Narodnozabavni rock že v polnem plesnem elementu

Ansambel Roka Žlindre in Kalamari pridno vadijo plesne korake v mešanici polke in rokenrola.

Pravzaprav je bilo kar majhno presenečenje, ko smo izvedeli, da bo koreografijo letošnjih predstavnikov na Evrosongu delala precej neznana oziroma še bolje nerazvpita koreografinja Saša Kozin. Anže Škrube je odpadel iz neznanih razlogov, kljub temu, da je kar hišni koreograf nacionalne televizije, čeprav mu nekateri z nacionalke kar malo zamerijo, da je sprejel vabilo komercialne televizije Pop TV in pripravil plesne točke za letošnje viktorje. A Anže ima dovolj dela s trenutnimi pripravami na državna prvenstva v modernih tekmovalnih stilih. Koreografinja Saša Kozin glede na svojo plesno biografijo ni neznanka na plesni sceni, samo ni se kaj preveč promovirala. Kot dolgoletna članica skupine razvpite Mojce Horvat, plesati je začela pri petih letih, je postala večkratna državna, evropska in svetovna prvakinja v šov plesih. Poleg jazz baleta je nekaj časa trenirala tudi step, pozneje pa se je odločila, da ne bo več tekmovala, in se bolj posvetila muzikalu. Zvrstili so se največji uspehi Mojce Horvat Sneguljčica in sedem palčkov, Pedenjped, Juri Muri v Afriki, Koko-medija, Zaljubljen v tri oranže. V zadnjem, Muzikal Broadway, pa Saša že ni več plesala, kot da bi slutila, da se pripravlja počasni potop največje slovenske koreografske nategunke. Saša je imela tudi precej nastopov za televizijske oddaje Slovenska popevka, Pri Jožovcu, plesala je v spotu Severine. Z ansamblom Roka Žlindre se je prvič srečala na snemanju televizijske oddaje Polka in valček leta 2007, in sicer so bili člani ansambla tekmovalci, Saša pa je plesala v uvodu in zaključku festivala. Beseda je dala besedo in pevka Barbara Ogorevc se je spomnila nanjo, ko so tuhtali, kdo bi bil pravšnji za letošnji pomembni odrski nastop.

Koreografinja in plesalka Saša Kozin v medijih ni bila preveč izpostavljena, po sodelovanju na letošnjem Evrosongu pa bo najbrž drugače.
Oba ansambla pridno trenira, in sicer vsaj dvakrat, včasih celo trikrat tedensko po tri ure, saj si vsi želijo pustiti čim boljši vtis in seveda najprej priti v finalni del tekmovanja. Na katere karte pa igra Saša? "V skladbi se prepletata dve zgodbi. Na eni strani imamo mlade, postavne člane, ki se ne dajo upreti zvokom harmonike, na drugi strani pa izkušene in z energijo nabite rockerje. Med njimi pa je brhka, mlada lepotička Barbara, ki očara marsikaterega moškega, vendar tokrat ne ve ravno, katerega bi izbrala, narodno-zabavnega Roka Ž. ali rockerja Pepija, člana Kalamarov. Katerega na koncu izbere, naj ostane skrivnost. Pri koreografiranju mi je bil glavni cilj, da se uskladita petje in koreografija, saj so se pevci v taki vlogi preizkusili prvič. Želela sem tudi, da pesem ne samo odpojejo, odigrajo in odplešejo, ampak jo tudi igralsko zaigrajo. V čast mi je bilo sodelovati z njimi, saj smo se odlično ujeli. Na začetku je bilo res težko uskladiti noge in glasilke. Sprva je bilo ogromno smeha, a na koncu se je že videl napredek. Največ dela sem naložila ravno Barbari in Pepiju, saj v tej zgodbi igrata glavno vlogo, ostali pa imajo srečo, da imajo stoječe mikrofone in se ne morejo premikati. Najtežje so se znašli v obratih, zato smo temu posvetili največ časa. Zelo pa me veseli, da zgodbo tudi obrazno dobro zaigrajo, saj je to privlačno predvsem za kamero." Kostumi bodo menda samo delno spremenjeni, drugače pa bo Saša vplivala samo toliko, da bodo ovratniki poravnani in čevlji sijoči.
Barbara Ogorevc in Rok Žlindra sta par tudi privatno, a v koreografski postavitvi narodnozavabnega rocka se mogoče Barbara odloči za rockerja Pepija.
Bo pa Ansamblu Roka Žlindre in Kalamarom Saša vsaj malo v pomoč tudi na dogodku samem, saj se je odločila, da odpotuje z njimi v Oslo in sodeluje na vseh vajah in generalkah. In če bo šlo tudi zdravstveno kaj narobe, bo Saša lahko s pridom uporabila znanje, ki ga pridobiva na zdravstveni fakulteti v Ljubljani, kamor hodi v drugi letnik rednega študija zdravstvene nege.