Na svetovcu se je spet svetilo zlato. Tokrat pri modernistih.

Hotel Golebiewski v mestecu Mikolajki, kjer se je odvijalo svetovno prvenstvo v jazzu in modernu.

Zadnja mednarodna tekma letos se je odvila minuli teden na Poljskem v mestu Mikolajki, kjer je potekalo svetovno prvenstvo v jazzu in modernu. Gre za hotelsko tekmo, kjer večina tekmovalcev tako spi kot tekmuje v istem hotelu. Hotel Golebiewski leži na mondeni počitniški lokaciji ob jezeru, ki je izjemno znana na Poljskem. Vse skupaj pa najbolj zasije poleti. In čeprav smo bili mi v tem zimskem času deležni predvsem mraza in tudi nekaj sonca, so nam bile na voljo vse hotelske storitve – od bazena, savn, izjemnih zajtrkov, luksuznih sob ter seveda dve kongresni dvorani, kjer se odvijalo tekmovanje. Vodja slovenske reprezentance je bila Suzana Mlakar, ki s svojo karizmo in odkritosrčnostjo ne pusti hladnega nobenega. Ker pa se to tekmovanje odvija hkrati na dveh plesiščih, smo imeli tudi dva slovenska sodnika. Miha Lampič in Mimi Marčac Mirčeta sta skupaj s preostalimi mednarodnimi sodniki odločala, kdo je manj in bolj dober oz. kdo je najboljši. Ravno dve tekmovališči sta občasno povzročali težavo plesalcem in trenerjem, ki tekmujejo v več disciplinah, a je urnik kljub temu potekal zelo tekoče. Videli smo nekaj izjemnih finalov in posamezne kategorije so imele zelo močno konkurenco. Prav gotovo so presenetila dekleta v kategoriji solo otroci modern, ki kljub svoji mladosti z visokim tehničnim znanjem premorejo še prepričljivo izraznost. Ravno pri otrocih izstopajo Srbi, medtem ko pri starejših starostnih kategorijah lahko izpostavim Norvežane, Južnoafričane, Poljake in seveda Slovence. Med solo članicami in člani v modernu smo gledali slovenski finale in obakrat trojno slovensko zmago, kar kaže na ponovni uspeh in izjemne slovenske posameznike. Čedalje bolj pa je tudi videti razliko med modern in jazz tehniko, čeprav ne vedno in povsod. Kot vrhunec svetovnega prvenstva veljal gala zadnji večer, kjer dvorano še posebej okrasijo, pripravijo svečane mize z dobrotami in svečkami, a je tekmovalno plesni program žal prilagojen domačinom, saj smo mnoge boljše finale videli že v dneh prej tudi sredi dneva.

