Na odprtem prvenstvu Avstrije tudi slovenski plesalci. Anja Pritekelj tretja, Tara Bohak peta!

Tara Bohak pleše za Češko, Anja Pritekelj za Nemčijo. (Foto: Marko Mesec)

Na Dunaju oziroma v kraju Schwechat je minuli vikend potekalo že triindvajseto odprto prvenstvo Avstrije, v okviru katerega so tekmovali plesalci in plesalke v osemnajstih različnih kategorijah.

Prizorišče odprtega prvenstva Avstrije.
Tekmovanje je bilo številčno nekoliko manjše kot prejšnja, a po mnenju nekaterih slovenskih očividcev je potekalo nekako takole: "Sicer zgledno organizirano tekmovanje, letos z nekoliko manj pari in dragimi vstopnicami (najcenejša 25 evrov in najdražja 90 evrov, op. a), je letos na trenutke spominjalo na tekmovanje ‘security’ mišičnjakov.
Plesalka Ana Mesec, zadaj pa ekipa varnostnikov

Glede na stanje v svetu človek še nekako razume povečane varnostne aktivnosti, ampak security se ni ukvarjal s sumljivimi torbami ali ‘bradatimi feni’, ampak s tem, iz katere luknje bodo lahko plesalci prišli na oder, tako da so jih kot ovce usmerjali v koridor, kjer ni bilo prostora za ogrevanje in so do parketa hodili en po drugem, kot na tržnici. Med plesi niso imeli dostopa do garderob, trenerji niso imeli dostopa do plesalcev. Skratka pretiravanje in veliko preveč vidne varnosti in nevljudnih mišičnjakov. Za podobna opravila bi lahko preprosto aktivirali nasmejane in prijazne prostovoljce."

Med gledalci in podporniki je bil tudi Miran Pritekelj, čigar hčerka Anja pleše od letošnjega novembra za Nemčijo, in je bil nekoliko drugačnega mnenja: "Dunaj open je ena od največjih tekem v koledarju WDSF in tudi med najbolje organiziranimi. Letos je nastopilo okoli 1000 plesnih parov z vsega sveta. Gledali smo izjemno svetovno prvenstvo v desetih plesih, na katerem pa na žalost ni bilo slovenskega para.
Med sodniki je bila tudi Barbara Nagode Ambrož.

Prvenstva so se dejavno udeležili tudi plesni sodniki Barbara Nagode Ambrož, Branko Bohak in Alenka Bohak. Od slovenskih plesalcev so se prvenstva udeležili tudi trije plesalci, ki s svojimi partnerji zastopajo druge države."
 
Jure Bergant in Milana Chekanova sta po nastopu v oddaji Slovenija ima talent že ujela ritem plesnih tekmovanj.
Slovenski plesalci so bili letos res v omejenem številu. Pravzaprav sta v polni zasedbi oziroma za državo Slovenijo nastopila dva naša para, in sicer Jure Bergant s soplesalko Milano Chekanovo in Juretova nekdanja soplesalka Ana Mesec s soplesalcem Ilijo Dobrevim. Jure in Milana sta zasedla v članski konkurenci v latinu štirideseto mesto, v kategoriji ‘rising stars’ pa sedmo mesto.
Ilija Dobrev in Ana Mesec
Ana in Iliya, sicer starejša mladinca, sta v latinu zasedla delitev 41. do 42. mesta, odlična deveta pa sta bila v standardu. Tekmovala sta tudi med člani standard in zasedla delitev 47. do 48. mesta. Ana je za naš portal komentirala avstrijsko tekmo: "Austrian Open Championship je za naju letos uspešno zaključen. V latinu se sicer rezultatsko ni ‘poklopilo’, s plesom sva zadovoljna. V standardu sva že od začetka imela malo višje cilje, ampak polfinale je bilo vseeno malo presenečenje. Hvaležna sva Blažu Pocajtu, ki je bil v soboto z nama in naju je pozitivno usmerjal, da sva iz runde v rundo plesala bolje. Hvaležna sva tudi, da sva v polfinalu parket delila z Martinom Mestkom in Ano Starečkovo, saj se nama občasno pridružita na treningih, ko prideta v Slovenijo. Lepo je plesati s pari, ki en drugega spodbujajo. Na koncu pa sva hvaležna tudi navijačem, staršem, ki naju vedno podpirajo."
Martin Mestek in Ana Starečkova plešeta za Češko.

Martin Mestek je eden tistih plesalcev, ki je po razpadu partnerstva poiskal novo soplesalko. Našel jo je na Češkem in po premisleku zdaj tudi pleše za Češko. Že omenjena Anja Pritekelj je po prenehanju partnerstva, najprej z bratom Matejem in nato z Juretom Bergantom, s katerim sta postala celo državna prvaka v kombinaciji, poiskala novega ‘moškega’. Našla ga je v Nemčiji, in sicer Mikaela Tatarkina, s katerim sta zasedla delitev 30. do 31. mesta med člani v latinu in odlično tretje mesto v kategoriji ‘rising stars’, vzhajajoče zvezde, prav tako v latinu. To je bila njuna prva skupna tekma, in to po mesecu dni treniranja: "Zadala sva si cilj priti v finale ‘rising stars’ in sva ga s tretjim mestom več kot dosegla," nam je na kratko zaupala Anja. Njeno obširno izjavo, kako se je njeno življenje spremenilo in zakaj se je odločila plesati za Nemčijo, pa objavim v prihodnjih dneh. Njen brat Matej pa je našel soplesalko na Madžarskem, a je Zsofio Barkoczi prepričal, da plešeta za Slovenijo. Na Dunaju nista tekmovala.

Tudi Žan Čakš se je 23. junija letos uradno zavezal sosednji državi Avstriji, kjer je našel plesalko Celseo Roatis Iacob, s katero sta na Dunaju tekmovala v standardu med člani in zasedla 54. mesto, med starejšimi mladinci pa 31.
Tara Bohak in David Odstrčil sta imela …
Največji uspeh svetovnih prvenstev pa je dosegla Tara Bohak, ki je že pred leti zapustila Slovenijo in z Davidom Odstrčilom pleše za Češko. Dosegla sta peto mesto v kombinaciji desetih plesov. "Svetovno prvenstvo v kombinaciji je tokrat potekalo na Dunaju, kjer je tekmovanje vedno odlično organizirano. Atmosfera v dvorani je bila izjema, tudi po zaslugi navijačev iz Češke. Na svetovno prvenstvo sva bila dobro pripravljena, saj smo se nanj pripravljali celo leto. Velik napredek sva naredila v svojem plesanju, še več pa se mi zdi, da sva napredovala v psihološkem smislu. Biti v finalu je bil sicer najin cilj, odplesati tekmo pa tako, da si konkurenčen finalistom (po standardnih plesih sva bila tretja), pa nama do zdaj še ni čisto uspevalo. Tokrat nama je in prav zato sva še bolj vesela. Dan po tekmovanju sva imela prost, zdaj pa trenirava na polno paro, saj se že veseliva tekmovanja Maribor open, ki bo 2., 3. in 4. 12."
… navijače med gledalci. (Foto: Marko Mesec)

Naslednje in zadnje svetovno prvenstvo v tem letu pa čaka starejše mladince, in sicer 17. decembra v Rigi, kjer bodo tekmovali v latinskoameriških plesih, nanj pa prav gotovo potujeta Ivan Jarnec in Ana Ekart. Fotogalerija odprtega prvenstva Avstrije je na voljo na www.fotomesec.com

View Gallery 11 Photos