveljavljene pedagoge, letos pa je ravno njim bilo namenjeno še posebno presenečenje. Za tovrstno in še eno presenečenje sta poskrbeli plesalki, likovnici in študentki umetnostne zgodovine na ljubljanski filozofski fakulteti, Aneja in Nastja Črnigoj, ko sta za vsakega učitelja 14. Plesnega poletja izdelali portret in ga okvirili, prej pa jih še mimogrede fotografirali, zadeli pa tako, da ni bilo dvoma, kdo je kdo. Ob tolikšnem dogajanju in presenečenjih ni nenavadno, da se kar sledi mladim plesalcem iz leta v leto, tudi njihovemu plesnemu napredovanju, in da se tudi učitelji tako radi vedno znova vračajo v Šempeter pri Gorici na Plesno poletje, če je le možno.

View Gallery 17 Photos