Nacionalni šok v Romuniji za balet Romeo in Julija Valentine Turcu!

Valentina Turcu na poklonu po premieri Romea in Julije v Cluju (foto: Nicu Cherciu)

Premiera baleta Romeo in Julija v koreografiji Valentine Turcu ter izvedbi baletnega ansambla narodne opere Cluj-Napoca doživela aplavze in stoječe ovacije.

Iz Romunije, natančneje narodne opere Cluj-Napoca, prihajajo krasne novice. Valentina Turcu, koreografinja, režiserka in članica mariborskega baleta, je za tamkajšnji baletni ansambel postavila koreografijo svoje uspešnice, balet Romeo in Julija. Premiera je bila 3. marca, Valentinino sodelovanje z operno-baletno hišo pa prvo v njeni 30-letni umetniški karieri, ki jo je praznovala 28. januarja letos na domačem odru SNG Maribor prav z baletom Romeo in Julija.

Romeo in Julija v izvedbi baleta narodnega gledališča Cluj-Napoca

Valentino je k sodelovanju povabil baletni mojster Vasile Solomon, ki se ga boste ljubitelji baletne umetnosti spomnili, saj je v devetdesetih letih deloval tudi pri nas, predvsem po zaslugi Marina in Maje Turcu, Valentininega očeta, ki prihaja iz Romunije, in mame, ki sta ga povabila v Maribor.

Z Vasilem Solomonom in ekipo po premieri

Takrat se je pravzaprav začelo novo obdobje mariborskega baleta, saj je v ekipo prišla mlada romunska baletna generacija z Edwardom Clugom, čigar profesor je bil Solomon v mladosti. Po premieri je dejal: “Danes sem najbolj ponosen na svetu, da je Valentina ustvarila takšen čudež v Cluju in dvignila visoko raven skupaj z Antonom Bogovim kot asistentom in izjemnimi plesalci.”

Anton Bogov je Valentinin redni asistent

Valentina je k sodelovanju povabila preverjeno ekipo. Poleg omenjenega Antona še scenografa Marka Japlja, kostumografa Lea Kulaša in lučnega mojstra Tomaža Premzla.

Ionuț Diniță kot Romeo in Andreea Jura kot Julija

V vlogi Romea je plesal nekdanji član mariborskega baleta Ionuț Diniță, ki se je z letošnjo sezono vrnil domov v Romunijo. Julijo pa je odplesala prvakinja romunskega baleta Andreea Jura. Oba sta bila, sodeč po fotografijah in videu, izvrstna.

Aplavz in stoječe ovacije

Umetniška ekipa je ob zaključnem aplavzu na noge spravila vseh 900 obiskovalcev premiere, razprodane so že vse vstopnice do aprila. “Nacionalni šok,” je dejal direktor romunske operno-baletne hiše Florin Estefan in dodal, da “se bo od zdaj na balet gledalo s popolnoma drugačnimi očmi”.

… za koreografinjo Valentino Turcu in baletno ekipo

O tem seveda ni dvoma, saj Valentina žanje uspehe, kjerkoli se pojavi. V Cluju bodo gledalci imeli priložnost videti še njeno Madame Bovary, saj bo mariborski balet gostoval na tamkajšnjem poletnem festivalu. V Budimpešti pa bodo Mariborčani nastopili 13. julija tudi na festivalu z baletom Romeo in Julija.

(foto: Nicu Cherciu)

Valentina je prepričana, da se je vse skupaj začelo leta 2013, ko je kritičarka magazina Dance Europe Maggie Foyer zapisala: “Predstava Romeo in Julija je čisti triumf.” In se še nadaljuje sicer s tremi različnimi projekti v Pekingu, Lizboni in Londonu. Za kaj natanko gre, pa Valentina še ne razkriva.

Promo baleta Romeo in Julija