Našli smo mobilni plesni studio. Še vedno je na dvorišču tovarne Trimo!

Plesalci po zmanjšanju sredstev še brez že plačanega vadbenega prostora. (Foto: Via Negativa)

V enem od prejšnjih člankov https://www.paradaplesa.si/?Id=360_stopinj&View=novica&novicaID=2617 sem pisala o poizvedbi, kam se je skril montažni vadbeni studio, ki je bil nabavljen pred dobrima dvema letoma in so se z njim pohvalili na odprtju prostorov Centra sodobnih plesnih umetnosti na Zaloški v Ljubljani. Montažni objekt smo našli, pravzaprav se nikamor ni niti premaknil in že dobri dve leti čaka na prevzem na dvorišču tovarne Trimo v Trebnjem. Odgovore na naša vprašanja nam je posredovalo ministrstvo za kulturo. A gremo po vrsti.

Odprtje Centra sodobnih plesnih umetnosti, ki je deloval samo dva meseca. Tedanji v.d. direktor Igor Teršar, nekdanja predsednica Društva za sodobni ples Bara Kolenc, koreograf in vodja skupine EnKnap Iztok Kovač in tedanji minister Vladimir Žekš.
Ideja o nakupu vadbenega prostora je zrasla vzporedno s Centrom sodobnih plesnih umetnosti, ki se je odprl tako rekoč zadnji dan, preden je padla tedanja vlada, v kateri je bila ministrica za kulturo Majda Širca. Širca je na hitro podpisala dokument o ustanovitvi Centra (julij 2011), katerega v.d. je najprej postal Igor Teršar, še vedno aktualni direktor Javnega sklada za kulturne dejavnosti, in za njim kot v.d. koreograf, pedagog in plesalec Matjaž Farič. "Montažni objekt – plesni studio je bil kupljen s pogodbo med CSPU (Center sodobnih plesnih umetnosti) in Trimo Investment, d.d. z dne 18.11.2011. Cena montažnega studia je bila 135.121,53 EUR.  Sredstva je Ministrstvo za kulturo CSPU zagotovili z odločbo. CSPU je sam izvedel postopek naročila in nakup."
Igor Teršar, nekdanji v.d.centra, na odprtju.
Ministrstvo je posredovalo tudi precej natančen opis objekta, ki je velik 20 m x 9 m, višina 4 m, 8 x kontejner 30′, toplotno izoliran, ima sanitarije, tuše, garderobe, možnost ogrevanja, skratka precej odličen vadbeni prostor. Nima pa seveda zemljišča, kamor bi ga lahko postavili.
Plesalci sodobnega plesa so se razveselili svojega centra. A veselje ni trajalo dolgo.
Intenzivno se je o možnosti postavitve govorilo v času EPK-ja Maribor Evropska prestolnica kulture in je bil po navedbah Mojce Kasjak, zdajšnje mestne svetnice Mestne občine Maribor in tedanje članice komisije v ustanavljanju Centra, studio planiran za postavitev v Mariboru."Od začetka celotnega procesa sem bila zraven. Bila sem namreč v komisiji pri ustanavljanju CSPU in v procesu institucionalizacije sodobnega plesa in res je Ministrstvo za kulturo kupilo mobilni studio in res bi moral v okviru EPK 2012 pristati v Mariboru. A žal se to ni zgodilo, čeprav je bila celotna logistika urejena, denar in celo volja je bila s strani Aleša Štegra, tedanjega direktorja za uprizoritvene v okviru Maribora 2012. Veliko sestankov, dela, priprave pogodb, zato, da ni bilo nič iz tega… še do  sedaj ni znano, kdo je v ozadju zaustavljal zadeve. Tedanji v.d. direktor CSPU je bil g. Teršar in je tej ideji bil zelo naklonjen. Kaj se je pa dogajalo na Ministrstvu pa žal ne vem. Najprej smo se dogovarjali z Mojco Jan Zoran, ki je idejo podpirala, kasneje pa ni bila več za to odgovorna. Kadarkoli pa sem zahtevala odgovore od ostalih odgovornih, pa so žal bili nedosegljivi. Tudi s Faričem, ki je bil kasneje direktor tega centra smo potem nadaljevali pogovore. Sestankovali, iskali rešitve, na koncu na koncu scena niti v Ljubljani niti v Mariboru ni imela nič od tega. Studio je pa bil planiran na lokaciji v centru mesta, lokacija nekdanje restavracije Center na Prešernovi, kjer so podzemne garaže. Na tem platoju. Plesna izba Maribor bi morala biti upravitelj tega prostora. V okviru svojega rezidenčnega programa za profesionalne plesalce, kjer vsako leto gostimo veliko tujih umetnikov, bi takšen večji studio bil zelo dobrodošel. Omogočili pa bi uporabo plesnega studia tudi ostalim uporabnikom," je pojasnila Mojca, ki je upravičeno ogorčena nad nerealizacijo in se sprašuje, kje je sedaj studio.
Mojca Kasjak je ogorčena, ker se ni realizirala dogovorjena postavitev vadbenega objekta.
Na ministrstvu odgovarjajo: "O možnosti namestitve studia v Mariboru za časa EPK se je dogovarjal najprej v.d. direktorja Igor Teršar in kasneje v.d. direktorja Matjaž Farič. Za časa njunega mandata še niso bile razčiščene vse tehnične podrobnosti, ki bi omogočale varno in brezhibno namestitev studia. Po odstopu M.Fariča pa se je že začel postopek ukinjanja CSPU, tako da nadaljnji dogovori niso več bili smiselni. Studio je na lokaciji Trimo d.d. v Trebnjah." Center za sodobne plesne umetnosti sta po dveh mesecih (ne)delovanja ukinila vlada Janeza Janše in tedanji minister za kulturo Žiga Turk. Matjaž Farič je za naš portal komentiral: "Takratna vlada ni imela nobenega posluha, stalno je nagajala, ni bilo sklenjenih pogodb z nami, želeli so, da delamo brezplačno oziroma kar na črno. Stalni izgovori, da se nič ne da. Ampak kot vidim sedaj, ko je te prostore ministrstvo za kulturo dalo ministrstvu za notranje zadeve, se očitno vse da. Mobilni studio pa bi bil za vse dobrodošel, saj vadbenih prostorov ni. Plesalci in koreografi najemamo drage prostore različnih plesnih šol."
Simbolna slika enega od Trimovih modulov.
In kakšna je nadaljnja usoda studia, če smo že ostali brez Centra za sodobne plesne umetnosti? "Od likvidacije CSPU so potekali različni dogovori glede postavitve montažnega studia CSPU. Zaradi velikosti kontejnerja je za namestitev potrebno gradbeno dovoljenje, kar dodatno otežuje iskanje lokacije. Trenutno obstaja nekaj možnosti, vendar konkretne oziroma dokončne rešitve zaenkrat še ni, "pojasnjujejo na ministrstvu za kulturo. Mogoče pa bi se lahko kar s Trimovci dogovorili, da na njihovem dvorišču vznikne nov plesni center. Trebnje, Let’s Dance!

View Gallery 6 Photos