Naj živi 29. april, svetovni dan plesa!

Karima Mansour, egiptovska ustvarjalka na polju sodobnega plesa (foto: FB)

Vsako leto na današnji dan se vsi, ki se ukvarjamo s plesno umetnostjo, zavedamo pomembnosti 29. aprila. Je namreč mednarodni dan plesa, za katerega je zaslužen Slovenec dr. Henrik Neubauer, ki je leta 1980 v Varni v Bolgariji na sestanku Mednarodnega plesnega komiteja, katerega sekretar je bil, slišal za praznovanje mednarodnega dneva meteorologije.

Dr. Henrik Neubauer je zaslužen za mednarodni dan plesa.

"Takrat sem pomislil, zakaj ne bi imeli še mednarodnega dneva plesa. V Varni so se z mojim predlogom takoj vsi s predsednikom Jurijem Grigorovičem na čelu strinjali in izbrali smo 29. april, rojstni dan velikega baletnega reformatorja Jeana-Georgesa Noverrea, za ta naš dan. Potem je sledilo še prepričevanje Izvršnega sveta Mednarodnega gledališkega instituta, dokler nismo leta 1982 prvič proslavili ta dan. Proslavljanje se je širilo naprej in danes ga praznuje že res skoraj ves svet na vseh petih celinah, in to s plesom, kar je najpomembneje. Ob 30-letnici, leta 2010, sem bil povabljen v palačo Unesca, da ob takratni proslavi povem nekaj besed o nastanku tega dneva. Tudi to mi je bilo v veliko čast," je dr. Henrik Neubauer povedal v enem od intervjujev za Parado plesa.

Jean-Georges Noverre, čigar rojstni dan je postal praznik plesa.

Vsako leto je običaj, da se napiše tudi poslanica ob tem dnevu, in letošnjo, zelo obširno poslanico je napisala plesalka in koreografinja iz Egipta Karima Mansour, diplomantka London Contemporary Danse Company. Karima je bila gostja festivala Mesto žensk v Ljubljani leta 2015 s predstavo Nomadness, leta 2009 pa je vodila plesno delavnico. Torej sodobni slovenski plesni sceni kar znana ustvarjalka.

Madness na festivalu Mesto žensk (foto: Nada Žgank)

Dr. Henrik Neubauer, ki je pravkar praznoval 90. rojstni dan, jo je nekoliko skrajšal in prevedel za naš portal: "V začetku je bilo gibanje. Že od začetka našega časa je bil ples močno sredstvo izraza in hkrati slavja. Prav egiptovski faraoni so uporabljali ples, da so obujali spomin na svoja plesna božanstva. Gibanje je jezik, ki ga vsi govorimo in ga vsi poznamo. To je univerzalen jezik, ki pripada nam vsem, če mu le odpremo naša občutja in če mu prisluhnemo. Poslušanje je tisto, kar je potrebno, poslušanje brez vmešavanja, poslušanje brez sodb, poslušanje v tišini in z omogočanjem, da gre gibanje skozi naše telo. Kajti vse v naši notranjosti in okrog nas je v stalnem gibanju. Takrat naše telo ne laže, ker posluša le svojo resnico in jo tako tudi izraža.

… (foto: Nada Žgank)

V teh dneh in v tem času, ko so povezave in povezljivost dobile nov pomen in ko smo na najnižji točki v naši sposobnosti povezovanja, ostaja ples tisto, s čimer lahko vzpostavimo to izgubljeno povezavo. Ples nas vrača k našim koreninam v kulturnem smislu pa tudi v smislu naših osebnih čustev vse do notranjega jedra in srca. Ker le tedaj, kadar se povežemo sami s seboj in kadar poslušamo naš notranji ritem, smo res sposobni, da se povežemo z drugimi. Telo je instrument izražanja, nosilec za naš glas, za naše misli, za naše občutke, za našo zgodovino, za naše bitje in obstoj, za naše hrepenenje po izražanju in povezovanju. Vse to se kaže skozi gibanje. To so trenutki, ki se nas lahko dotaknejo in ostanejo v naših spominih, da nas navdihujejo in spreminjajo. Ples je zdravilec. Ples je mesto, kjer se človečnost lahko srečuje. Pozivam ljudi, da gredo prek meja, prek krize identitete, prek nacionalizma in prek vseh okvirov. Osvobodimo se teh omejitev in najdimo gibanje in zagon v tem univerzalnem jeziku. Vabim vse, da plešete na svoj srčni ritem, na svojo notranjo resnico, ker iz teh notranjih gibanj prihaja do notranje revolucije, kjer se dogajajo prave spremembe."

Torej danes je plesni dan in vsaj en gibalni korak si privoščite tudi vi.
 

View Gallery 5 Photos