Po Dragulje v živo v Moskvo. Iz slovenskega naslonjača

Dragulji v fotografiji Damirja Jusupova.

Kinematografi Cineplexx v Novem mestu, Kranju, Kopru in Celju v nedeljo, 19. januarja, ob 16. uri predvajajo Dragulje, najslavnejše baletno delo koreografa, plesalca in soustanovitelja New York City Balleta Georgeja Balanchina. Kinematografe Cineplexx poleg izjemne kvalitete slike in zvoka odlikuje tudi program, ki poleg svetovnih filmskih uspešnic vključuje tudi predvajanje baletnih in opernih predstav. V nedeljo se bodo tako v Cineplexxovi kinematografih zgodil vklop v živo na oder slovitega Bolšoj teatra iz Moskve. Kultno tako imenovano Veliko gledališče je leta 1776 ustanovila cesarica Katarina Velika, po svetu pa je deležno stalne pozornosti zaradi svojega programa in gostovanj. Tudi v Sloveniji smo ga že gostili, in sicer v okviru poletnega Ljubljana Festivala.

George Balanchine
George Balanchine (1904-1983) se je rodil v Sankt Peterburgu, vendar je zapustil rodno Rusijo. Nekaj časa je preživel v Parizu in Monte Carlu, dokler se ni za vedno preselil v New York. Tu je ustanovil baletno skupino New York City Ballet, ki še vedno obstaja. George Balanchine velja za enega najslavnejših baletnih koreografov 20. stoletja. Znan je bil predvsem po tem, da je znal glasbo izraziti skozi ples in da je tesno sodeloval z vodilnimi skladatelji svojega časa, kot je bil na primer Igor Stravinski. Dragulje je ustvaril za baletno skupino New York City Ballet, premierno so bili predstavljeni 13. aprila leta 1967.
Dragulji njujorškega baleta.
Sestavljeni so iz treh baletov, ki jih lahko uprizarjajo posamično ali v celoti. Posebnost pa je tudi v tem, da so plesalci oblečeni kot dragulji. Posebna je tudi glasba, ki seveda ustvari različna razpoloženja in razmišljanja. Smaragde je Balanchine ustvaril na glasbo Gabriela Fauréja in so poklon francoski eleganci, oblekam, parfumom ter romantiki in plesom iz 19. stoletja. Rubini so poklon sodelovanju med slavnim koreografom in Igorjem Stravinskim, Diamanti, ki jih je navdihnila glasba Petra Iljiča Čajkovskega, pa veličini imperialne Rusije in tradiciji tamkajšnjega baleta. Dragulji veljajo za najslavnejše delo tega izjemnega koreografa. Navdihnile so jih tudi bleščeče izložbe slovečih draguljarskih imen na Peti aveniji v New Yorku ter so poklon velemestom Parizu, Sankt Peterburgu in New Yorku in tamkajšnjim plesnim šolam. To odraža tudi glamurozna kostumografija, pod katero se je podpisala Balanchinova dolgoletna sodelavka Barbara Karinska. Kostumi so kot bleščeči dragoceni kamni in zgodovina pravi, da so bili nad njimi navdušeni celo pri slavni draguljarski hiši Van Cleef & Arpels.
Na odru Bolšoj teatra bodo v nedeljo, 19. januarja, stali najboljši plesalci te sezone. V Smaragdih dva solistična para: Ivan Aleksejev in Jevgenija Obrazova ter Vladislav Lantratov in Anna Tihomirova. V Rubinih Ekaterina Krisanova in Vjačeslav Lopatin, v Diamantih pa Semen Čidin in Olga Smirnova. Nastopila bosta tudi balet in orkester Bolšoj teatra pod dirigentskim vodstvom Pavla Sorokina. Režiser filma je Vincent Bataillon, producenta pa Pathé Live v sodelovanju z Bel Air Medio.
Cineplexx že napoveduje naslednji balet, in sicer Izgubljene iluzije, ustvarjene po istoimenskem romanu Honoréja de Balzaca, v koreografiji Alekseja Ratmanskega in po glasbi Leonida Desjatnikova. Na sporedu kinematografov Cineplexx bodo v nedeljo, 2. februarja.