Svetovni prvakinji med modern pari iz Plesnega društva Kazina Zala Perčič in Maša Pušnik s trenerjem ter koreografom Mitjo Popovskim
Tokrat je tekmoval 101 slovenski plesalec in najboljši v kategoriji mladincev, ki se lahko pohvalijo z naslovom svetovnih prvakov, sta Zala Perčič in Maša Pušnik iz Plesnega društva Kazina med modern pari ter jazz mala skupina They dont care about us iz Športno plesnega društva Pro dance studio. Maša Pušnik si je priplesala tudi bron, medtem ko je bila Zala Perčič peta med modern solistkami. Kazinci so tudi svetovni podprvaki tako med modern malimi skupinami s koreografijo Electricity kot tudi z modern formacijo Inside me.
Svetovni prvaki v jazz malih skupinah They dont care about us, ki so po menjavi plesnega kluba zdaj zmago priplesali Športno plesnemu društvu Pro dance studio.
Vice svetovni prvaki tako med malimi modern skupinami kot tudi med modern formacijami iz Plesnega društva Kazina z najboljšim koreografom Mitjo Popovskim.
Med mladinskimi solisti sta si peto mesto priplesala Neja Horvat iz Plesnega kluba Urška med jazz solistkami in Miha Florjanc Lukan iz Plesnega društva Kazina med modern solisti. Člani so slavili v številnih disciplinah s solzami sreče in žalosti, čeprav slednje sam težje razumem pri tako vrhunskih rezultatih; med članicami modern: svetovna prvakinja Arnika Matko Juvančič iz Plesnega društva Kazina, podprvakinja Staša Tušar iz Plesnega kluba Urška, 3. mesto pa je tokrat  pripadlo Patriciji Crnkovič iz Plesnega društva Kazina.
… Arnika Matko Juvančič …
Svetovna prvakinja tako v show danceu kot tudi v modernu Arnika Matko Juvančič iz Plesnega društva Kazina je že pred svetovnim prvenstvom napovedala nekaj povsem odbitega. In res je več kot upravičila vsa pričakovanja. Zdaj pa pravi, da mora narediti spisek plesnih akademij, ki jo zanimajo in nato poloviti njihove avdicije. Pred tem Arniko čaka še veliko dela na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana in sploh ne dvomim, da ji bo uspelo.
Svetovna podprvakinja Staša Tušar iz Plesnega kluba Urška je z lastno koreografijo dokazala, da ni le vrhunska plesalka, ampak tudi odlična koreografinja. Tudi ona že išče in razmišlja o nadaljnjem plesnem šolanju v tujini.
Bronasta v modernu in srebrna v jazzu Patricija Crnkovič iz Plesnega društva Kazina.
Med člani modern so slavili: svetovni prvak Jan Ravnik iz Plesnega kluba Bolero, podprvak Luka Ostrež iz Plesnega društva Kazina, 3. mesto pa je zasedel Matic Bizjak iz Plesnega kluba Bolero.
Svetovni prvak tako v show danceu kot tudi v modernu Jan Ravnik, ki je tokrat vse naslove priplesal Plesnemu klubu Bolero.
Svetovni podprvak Luka Ostrež iz Plesnega kluba Kazina je naznanil, da je bila verjetno to njegova zadnja tekma.
Bronasti Matic Bizjak iz Plesnega kluba Bolero
Uspeh med jazz solisti so dopolnili Patricija Crnkovič iz Plesnega društva Kazina, ki je postala še svetovna podprvakinja, bronasti Tian Čehič  iz Plesnega kluba Bolero in Matic Bizjak iz Plesnega kluba Bolero, ki je bil četrti.
Bronasti Tian Čehič iz Plesnega kluba Bolero je kljub svoji mladosti dokazal, da se lahko kosa z najboljšimi na svetu. Lepo je, ko napredek opazijo tudi drugi.
Svetovna podprvaka med modern dvojicami sta postala Tina Turk in Luka Ostrež iz Plesnega društva Kazina, ki sta bila s preostalimi soplesalci tudi četrta z malo modern skupino Stabat mater. Pri malih skupinah je naslov svetovnih prvakov osvojila skupina Choice iz Plesnega kluba Bolero, ki pa je bolj malo bolerovska, saj so njeni člani: solistka iz Plesnega kluba Urška, plesalki iz Plesnega kluba Miki, preostali trije plesalci pa imajo kazinsko znanje, čeprav so letos postali člani Plesnega kluba Bolero. Lahko bi rekli, da gre za poskus, da bi tudi Slovenci tekmovali kot prava reprezentanca, kar je že praksa nekaterih držav.
Najboljše modern male skupine v članski kategoriji: svetovni prvaki mala skupina Choice iz Plesnega kluba Bolero, podprvaki iz Južne Afrike, bronasti Poljaki, 4. mesto mala skupina Stabat mater iz Plesnega društva Kazina, 5. mesto za Nemce.
Za prevetritev plesne scene je letos poskrbel tudi Jan Ravnik. "V letošnji sezoni sem želel sam sebi dokazati, da zmorem. Leto ni bilo lahko, saj sem delal velike korake in sprejemal težke odločitve. Brez stalne podpore družine, prijateljev in punce rezultati ne bi bili taki, kot so. Kot branilec naslova svetovnega prvaka v modern in show solo pritiska nisem občutil, saj nisem šel na tekmo z nobenimi velikimi pričakovanji, ker so tekme po mojem mnenju ena velika "kuhna"! Vendar sem se na obe tekmi dobro pripravil in tako so bili posledično odlični rezultati. Sezone je konec in sedaj je čas za nove plane. Po glavi mi roji na tisoče planov in želja, vendar imam v teh zadnjih dneh pred novim letom, čas za tehten razmislek, kako naprej," je bil skrivnosten Jan, ki bo zdaj postal glavni trener in koreograf v Plesnemu klubu Miki, a kot plesalec naj bi ostal del Plesnega kluba Bolero. Kdo vse bo nehal tekmovati, kdo še bo zamenjal plesni klub, kdo odhaja v tujino in kakšne spremembe se nam še obetajo, bo pokazal čas. Očitno bo še pihalo sem in tja, sam pa si želim več sonca in manj grmenja. Vse ostale rezultate si lahko ogledate na spletni strani Plesne zveze Slovenija. Čestitke vsem plesalcem, trenerjem in koreografom, ki so tudi z letošnjo sezono dokazali, da smo res med najboljšimi in najboljši v vseh disciplinah modernih tekmovalnih plesov. Bravo!  

View Gallery 12 Photos